BACK TO
TOP
Green reports

Χωρίς αλλαγές οι τιμές παραγωγού για φωτοβολταϊκά

Παραμένουν σταθερές οι τιμές παραγωγού στα φωτοβολταϊκά, αλλάζει ο μηχανισμός του ΕΤΜΕΑΡ.

Φθηνότερο αγροτικό ρεύμα φέρνει το net metering

3
0

Την τροποποίηση του μηχανισμού του ΕΤΜΕΑΡ και όχι την αλλαγή των τιμών με τις οποίες αποπληρώνονται αυτή τη στιγμή οι ΑΠΕ υπαγορεύει η νέα σύμφωνα με τους δανειστές προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός και βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Μάλιστα, όπως λέγεται, η νέα συμφωνία προβλέπει ρητά ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι υφιστάμενες συμβάσεις με παραγωγούς ΑΠΕ όπως άλλωστε προβλέπεται και από τους κανόνες τις Ε.Ε.  και να υπάρξει μεταρρύθμιση της τρέχουσας νομοθεσίας που αφορά στο ΕΤΜΕΑΡ και της δομής του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρισμού ΛΑΓΗΕ. Στόχος των αλλαγών θα είναι να διασφαλιστεί ότι το χρέος στον ειδικό λογαριασμό θα εξαφανιστεί σε 12 μήνες και όχι αργότερα από τον Ιούνιο του 2017 και ότι εφεξής κάθε χρόνο ο λογαριασμός δε θα εμφανίζει έλλειμμα, θα είναι πλεονασματικός.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θεωρείται ως ένα από τα ενεργειακά ορόσημα της συμφωνίας και οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα εντός του Ιουνίου, όπως, κατά πληροφορίες, αναφέρει ρητά το συμπληρωματικό μνημόνιο.

Το πρόβλημα βεβαίως καλείται να διαχειριστεί το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας, που καλείται να βρει μια λύση που να μην περιλαμβάνει στην εξίσωση την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή την αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι μόλις προ ημερών μειώθηκαν (για το μεγάλο όγκο των καταναλωτών που παραμένει στη ΔΕΗ) μετά τη γνωστή απόφαση της ΔΕΚΟ.

Ωστόσο οι υπολογισμοί του ΛΑΓΗΕ (μηνιαίο δελτίο ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του Απριλίου) αναφέρουν ότι το έλλειμμα στο τέλος του 2017 θα είναι 384,87 εκατ. ευρώ (από 58,11 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα).

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, το πρόβλημα του ελλείμματος εντοπίζεται στις υψηλές αποδόσεις των εγγυημένων τιμών, φράση που «φωτογραφίζει» κάποιες κατηγορίες φωτοβολταϊκών και ερμηνεύτηκε ως πρόθεση  για νέο κούρεμα στις αποδόσεις.

Ωστόσο, η ρητή πρόβλεψη του μνημονίου ότι δεν μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις στις υφιστάμενες συμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν σεβαστές, οδηγεί αναπόφευκτα σε αλλαγές στο ΕΤΜΕΑΡ που θα μαζέψουν το έλλειμμα και θα καταστήσουν πλεονασματικό τον ειδικό λογαριασμό. Δηλαδή θα έχουμε πάλι αυξήσεις που το πιο πιθανό είναι να εξανεμίσουν το όφελος των πρόσφατων μειώσεων στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία