BACK TO
TOP
Green reports

Εκτός net metering βγαίνουν οι αρδευόμενες γαίες

Στα κρύα του λουτρού κινδυνεύουν να µείνουν όσοι αγρότες ενδιαφέρθηκαν να αξιοποιήσουν την αυτοπαραγωγή ενέργειας µέσω φωτοβολταϊκών, καθώς πρόσφατα ήρθε στην επιφάνεια ένας παλιός νόµος που καταργεί τη δυνατότητα εγκατάστασής τους σε γαιές υψηλής παραγωγικότητας.

Εκτός net metering βγαίνουν οι αρδευόμενες γαίες

3
0

Παρόλο που το net metering- όπως είναι ευρύτερα πλέον γνωστό- µοιάζει κοµµένο και ραµµένο στις ανάγκες του πρωτογενούς τοµέα και παρά το γεγονός ότι το νέο θεσµικό πλαίσιο κάνει σαφή αναφορά στην εφαρµογή του σε αυτόν, µια… ξεχασµένη διάταξη νόµου που φαίνεται ότι διέλαθε (;) της προσοχής όχι µόνο της πλειοψηφίας των παραγόντων του κλάδου αλλά και του ίδιου του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Ασ. Παπαγεωργίου, απειλεί να µπλοκάρει το εγχείρηµα εν τη γενέσει του.  Ο λόγος για το άρθρο 21 του ν. 4015/2011 το οποίο, µε τον τρόπο που είναι διατυπωµένο, απαγορεύει την εγκατάσταση στις αρδευόµενες εκτάσεις στις οποίες ένας καλλιεργητής έχει εύλογο συµφέρον να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό πάνελ για να καλύψει, µέσω της αυτοπαραγωγής, τις ανάγκες του αντλιοστασίου του.

Νόµος Μπιρµπίλη

Το συγκεκριµένο άρθρο είχε αρχικά σκοπό να λύσει πρακτικά προβλήµατα που σχετίζονται µε τη µεταβίβαση ακινήτων σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Ωστόσο καθώς ότι στο ίδιο διάστηµα είχε αρχίσει να γίνεται φανερό ότι ένα µεγάλο ποσοστό αγροτικών φωτοβολταϊκών 100 KW δεν επρόκειτο να υλοποιηθεί, κρίθηκε σκόπιµο να «επεκταθεί» και να ακυρώσει τις πρόνοιες του ν. 3851/2010. Ο τελευταίος, γνωστός και ως «νόµος Μπιρµπίλη» επέτρεπε την εγκατάσταση ΑΠΕ σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας σε ένα ποσοστό 1% επί της συνολικής αγροτικής έκτασης κάθε νοµού.

Τα χρόνια πέρασαν και, δεδοµένου ότι το ενδιαφέρον των αγροτών για τα φωτοβολταϊκά ατόνησε στην πορεία, το νοµικό αυτό «απαγορευτικό» δεν κρίθηκε σκόπιµο να αρθεί -ή απλά… ξεχάστηκε. Χρειάστηκε η ειδική πρόβλεψη για την εφαρµογή του net metering στον πρωτογενή τοµέα και η έκρηξη του ενδιαφέροντος των παραγωγών προκειµένου να διαπιστωθεί το κενό.

Το ζήτηµα έφερε στην επιφάνεια ο Σύνδεσµος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών ο οποίος έχει καταθέσει µάλιστα στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου προκειµένου να αρθεί το εµπόδιο.

Περικοπές στις ταρίφες 200 αγροτών µε φωτοβολταϊκά

Σε επίπεδα χαµηλότερα και των µη αγροτών µειώθηκε η τιµή της κιλοβατώρας ρεύµατος που πωλούν από τα φ/β τους για 200 παραγωγούς, οι οποίοι για να µην απενταχθούν από την κατηγορία των αγροτικών φωτοβολταϊκών, υπέβαλαν δήλωση. Αυτό καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αδικηµένων Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (Π.Σ.Α.Α.Φ.), ζητώντας άρση της στρέβλωσης. Η οποία, όπως λέει «είναι µία από τις πολλές που δηµιούργησε η οριζόντια και µη αναλογική του κόστους αντιµετώπιση των αγροτών, στο βωµό διευθέτησης πελατειακών συµφερόντων που έγινε στο παρά πέντε, µε την αιφνιδιαστική και κατόπιν πιέσεων κατάθεση και ψήφιση της υποτιθέµενης νοµοτεχνικής βελτίωσης». Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος απευθύνεται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ζητώντας να δοθεί η δυνατότητα στους εν λόγω αγρότες, να υποβάλουν ξανά δήλωση κατά την επανενεργοποίηση της εφαρµογής και να επιλέξουν αντί της αγροτικής τιµής την τιµή του µη αγρότη, που είναι υψηλότερη. Τεχνικά, αυτό είναι εφικτό, µε την ανάλογη προσαρµογή της ηλεκτρονικής φόρµας του ΛΑΓΗΕ, επισηµαίνουν οι Αδικηµένοι. Α. ΜΠΙΚΑΣ

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία