BACK TO
TOP
Green reports

Προκομένη φέτος η ελαιοκράμβη

Αξιοποιώντας και διορθώνοντας τα λάθη των προηγούμενων ετών, καλλιεργητές και βιομηχανίες πέτυχαν φέτος αρκετά ενθαρρυντικές αποδόσεις, που οδηγούν στην πεποίθηση ότι στην επόμενη σπορά (Σεπτέμβριο) θα αυξηθούν τα στρέμματα. Στη φετινή καλή εξέλιξη της σοδειάς έχει βοηθήσει, βέβαια, και ο καιρός που ευνόησε την ελαιοκράμβη, σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες.

Προκομένη φέτος η ελαιοκράμβη

4
0
Η τιμή παραγωγού, σύμφωνα με τις παραδόσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στα εργοστάσια βιοντίζελ έχει παραμείνει στα 42 λεπτά/κιλό, όσο δηλαδή ήταν η τιμή εκκίνησης κατά την υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και βιομηχανιών

Διεθνής αγοράΑυξημένη κατά 2,3% αναμένεται η ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιοκράμβης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας των οργανώσεων Copa-Cogeca. Η συνολική παραγωγή ελαιοκράμβης στην Ε.Ε.-27 για ανθρώπινη κατανάλωση αναμένεται να διαμορφωθεί στους 16,17 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 0,5% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ενώ το προϊόν για βιοκαύσιμο αναμένεται να φτάσει τους 1,18 εκατ. τόνους, αυξημένο κατά 42%. Όσον αφορά την παραγωγή ηλίανθου, αναμένεται να φτάσει τους 8,34 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση κατά 10,7% σε σύγκριση με την περίοδο 2012/13.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η παραγωγή της ελαιοκράμβης στον Καναδά, μια από τις σημαντικότερες περιοχές καλλιέργειας παγκοσμίως, αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, αφού οι παραγωγοί μείωσαν τις σπορές της ανοιξιάτικης καλλιέργειας κατά 7,2 εκατ. στρέμματα, με τις συνολικές εκτάσεις να υποχωρούν στα 78,8 εκατ. στρέμματα.
Οι τιμές της ελαιοκράμβης στο Παρίσι, για παράδοση τον προσεχή Αύγουστο διαμορφώνονται στα 414 ευρώ ο τόνος. Στον Καναδά (Winnipeg) οι τιμές διαμορφώνονται στα 555,3 καναδικά δολάρια ο τόνος (407 ευρώ ο τόνος)

ΗλίανθοςΕυνοϊκά εξελίσσεται η χρονιά και για τον ηλίανθο. Σύμφωνα με τον παραγωγό από τη Δράμα, Χρήστο Γκόντια, η καλλιέργεια εξελίσσεται ικανοποιητικά και με βάση τη μέχρι στιγμήςεικόνα των εκμεταλλεύσεων δεν θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια για αποδόσεις στα 300 κιλά/στρέμμα. Σημειωτέον ότι δεν υπήρξαν προβλήματα από τις βροχές, ενώ το ήπιο καλοκαίρι, που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, «θα βοηθήσει πολύ τον ηλίανθο». Τέλος, η τιμή παραμένει στα 40 λεπτά/κιλό

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία