BACK TO
TOP
Green reports

Προς ενεργοποίηση φόρμα αγροτικής ιδιότητας για φ/β

Επανέρχεται η δυνατότητα επανενεργοποίησης της εφαρμογής υποβολής της δήλωσης της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη για τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών προς τον ΛΑΓΗΕ, μέσα από το νομοσχέδιο με τα βοσκοτόπια, που κατατίθεται εντός των επόμενων ημερών στη βουλή. Αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκου Μπόλαρη με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ).

Έκοψε 10 λεπτά από τα φωτοβολταϊκά ο ΛΑΓΗΕ

1
0

Πιο αναλυτικά, οι κ.κ. Σπανούλης και Αρχοντάκης, έθεσαν υπ' όψη του κ. Μπόλαρη μια σειρά αγροτικών θεμάτων, οι οποίες έχουν ως εξής σύμφωνα με τον ΠΣΑΦ:

Πληρωμή γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων

Το θέμα της μεγάλης καθυστέρησης πληρωμής των γεωργοπεριβαλλοντολογικών, τέθηκε για μια ακόμα φορά, με τον κ. Μπόλαρη να διαβεβαιώνει ότι δρομολογούνται οι πληρωμές. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του afo.gr, ενώ υπήρχε μια πιθανότητα εξόφλησης του προγράμματος "μείωσης της Νιτρορύπανσης" (και) του έτους 2014 (στο τέλος Δεκεμβρίου), φαίνεται ότι η πιθανότητα αυτή ...απομακρύνεται, οπότε αναμένεται η εξόφληση του έτους 2013.

Βοσκοτόπια

Το Νομοσχέδιο για τα Βοσκοτόπια -μετά από τόσα ...βάσανα!- περνάει τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή. Θα είναι από τα πρώτα Νομοσχέδια που ψηφιστούν και έτσι θα "ξεμπλοκάρει" η ενιαία ενίσχυση των κτηνοτρόφων. Σημειώνουμε, ότι παρά τον σχεδιασμό του Υπ. Ενέργειας να ενσωματωθεί η τροποποίηση που αφορά την επαναλειτουργία της "Φόρμας Αγροτικής Ιδιότητας" σε άλλο Νομοσχέδιο (όπως ενημερώσαμε ήδη τα Μέλη, με Ηλεκτρονική Επιστολή), τελικά θα περάσει μέσα από τα "Βοσκοτόπια" και αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου να λυθεί το θέμα που ταλαιπώρησε δεκάδες παραγωγούς.

Τέλος διακοψιμότητας

Στον κ. Μπόλαρη, τέθηκε και το θέμα της "Διακοψιμότητας". Μπορεί το θέμα να αφορά το Υπ. Ενέργειας, ωστόσο επειδή αναφερόμαστε σε Νομοσχέδιο που αφορά (ενδεχόμενες) "απαιτήσεις" από αγρότες υπέρ (5) βιομηχάνων, η παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ έχει τη δική της αξία και σημειολογία.Ο Υπουργός, ενημερώθηκε για τις "μικρές λεπτομέρειες" του θέματος και τη θέση του Π.Σ.Α.Θ.\

Net metering

Με ιδιαίτερα θετική διάθεση, άκουσε ο κ. Μπόλαρης και τον σχεδιασμό του Συνδέσμου για το Net Metering. Ένα θέμα το οποίο βρίσκεται κι αυτό "στον πάγο" εξ' αιτίας της αναιμικής ρευστότητας του Τραπεζικού Συστήματος. Ο Υπουργός συνεχάρει το Σύνδεσμο για τις προσπάθειες που κατέβαλε για τη Νομοθετική δρομολόγηση της αυτοκατανάλωσης και στον αγροτικό τομέα και ζήτησε συχνότερη επαφή για το θέμα, όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για την υλοποίησή του.

Φορολόγηση αγροτών

Τέλος, τέθηκε και το θέμα της φορολόγησης των αγροτών. Από τον Σύνδεσμο τονίστηκε ότι ήδη οι αγρότες έχουν προ-πληρώσει το Μνημόνιο 3, ενώ κατατέθηκαν αντίγραφα των εγγράφων που επιδόθηκαν πριν τις εκλογές, στον Πρωθυπουργό (για την αποδοχή του οποίου δεσμεύτηκε) και στους πολιτικούς αρχηγούς.

Συμπερασματικά για τον ΠΣΑΘ, "η συνάντηση με τον κ. Μπόλαρη έχει θετικό πρόσημο, όχι μόνο για τα -ουσιαστικά- ζητήματα που τέθηκαν, αλλά και επειδή ο (νέος) αν. Υπουργός γνώρισε έναν φορέα που διαβουλεύεται, προτείνει και (αρκετές φορές) ενημερώνει για εξειδικευμένα αγροτικά θέματα, που είναι λογικό κάποιος αξιωματούχος να μην γνωρίζει. Ο κ. Μπόλαρης έδειξε ενδιαφέρον για όλα τα θέματα που τέθηκαν, είχε ιδία εικόνα για τα περισσότερα και το σημαντικότερο: αντιλήφθηκε ότι μπορεί να βασίζεται στο Σύνδεσμο για συνεργασία σε επίλυση θεμάτων που βαλτώνουν ή στη δημιουργία νέων προοπτικών για τον αγροτικό τομέα."

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία