BACK TO
TOP
Green reports

Μύλος με το «13άρι» των φωτοβολταϊκών

Σύγχυση στους κόλπους των αγροτών-ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών έχει προκαλέσει η τοποθέτηση στελέχους του υπουργείου Οικονοµικών σε διαδικτυακό φόρουµ για φορολόγηση του εισοδήµατος που αποκτήθηκε το 2014 από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά µε συντελεστή 26%.

Μύλος με το «13άρι» των φωτοβολταϊκών

2
0

Η τοποθέτηση του εν λόγω στελέχους βασίζεται στο γεγονός ότι η ρύθµιση για τη φορολόγηση του εν λόγω εισοδήµατος ως εισόδηµα προερχόµενο από αγροτική δραστηριότητα  (κι εποµένως φορολογούµενο µε 13%) που συµπεριέλαβε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Καρασµάνης στο νόµο 4316/2014 (άρθρο 116) δεν έχει αναδροµική ισχύ.  Εποµένως, κατά την ερµηνεία αυτή, δεν αφορά τα εισοδήµατα τα οποία αποκτήθηκαν πριν από την ηµεροµηνία δηµοσίευσής στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως που είναι η 24η ∆εκεµβρίου 2014.

Ωστόσο, εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσµου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών µε τους οποίους επικοινώνησε η Agrenda, θεωρούν την ερµηνεία αυτή αντίθεση µε ήδη ψηφισθέντες νόµους µε τους οποίους το εισόδηµα επαγγελµατιών αγροτών από φωτοβολταϊκά µέχρι 100 KW κατοχυρώνεται ως αγροτικό εισόδηµα, εναρµονίζεται µε τις διατάξεις του µητρώου αγροτών (ν.3874/2010) και φορολογείται ως τέτοιο. Μάλιστα δηλώνουν ότι ο Σύνδεσµος σκοπεύει να διεκδικήσει ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά» τα επιπλέον ποσά που πλήρωσε το 2013 λόγω της φορολόγησης τότε των αγροτικών φωτοβολταϊκών µε 26%.

Το πιθανότερο είναι το ζήτηµα να διευθετηθεί (και ο συντελεστής να επιβεβαιωθεί στο 13%) µε διευκρινιστική εγκύκλιο. Η διατύπωση στο άρθρο 116 του νόµου 4316/2014 έχει ως εξής: «Ειδικά για το εισόδηµα που προκύπτει από τη διαχείριση ανανεώσιµων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ο ως άνω ορισµός της αγροτικής δραστηριότητας ισχύει και για λόγους φορολόγησης του ως άνω εισοδήµατος».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία