BACK TO
TOP
Green reports

Αίτημα παράτασης δηλώσεων αγροτών για φωτοβολταϊκά

Έληξε στις 30 Μαρτίου η σχετική προθεσμία υποβολής των επαγγελματιών του χώρου.

Αίτημα παράτασης δηλώσεων αγροτών για φωτοβολταϊκά

0
0

Να παραταθεί για ένα εύλογο χρονικό διάστημα η προθεσμία υποβολής των υπεύθυνων δηλώσεων επαγγελματιών αγροτών που διαθέτουν φωτοβολταϊκά στο ΛΑΓΗΕ ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αδικημένων Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΑΦ) σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Υπενθυμίζεται ότι η κανονική προθεσμία έληξε στο τέλος Μαρτίου 2015. Όπως είναι γνωστό, στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους οι επαγγελματίες αγρότες υποβάλλουν στον ΛΑΓΗΕ υπεύθυνες δηλώσεις για την ιδιότητά τους, με βάση τις οποίες γίνεται η τελική εκκαθάριση των πληρωμών του προηγούμενου έτους και ο προσδιορισμός της τιμής έκδοσης τιμολογίων του τρέχοντος έτους. Οι εν λόγω δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο σύστημα πληροφορικής του Λειτουργού (δηλαδή του ΛΑΓΗΕ), με την συμπλήρωση σχετικής φόρμας.

Αναλυτικά η επιστολή του ΠΣΑΑΦ έχει ως εξής:

Θέμα: Παράταση Υποβολής Δήλωσης Επαγγελματία Αγρότη Ν.4254/2014 (παρ.ΙΓ1.1.α)

Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

Κατ' εφαρμογή του νόμου 4254/2014 παρ.ΙΓ.1.1.α., το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους οι επαγγελματίες αγρότες υποβάλλουν στον ΛΑΓΗΕ υπεύθυνες δηλώσεις για την ιδιότητά τους, με βάση τις οποίες γίνεται η τελική εκκαθάριση των πληρωμών του προηγούμενου έτους και ο προσδιορισμός της τιμής έκδοσης τιμολογίων του τρέχοντος έτους. Οι εν λόγω δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο σύστημα πληροφορικής του Λειτουργού, με την συμπλήρωση σχετικής φόρμας.

Φέτος, πρώτο έτος εφαρμογής της διαδικασίας, σημαντικός αριθμός αγροτών παρέλειψε να υποβάλει την δήλωση, λόγω άγνοιας η παρερμηνείας της διάταξης . Αποτέλεσμα της παράλειψης θα είναι η τελική εκκαθάριση να γίνει με τιμές μη αγρότη (πίνακα Α του νόμου ) που για ορισμένους είναι χαμηλότερες και οδηγούν σε επιστροφές και απώλεια εσόδων και για άλλους υψηλότερες που αυξάνουν τα έσοδά τους κινδυνεύοντας να κατηγορηθούν για σκόπιμη απόκρυψη της ιδιότητάς τους, ώστε να πληρωθούν με την προνομιακή γι αυτούς τιμή των μη αγροτών!!! ( ...παράδοξο και όμως αληθινό!! ).

Κατόπιν των παραπάνω κ. Υπουργέ, παρακαλούμε να εξετάσετε

α) την δυνατότητα επανενεργοποίησης της εφαρμογής υποβολής της δήλωσης για εύλογο διάστημα ολίγων ημερών, ώστε να την υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι πριν την οριστική εκκαθάριση των τιμολογίων του 2014,αφού ενημερωθούν σχετικά από τον ΛΑΓΗΕ με έκδοση σχετικής ανακοίνωσής του και

β) την δυνατότητα προσωρινής ( μέχρι την οριστική / συνολική διευθέτηση στο πλαίσιο υλοποίησης της προγραμματικής σας θέσης “τιμές ανάλογες του κόστους”) άρσης της αδικίας για τους ειλικρινείς αγρότες που με την δήλωση της ιδιότητάς τους αντί επιβράβευσης “τιμωρούνται” με μείωση της τιμής τους σε επίπεδα χαμηλότερα και από των μη αγροτών».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία