BACK TO
TOP
Green reports

Παράθυρο για μικρότερο «κούρεμα» στα φωτοβολταϊκά

Συζητάει με την τρόικα για μείωση 35% (αντί για 45%) κατά μέσο στις εγγυημένες τιμές το ΥΠΕΚΑ.

«Κούρεμα» με το γάντι για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών

0
0

Aνοιχτό το ενδεχόμενο οι περικοπές στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών να είναι εν τέλει μικρότερες απ' όσες είχαν αρχικά προαναγγελθεί αφήνει τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής σε μια προσπάθεια να "χρυσώσει το χάπι" για τους παραγωγούς και τους εκπροσώπους του κλάδου που από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις και απείλησαν ακόμα και με δικαστικές προσφυγές.

Από κύκλους του υπουργείου διαρρέεται τις τελευταίες μέρες σενάριο που θέλει το "κούρεμα" στις ταρίφες να μην ξεπερνά τελικά το 35% μεσοσταθμικά έναντι 45% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι-σύμφωνα πάντα με τις ίδες πηγές- να εξοικονομηθεί το μεγαλύτερο έστω μέρος των 700 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα είναι το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ στο τέλος του 2014 και το οποίο, σύμφωνα με το μνημόνιο, πρέπει να καλυφθεί από τις περικοπές.

Στην περίπτωση που "βγουν τα κουκιά", το υπουργείο εμφανίζεται αισιόδοξο ότι θα καταφέρει να διαπραγματευτεί με την τρόικα μια μικρή παράταση στο μηδενισμό του ελλείμματος. Εξυπακούεται ότι εάν δεν πειστούν οι δανειστές ότι οι αριθμητικοί στόχοι που θα παρουσιάσει το ΥΠΕΚΑ είναι ρεαλιστικοί, η πρόταση για μικρότερο "κούρεμα" δε θα περάσει και η ...μπίλια του κουρέματος θα κάτσει στο αρχικό 45% κατά μέσο όρο.  

Παράλληλα με τους εκπροσώπους του χώρου και την τρόικα, το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με τις τράπεζες οι οποίες είναι διατεθειμένες να επιμηκύνουν την διάρκεια αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγήσει και, ενδεχομένως, να προσφέρουν επιπλέον κίνητρα στους παραγωγούς καθώς διαβλέπον τον κίνδυνο να βρεθούν φορτωμένες μια ακόμα  γενιά «κόκκινων» δανείων.

Και σε αυτή την περίπτωση, το κάθε πιστωτικό ίδρυμα προσέρχεται στο διάλογο με το δικό της σχέδιο. Το σημείο-κλειδί, πάντως, που θα κρίνει πολλά είναι η μείωση των επιτοκίων για την οποία -μέχρι στιμής τουλάχιστον- αρνούνται να δεσμευθούν επιμένονοτας ότι λόγω της ανακεφαλαιοποίησής τους απαιτείται σχετική έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Γιάννης Τσατσάκης

 

(Πληροφορίες και από energypress.gr)

 


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία