BACK TO
TOP
Αγορά Εισροών

Επιδότηση για φθηνό αγροτικό ρεύμα στα αντλιοστάσια

Λύση για φθηνό αγροτικό ρεύµα στα αντλιοστάσια, συνιστά η υπογραφή υπουργικής απόφασης, που προβλέπει το συµψηφισµό της ιδιοπαραγωγής από µικρά φωτοβολταϊκά στη στέγη µε τις λοιπές υποχρεώσεις των αγροτών προς τη ∆ΕΗ, όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρσκευή 23 Ιανουαρίου μαζί με την ειδική έκδοση για τη Zootechnia.

Επιδότηση για φθηνό αγροτικό ρεύμα στα αντλιοστάσια

2
0

Στο ίδιο προεκλογικό πνεύµα κινήθηκαν τα τελευταία 24ωρα και οι αποφάσεις για ειδική ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών και η εξόφληση (80%) των τευτλοκαλλιεργητών.

Ακόμα, μόνο σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας διαβάστε πως μπαίνει τέλος στο «παρκάρισμα»  για τα δικαιώματα της ΚΑΠ. Πρόκληση για να µη γίνουν λάθη στις ψηφιακές δηλώσεις ΟΣ∆Ε, η σωστή αντιστοίχιση των αγροτεµαχίων µε το χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Βγείτε µε τα GPS και οδηγό τις µεγάλες εκµεταλλεύσεις για να βρείτε το δικό σας», συστήνει ο κόµβος του GAIA Eπιχειρείν, προειδοποιώντας ότι  το «παρκάρισµα» δεν ενδείκνυται για τα νέα δικαιώµατα της ΚΑΠ.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την αγορά ελαιολάδου και πόσο μετανιωµένοι νοιώθουν όσοι πούλησαν το ελαιόλαδο. «Τραβάνε τα µαλλιά τους» όσοι βιάστηκαν και πούλησαν πριν από ένα µήνα λέει στην Agrenda ελαιοπαραγωγός από τις Κροκεές Λακωνίας. Άνοδο τιµών έφερε και ο παγετός.

Επίσης, σκοντάφτουν, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, οι δόσεις ΟΓΑ. Δεν περπατάει η ρύθμιση χρεών προς τον ΟΓΑ, λόγω δυσλειτουργιών στο σύστημα και αυστηρών προϋποθέσεων ένταξης  των αγροτών. Το γεγονός ότι μόλις το 10% των οφειλών έχει εισπραχθεί βγάζει στο «δρόμο» τους ανταποκριτές ΟΓΑ για χειρόγραφες αιτήσεις.

Ειδικό οχτασέλιδο αφιέρωμα σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας για τη λαµπερή τελετή βράβευσης του Αγρότη της Χρονιάς, η οποία άνοιξε δρόµο προς τις Οµάδες Παραγωγών. Στις Οµάδες Παραγωγών κρύβεται η δύναµη του πρωτογενούς τοµέα, όπως τονίστηκε.

Ακόμα, μόνο σε αυτό το φύλλο της εφημερίδα σε τρεις ταχύτητες οι αποζημιώσεις στα επιτραπέζια ροδάκινα. Με 220, 185 και 165 ευρώ το στρέµµα ενισχύονται, αν όλα πάνε καλά, οι καλλιεργητές επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών για να εκλεγεί ο Καρασµάνης.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα έξης:

Επικαιρότητα

• Μέχρι τα 220 ευρώ το στρέµµα τα de minimis για το ροδάκινο

• Στα δικαστήρια για τις τιµές στο γάλα οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι

Επιχειρήσεις

• Αρακάς και σπανάκι, µόνο η αρχή για την εµπλοκή του ΘΕΣγη στα κηπευτικά 

• Αρωµατικά φυτά από τα ελληνικά νησιά για την φιλόδοξη Organic Islands

Επενδύσεις

• ‘Ετοιµη η ΚΥΑ µε τα κριτήρια για τις άδειες του αλιευτικού τουρισµού

• Ανοιχτό όλο το 2015 το Πρόγραµµα Ενεργητικής Προστασίας 2014

Εμπορεύματα

• ∆εν επηρεάζει τα ελληνικά κηπευτικά η αλλαγή ισοτιµίας ευρώ - φράγκου

• Όσοι ξεπούλησαν στο ελαιόλαδο, σήµερα φαίνεται να τραβάνε τα µαλλιά τους

Editorial

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε βεβαιωθεί η υλοποίηση (δηλαδή η πίστωση των λογαριασμών) της υπουργικής απόφασης αναφορικά με την καταβολή ειδικής εθνικής ενίσχυσης στους καλλιεργητές επιτραπέζιων ροδάκινων για την απώλεια εισοδήματος λόγω του ρωσικού εμπάργκο.

Ούτε είχε γίνει γνωστό αν πληρώθηκαν τελικά (έστω και στο 80%) οι τευτλοκαλλιεργητές για το προϊόν που παρέδωσαν στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης την περασμένη χρονιά. Αντίθετα, είχε προχωρήσει ένα «δεύτερο κύμα»  πληρωμών εξισωτικής αποζημίωσης (του 2014) ύψους 15 εκατ. ευρώ περίπου σε 21.000 δικαιούχους κτηνοτρόφους, οι οποίοι ως γνωστόν δεν είχαν την τύχη να εισπράξουν τα χρήματά τους μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους στις αρχές του χρόνου.

Όπως και να ‘χουν τα πράγματα, η απορία που μένει σε όλο τον αγροτικό κόσμο, ανεξάρτητα αν καλύπτεται από τους κυβερνητικούς χειρισμούς της τελευταίας στιγμής, είναι, γιατί θα πρέπει οι συγκεκριμένες διευθετήσεις να αποτελούν πεδίο συνδιαλλαγής με τους εκάστοτε κυβερνώντες, λίγο πριν την προσέλευση στις εθνικές κάλπες.

Σε ποια πολιτισμένη χώρα εξασφαλισμένες από καιρό κοινοτικές ενισχύσεις ή ανειλημμένες από την Πολιτεία υποχρεώσεις ή ακόμα τρέχουσες οφειλές μιας κρατικής βιομηχανίας, όπως είναι η ΕΒΖ, γίνονται αντικείμενο μιας «πελατειακής σχέσης» που ταλαιπωρεί συστηματικά τους αγρότες και εκθέτει ανεπανόρθωτα τους πολιτευτές;

Σε κάθε περίπτωση η ψήφος της Κυριακής θα είναι ενδεικτική της πραγματικής διάθεσης του αγροτικού κόσμου να αποδεχθεί ή να ξεφύγει από δεσμά του πελατειακού κράτους που χρόνια τον καταδυναστεύουν.           

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία