BACK TO
TOP
Green reports

Ψάχνουν κοινοτικές πλάτες για κούρεμα στις συμβάσεις των φωτοβολταϊκών

Περικοπές στις υπάρχουσες συμβάσεις των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, των αγροτών συμπεριλαμβανομένων, δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας επικαλούμενο τις «έκτακτες οικονομικές συνθήκες» και την ανάγκη να καλυφθεί πάση θυσία η μαύρη τρύπα του ΛΑΓΗΕ. Προκειμένου δε να προληφθούν νομικές εμπλοκές από πιθανές προσφυγές των παραγωγών στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, το υπουργείο επιχειρεί να εξασφαλίσει προκαταβολικά τη συγκατάθεση της Κομισιόν.

Παραγγελιά «εκτέλεσης»  στα φωτοβολταϊκά

2
0

Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ έχουν ήδη καταθέσει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν τα εναλλακτικά σχέδια στο πλαίσιο του επονομαζόμενου «new deal», συνοδευόμενα από όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες κι αναμένουν την έγκρισή τους προτού προχωρήσουν στις τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατατεθεί τρία διαφορετικά σενάρια και σε τουλάχιστον ένα από αυτά γίνεται λόγος για «κούρεμα» το οποίο  θα φτάσει μεσοσταθμικά έως και το 45%.

 

Δίνουν παράταση αλλά όχι μείωση επιτοκίου οι τράπεζες

Επιδίωξη του υπουργείου είναι η «παρέμβαση» στις συμβάσεις να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί  μείωση να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι ελάχιστοι θα συναινέσουν στο «κούρεμα» των τιμών τους, ιδίως από τη στιγμή που οι τράπεζες δεν φαίνονται διατεθειμένες να προσφέρουν ως αντιστάθμισμα μείωση στο επιτόκιο των δανείων παρά μόνο επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα τραπεζικά ιδρύματα φέρονται να συμφωνούν στην παράταση των δανειακών συμβάσεων με τους παραγωγούς έως και δύο έτη, χωρίς όμως αλλαγές στα επιτόκια.

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΚΑ προτείνει παράταση από πέντε έως επτά έτη της εγγυημένης διάρκειας πώλησης του ρεύματος στον ΛΑΓΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, ένα πρόσκαιρο «εμπόδιο» στα σχέδια του υπουργείου είναι ο τελευταίος νόμος για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε από τη Βουλή μόλις τον Οκτώβριο και ο οποίος δεν επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργείο Περιβάλλοντος να επιβάλλει αναδρομικό «κούρεμα» στις ταρίφες των υφιστάμενων συμβάσεων με υπουργική απόφαση (κάτι που επιδίωκε αρχικά το υπουργείο). Έτσι, προκειμένου το επονομαζόμενο new deal να υλοποιηθεί θα χρειασθεί είτε ένα καινούργιο νομοσχέδιο νέο νομοσχέδιο είτε να με τη μορφή τροπολογίας σε κάποιο άλλο «ουδέτερο» νομοσχέδιο. 

Η ίδια η Κομισιόν, πάντως, δεν αναμένεται να εγείρει σημαντικά εμπόδια στα σχέδια του υπουργείου δεδομένου ότι έχει αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για αναδρομικές μειώσεις στις εγγυημένες τιμές επί υπογεγραμμένων συμβάσεων υιοθετώντας το  επιχείρημα των «έκτακτων οικονομικών συνθηκών». Το οποίο αναμένεται να επικαλεστεί για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση.

 

Η θέση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών

Από την πλευρά του, πάντως, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) εμμένει στη θέση του ότι για το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ δεν ευθύνονται τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και ζητάει να διερευνηθεί η προέλευσή του ς κυρίως μέσα από τους ισολογισμούς του ΛΑΓΗΕ των περιόδων: 2009, 2010, 2011 και 2012..

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι «ο νόμος 3851/2010 έδινε τη δυνατότητα κατασκευής Αγροτικών Πάρκων, συνολικής ισχύως 750 MW. Από αυτά, δημιουργήθηκαν μόλις 140 MW. Άρα τα Αγροτικά Φ/Β (σε σχέση με τη δυνατότητα που παρείχε ο νόμος) "άδειασαν χώρο" για 610 MW, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν επιχειρηματίες.

Είναι εύκολο για το υπουργείο, να "δει", τα Φωτοβολταϊκά ποιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, δημιούργησαν το έλλειμμα. Αλλά, εάν το "δει", θα διαπιστώσει και συγκεκριμένες τεράστιες πολιτικές ευθύνες.

Ήδη, με την έκτακτη εισφορά, τα υπό λειτουργία Αγροτικά Φ/Β συμμετέχουν στη μείωση του ελλείμματος, με ποσοστό μόλις 2,37% του συνολικού ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ !!».

Ο ΠΣΑΦ διακρίνει «μια τάση για παραμετροποίηση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, της συμβολής Φωτοβολταϊκών στο έλλειμμα, (είτε μέσω της Έκτακτης Εισφοράς με νέα δεδομένα, είτε μέσω του «κουρέματος»), με βάση χρονικούς ορίζοντες οι οποίοι είναι «βολικοί» για κάποιους, αλλά σίγουρα όχι για τους αγρότες.

Τέλος, ο Σύνδεσμος καλεί το υπουργείο να διερευνήσει «πόσο έλλειμμα δημιουργούν τα φωτοβολταϊκά που συνδέθηκαν εκτός προγραμματισμού, απορροφώντας μάλιστα και τα 600 MW από την ποσόστωση των αγροτικών φωτοβολταϊκών που δεν υλοποιήθηκαν».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία