BACK TO
TOP
Green reports

Από Αυγούστο ο συμψηφισμός ρεύματος αγροτικών φ/β

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να δημοσιευθεί το ΦΕΚ που θα περιέχει την τροποποίηση της απόφασης συμψηφισμού (net metering) ηλεκτρικού ρεύματος με την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, όπως είχε προαναγγείλει το AgroNews από το περασμένο Ιούνιο.

Mικρότερο το «κούρεμα» στις ταρίφες αγροτικών φωτοβολταϊκών και ΣΗΘΥΑ

3
0

Η συγκεκριμένη τροποποίηση αφορά την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού 20 κιλοβάτ για αγρότες και κτηνοτρόφους, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία θα αξιοποιήσουν στις εργασίες τους, καθώς το κόστος της ενέργειας στον πρωτογενή τομέα, ανέρχεται στο 40%.

Το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται από όλες τις εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών, θα συμψηφίζεται ετησίως με την κατανάλωση από τη ΔΕΗ.

Οι αγρότες εκτιμούν πως η εφαρμογή του μέτρου θα βοηθήσει σημαντικά πολλούς ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα να ανασάνουν οικονομικά, αφού η «ψαλίδα» των οφειλών του κράτους για το ρεύμα που παράγουν τα στημένα φωτοβολταϊκά τους πάρκα έχει ξεχειλώσει φτάνοντας και τους 7 μήνες.

Σημειωτέον πως το μέτρο αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα να στήσουν ένα φωτοβολταϊκό μέχρι 20 ΚW σε μια μικρή έκταση (έως 500 τμ) και να παράγουν ρεύμα, το οποίο θα συμψηφίζουν με τις οφειλές που έχουν προς τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα άλλωστε με εκτιμήσεις το κόστος για την έκδοση μιας τέτοιας άδειας δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ, ενώ η προσδοκώμενη απόσβεση της επένδυσης κυμαίνεται περί τα 5 – 6 χρόνια.

Σημειωτέον πως το σύστημα του net metering (ενεργειακός συμψηφισμός) επεκτείνεται και στην εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών και άλλης μορφής μικρών έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΤΑ, αλλά για το πλεόνασμα της ενέργειας που θα εγχέεται στο σύστημα χωρίς αποζημίωση για τον αυτοπαραγωγό, οι προμηθευτές ηλεκτρισμού θα καταβάλουν μία αποζημίωση υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού.

Παραμένει το τέλος 3% για παραγωγούς ΑΠΕ

Mε την επιβάρυνση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και την επιβολή ειδικού τέλους 3% στους παραγωγούς ΑΠΕ εξάλλου επιχειρεί ν' αντιμετωπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος -Ενέργειας το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, όπως, μεταξύ άλλων, προκύπτει από το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, ρύθμιση ωστόσο που ισχύει ήδη.

Το νομοσχέδιο αλλάζει τον τρόπο αμοιβής των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ καθώς θεσπίζονται Τιμές Αναφοράς, και καταργούνται οι εγγυημένες τιμές, με βάση και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. Εξαιρούνται τα οικιακά φωτοβολταϊκά και οι πολύ μικρές μονάδες άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ, καθώς και οι σταθμοί ΑΠΕ που θα αποζημιώνονται βάσει διαγωνιστικής διαδικασίας με βάση την υποβολή προσφορών.

Εξάλλου οι προμηθευτές θα καταβάλουν υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού αποζημίωση για τη διαφορά μεταξύ της οριακής τιμής στη χονδρική αγορά και της ΟΤΣ που θα διαμορφωνόταν αν δεν εισέρχονταν οι ΑΠΕ στο Σύστημα.

Aναλυτικά το κείμενο του νομοσχεδίου, η αιτιολογική έκθεση και τα συνοδευτικά έγγραφα

http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=4cf59731-bc09-47d8-b4ce-a656014d6c8a

Αλέξανδρος Μπίκας


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία