BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Κατοχυρώνει τη θέση του ο ηλίανθος

Με βάση τα 40 λεπτά φαίνεται να αρχίζουν οι διπραγματεύσεις για τα φετινά συμβόλαια στον ηλίανθο, ο οποίος αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία του καταλαμβάνοντας μεγάλο μερίδιο στις εαρινές καλλιέργειες. Το μειωμένο ρίσκο της καλλιέργειας σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει πλέον οι παραγωγοί αποτελούν επιπλέον κίνητρα, σε μια περίοδο που δεν δικαιολογεί αποτυχίες.

Κατοχυρώνει τη θέση του ο ηλίανθος

3
0

Οι πρώτες τιμές έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν στο τραπέζι και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η εταιρία Bio Πέτσας Oil αναμένεται κλείσει συμβόλαια με 0,405 λεπτά το κιλό.

Η Πέττας Α.Β.Ε.Ε. στα 0,40 λεπτά το κιλό ενώ ο Γεώργιος Κανταφιώτης από την ΕΛΒΙ ανέφερε στην εφημερίδα Agrenda ότι οι τιμές θα κυμανθούν μεταξύ 0,37-0,40 λεπτά το κιλό, το «τοπίο όμως θα ξεκαθαρίσει όταν τα διυλιστήρια ανακοινώσουν την κατανομή της ποσότητας για την κάθε εταιρεία». Η εκτίμηση του κ. Κανταφιώτη είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις του ηλίανθου πρόκειται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 15-20%.

Ο Οδυσσέας Γαβρανίδης από την Φυτοενέργεια ανέφερε ότι έχουν αρχίσει να κλείνονται τα πρώτα συμβόλαια με 0,40 λεπτά το κιλό, ενώ η δική του εκτίμηση είναι ότι οι εκτάσεις με ηλίανθο θα αυξηθούν έως και 30%.

Ωστόσο η εικόνα των παραγωγών όσον αφορά την αύξηση των εκτάσεων δεν είναι τόσο αισιόδοξη όσο των βιομηχάνων. Ο Χρήστος Γκόντιας, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ηλίανθου Δράμας, τονίζει ότι υπάρχει η τάση για μια μικρή άνοδο λόγω των χαμηλών εισροών και εκτιμά ότι τα καλλιεργούμενα στρέμματα θα είναι λίγο περισσότερα από τα 10.000 της περσινής χρονιάς. Ο Αθανάσιος Ράζγκιλης, διευθυντής της ΕΑΣ Ορεστιάδας, ανέφερε ότι «τα στρέμματα θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ίσως λίγο πιο αυξημένα επειδή θα μειωθούν κάποιες εκτάσεις ελαιοκράμβης».

Οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα με ηλίανθο την περίοδο 2012/13 διαμορφώθηκαν στα 700.000 στρέμματα, ενώ την προσεχή περίοδο εκτιμάται πως θα φτάσουν τα 800.000 στρέμματα.

Θετικά μυνήματα από το εξωτερικό
Η τρέχουσα τιμή πώλησης του ηλίανθου στην Ιταλία αντιστοιχεί στα 420 με 430 ευρώ ο τόνος, ενώ στο γαλλικό λιμάνι της Ναντή η τιμή κυμαίνεται στα 490 ευρώ ο τόνος, που αποδεικνύει πως υπάρχουν περιθώρια για υψηλότερες τιμές και στην ελληνική αγορά. Σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται μια τάση αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων του ηλίανθου, η οποία τροφοδοτείται από τη σημαντική αύξηση των τιμών την τελευταία διετία.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία