BACK TO
TOP
Green reports

Ξαναζεσταίνονται έργα 200 MW σε φωτοβολταϊκά

Το πράσινο φως για την υλοποίηση φωτοβολταϊκων έργων συνολικής ισχύος άνω των 200 MW που είχαν µπει στο «ψυγείο» λόγω του περίφηµου new deal ανάβει το τελευταίο νοµοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή στις 19 ∆εκεµβρίου 2014 η προηγούµενη ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιµατικής Αλλαγής.

Ξαναζεσταίνονται έργα 200 MW σε φωτοβολταϊκά

0
0
Πρόκειται στην συντριπτική πλειοψηφία τους για επενδύσεις µεγάλων συγκροτηµάτων και εταιρειών τα οποία διέθεταν τις σχετικές άδειες και, σύµφωνα µε τον αρχικό σχεδιασµό, ήταν προγραµµατισµένα να κατασκευασθούν και να συνδεθούν στο σύστηµα µέσα στο 2014. Ωστόσο, µετά το γνωστό νόµο 4254 του κ. Παπαγεωργίου που είχε ως στόχο να ανακόψει το «φωτοβολταϊκό ρεύµα» το οποίο απειλούσε να εκτροχιάσει το κρατικό σχεδιασµό για τις ΑΠΕ (σ.σ. είναι χαρακτηριστικό ότι οι άδειες που είχαν εγκριθεί το 2012 κάλυπταν το στόχο του…2020 για τα φωτοβολταϊκά) µπήκαν επ’ αόριστον. Ταυτόχρονα όµως διατηρούσαν ένα περιθώριο υλοποίησης 36 µηνών.

Αξίζει να σηµειωθεί, πάντως, ότι πολύ δύσκολα ένα ποσοστό πάνω από το 50% των έργων αυτών θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει τελικά. Ο λόγος είναι ότι, µετά το «κούρεµα» στις ταρίφες αλλά και τον ένα χρόνο στο… διάδροµο αναµονής, αρκετοί επενδυτές κι εταιρείες εκτιµούν ότι τα έργα αυτά είναι πλέον ασύµφορα. Κάτι που σηµαίνει ότι οι αντίστοιχες άδεις, της τάξης των 100 MW, πολύ σύντοµα θα βγουν στην αγορά αναζητώντας νέους ιδιοκτήτες.

Το «πάγωµα» στη σύνδεση ήδη αδειοδοτηµένων έργων και η ταυτόχρονη αναστολή στη χορήγηση νέων αδειών (ίσχυσαν από τον Αύγουστο του 2012 µέχρι τον Απρίλιο του 2014) είχαν ως αποτέλεσµα η αγορά φωτοβολταϊκών να γνωρίσει «µαύρες µέρες» το 2014. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Συνδέσµου Επιχειρήσεων Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), ελάχιστα συστήµατα εγκαταστάθηκαν και το µέγεθος της αγοράς δεν ξεπέρασε το 1,5% της αντίστοιχης του 2013.

Παρόλα αυτά λόγω της πρότερης εντυπωσιακής ανάπτυξης του κλάδου, τα φωτοβολταϊκά κατάφεραν να καλύψουν το 7% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, περισσότερο από κάθε άλλη τεχνολογία ΑΠΕ, φέρνοντας την Ελλάδα (για δεύτερη συνεχή χρονιά) στη δεύτερη θέση διεθνώς σε ότι αφορά στη συµβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική κατανάλωση ενέργειας.Η προβολή στο οριζόντιο επίπεδο των φωτοβολταϊκών πλαισίων των 2.061 MWp καλύπτει περίπου 12.300 στρέµµατα, είναι δηλαδή λίγο µικρότερη από την έκταση του ∆ήµου Αµαρουσίου στην Αθήνα ή του ∆ήµου Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη

Ένα τετράμηνο και... βάλε πίσω οι πληρωμές των παραγωγών Στους 4,5 µήνες έχει διευρυνθεί ξανά, όπως πληροφορείται η Agrenda, η περίοδος «αναµονής» των παραγωγών φωτοβολταϊκών για την εξόφλησή τους από το ΛΑΓΗΕ.

Είχε προηγηθεί ένα µικρό διάστηµα κατά το οποίο οι καθυστερήσεις είχαν «µαζευτεί» µεταξύ 90 και 120 ηµερών , εξέλιξη που όµως, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, ήταν παροδική.

Με τις συµπληρωµατικές πληρωµές ύψους 30 εκατ. ευρώ που πραγµατοποιήθηκαν την περασµένη Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών έχουν εξοφληθεί µέχρι και για το µήνα Αύγουστο.  Το επόµενο διάστηµα είναι, όµως, κρίσιµο γιατί οι δύο µήνες που ακολουθούν, Σεπτέµβριος και Οκτώβριος, είναι µήνες που παραδοσιακά η αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών συστηµάτων βρίσκεται στο φουλ λόγω της αυξηµένης ηλιοφάνειας. Οι καλές καιρικές συνθήκες µεταφράζονται σε αυξηµένες κιλοβατώρες και, κατ’ επέκταση, σε αύξηση των ποσών που έχουν λαµβάνειν οι παραγωγοί από το ΛΑΓΗΕ. Σύµφωνα µε στοιχεία παραγόντων του κλάδου, οι οφειλές προς τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών για το δίµηνο Σεπτεµβρίου-Οκτωβρίου ανέρχονται συνολικά σε περίπου 280 εκατ. ευρώ (140 εκατ. ευρώ ευρώ για τον κάθε µήνα).

Αντίθετα, για τους επόµενους 4-5 µήνες –όπου και η παραγωγικότητα είναι χαµηλή- τα οφειλόµενα είναι πολύ λιγότερα και εκτιµάται ότι θα ξεπεράσουν συνολικά τα 130-140 εκατ. ευρώ (όσα δηλαδή αντιστοιχούν για έναν µόνο εκ των µηνών Σεπτεµβρίου ή Οκτωβρίου).  
Το οξύµωρο είναι ότι η αύξηση των καθυστερήσεων έρχεται σε µια στιγµή που, σύµφωνα µε το ειδικό δελτίο που εκδίδει σε µηνιαία βάση ο ΛΑΓΗΕ, το συσσωρευµένο λογιστικό έλλειµµα του Ειδικού Λογαριασµού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) εντός του πρώτου κιόλας τριµήνου του 2015 πρακτικά θα εκµηδενιστεί, κάτι που οφείλεται σε µεγάλο βαθµό και στις έκτακτες εισφορές που κλήθηκαν να πληρώσουν οι παραγωγοί. Θεωρητικά δηλαδή θα πρέπει οι πληρωµές των φωτοβολταϊκών το επόµενο διάστηµα να εξοµαλυνθούν και οι καθυστερήσεις να περιορισθούν, αν όχι στα επίπεδα των 20 ηµερών που προβλέπουν οι συµβάσεις, τουλάχιστον, στο δίµηνο ή τρίµηνο το πολύ.

Πρακτικά, ωστόσο, το σηµείο-κλειδί για να επιτευχθεί αυτό είναι να αποδεσµεύσει η ∆ΕΗ τους οφειλόµενους πόρους ΑΠΕ και να τους αποδώσει, στη συνέχεια, στο ΛΑΓΗΕ. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να υπάρξει ένα ξεκαθάρισµα όσων αφορά στις ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τη ∆ΕΗ και, παράλληλα, ένας µηχανισµός διασφάλισης των πόρων του ΛΑΓΗΕ.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, από τα συνολικά 490 εκατ. ευρώ χρεών προς τη ∆ΕΗ, τα 144 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις Hellas Power και Energa, ενώ άλλα 180 εκατ. ευρώ περίπου οφείλονται από φορείς του ελληνικού ∆ηµοσίου (υπουργεία, νοσοκοµεία, ΟΤΑ κλπ).

Πρόβληµα υπάρχει επίσης και µε το µηχανισµό απόδοσης του ΕΤΜΕΑΡ το οποίο πληρώνεται µεν από τους καταναλωτές στον Α∆ΜΗΕ ωστόσο -µέσω ενός δαιδαλώδους γραφειοκρατικού µηχανισµού- καταλήγει τελικά στο ΛΑΓΗΕ µετά από 4-5 µήνες.

Δάνεια με επιτόκιο 6% ετοιμάζουν οι τράπεζες για το net meteringΩς ένα σοβαρό εργαλείο µείωσης του κόστους παραγωγής για τον αγροκτηνοτροφικό κόσµο αλλά και µια τονωτική ένεση για την ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών, ιδίως των µικροµεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων χαρακτηρίζουν παράγοντες του κλάδου το net metering.

Πρόκειται για µια εκ των τελευταίων αποφάσεων της προηγούµενης ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και την οποία, όπως πληροφορείται η Agrenda, σκοπεύει να στηρίξει η νέα κυβέρνηση. Όπως γράφαµε στο πρόσφατο ρεπορτάζ ,  το net metering δεν είναι άλλο από τον συµψηφισµό του ρεύµατος που παράγει το φωτοβολταϊκό που είναι εγκατεστηµένο σε µια εκµετάλλευση µε το ρεύµα που αυτή καταναλώνει. Αφορά µικρά συστήµατα µε ισχύ έως 20 κιλοβατώρες ή και µεγαλύτερα µε την προϋπόθεση να µην ξεπερνά το 50% της συνολικής κατανάλωσης της εκµετάλλευσης. Όπως ορίζει η απόφαση, µόνο ένα φωτοβολταϊκό αυτοκατανάλωσης µπορεί να εγκατασταθεί ανά ρολόι της ∆ΕΗ.

Το «κλειδί» βεβαίως για να λειτουργήσει το µέτρο και να µην παραµείνει στα χαρτιά βρίσκεται –πού αλλού- στη χρηµατοδότηση. Το κόστος για ένα «20άρι» κινείται σήµερα µεταξύ 15.000 και 20.000 ευρώ, ποσά που δεν περισσεύουν στη µεγάλη πλειοψηφία των αγροτών.  Το ενθαρρυντικό είναι ότι, ενδιαφέρον για τη δηµιουργία ενός ειδικού χρηµατοδοτικού προϊόντος έχουν επιδείξει τουλάχιστον τρεις από τις µεγάλες τράπεζες µε πρώτη την Πειραιώς. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στις σκέψεις των ανθρώπων της τράπεζας είναι να προσφέρεται ένα επιτόκιο της τάξης του 6%. Κάτι που σηµαίνει ότι, µε τις ισχύουσες τιµές, το δάνειο θα µπορεί να αποπληρωθεί σε ορίζοντα εξαετίας. Μετά από το διάστηµα αυτό το όφελος θα κεφαλαιοποιείται από τον αγρότη. Το net metering, ωστόσο, µπορεί να λειτουργήσει ως µιας πρώτης τάξεως ευκαιρίας και για τις εγχώριες επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών οι οποίες, µετά την κατάρρευση της αγοράς την περυσινή χρονιά, διατηρούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο στοκ από αδιάθετα πάνελ στις αποθήκες τους.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία