BACK TO
TOP
Green reports

Άνοιξε το σύστημα του ΛΑΓΗΕ για δηλώσεις αγροτικών φωτοβολταϊκών

Το κόστος κατασκευής του φωτοβολταϊκού τους θα πρέπει να δηλώσουν οι αγρότες-επενδυτές κατά τη διάρκεια της υποβολής στοιχείων στο ΛΑΓΗΕ ώστε να αποδείξουν ότι διατηρούν την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη και, επομένως, να συνεχίσουν να πληρώνονται με την ευνοϊκή – σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες επενδυτών- ταρίφα για το ρεύμα που παράγουν.

Άνοιξε το σύστημα του ΛΑΓΗΕ για δηλώσεις αγροτικών φωτοβολταϊκών

1
0

Οι δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά στην ιστιοσελίδα του ΛΑΓΗΕ μέσω της ειδικής εφαρμογής η οποία τέθηκε σε λειτουργία από τις 2 Ιουλίου.

Όπως προαναφέρθηκε, οι αγρότες δεν αρκεί να προσκομίσουν τη βεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή όποιο άλλο στοιχείο βεβαιώνει την επαγγελματική τους ιδιότητα, αλλά υποχρεώνονται να υποβάλλουν και στοιχεία για το πόσο τους στοίχισε η κατασκευή του πάρκου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά δεν επηρεάζουν ούτε σχετίζονται με το καθεστώς πληρωμών στο οποίο θα ενταχθούν.

Η απαίτηση αυτή προβλέπεται από τον πρόσφατο νόμο για το «new deal» (ν.4254/14) και έχει να κάνει με την πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να «χτίσει» μια ευρεία βάση δεδομένων με τα πραγματικά στοιχεία κόστους που ίσχυαν σε κάθε χρονική περίοδο κατασκευής. Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθούν από την πλευρά του δημοσίου κατά την εκδίκαση των διαφόρων νομικών αμφισβητήσεων της νομιμότητας του νόμου 4254/14 (new deal).

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου, όλοι οι σταθμοί παραγωγής ΑΠΕ, περιλαμβανομένων και των φωτοβολταϊκών σταθμών έως 100 kW που ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες, έχουν καταταχθεί προσωρινά στην κατηγορία ΜΕ (με χρήση ενίσχυσης).

Επομένως, οι αγρότες – επενδυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να μην υποβάλλουν στοιχεία για το κόστος κατασκευής, καθώς, σε αυτή την περίπτωση, δε θα μπορούν να εξασφαλίσουν την ένταξή τους στο προνομιακό τιμολόγιο απορρόφησης του ρεύματος.


Η ανακοίνωση του ΛΑΓΗΕ

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΛΑΓΗΕ, «σύμφωνα και με την από 30.5.2014 ανακοίνωση, ο ΛΑΓΗΕ για τις συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα, έχει εκ του νόμου προθεσμία έως την 1η Αυγούστου 2014 να υλοποιήσει κατάλληλο σύστημα πληροφορικής για την υποδοχή ηλεκτρονικών δηλώσεων από τους παραγωγούς, προκειμένου να ενταχθούν στις κατηγορίες ΜΕ και ΧΕ των υποπαραγράφων ΙΓ.1 & ΙΓ.5 του Ν.4254/2014, καθώς και για την υποδοχή ηλεκτρονικών δηλώσεων από τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες παραγωγούς για τη διατήρηση ή μη της ιδιότητας του κατ΄ επάγγελμα αγρότη σύμφωνα με τις υποπαραγράφους ΙΓ.1 & ΙΓ.2 του Ν.4254/2014.
Ο ΛΑΓΗΕ ανακοινώνει την θέση σε λειτουργία του ανωτέρω πληροφοριακού συστήματος από την Τετάρτη 2.7.2014. στην ιστοσελίδα του ΛΑΓΗΕ.
Προκειμένου να είναι εφικτή η εκκαθάριση του μηνός Ιουνίου 2014 και η αντίστοιχη αναδρομική για Απρίλιο και Μάιο, με τις διορθωμένες κατά περίπτωση τιμές, θα πρέπει οι παραγωγοί να έχουν συμπληρώσει τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές δηλώσεις μέχρι και την Τρίτη 15 Ιουλίου 2014. Διαφορετικά οι διορθωμένες κατά περίπτωση τιμές, θα εφαρμοσθούν στις δύο επόμενες μηνιαίες εκκαθαρίσεις σύμφωνα με τις προθεσμίες που ορίζει ο Ν.4254/2014».


(Με πληροφορίες από το energypress.gr)
 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία