BACK TO
TOP
Green reports

Έξι «καυτά» θέματα στην ατζέντα του ΣΠΕΦ

Η άμεση μείωση των καθυστερήσεων στις πληρωμές των ΑΠΕ από τον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) κατά τουλάχιστον 50 ημέρες είναι μεταξύ των αιτημάτων των Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά που αναλύθηκαν στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου του κλάδου (ΣΠΕΦ) την Κυριακή 15 Ιανουαρίου.

Έξι «καυτά» θέματα στην ατζέντα του ΣΠΕΦ

2
0
Τον απολογισμό και τα πεπραγμένα του Συνδέσμου το 2016 καθώς και τις σημαντικότερες προκλήσεις της αγοράς παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, Στέλιος Λουμάκης. 



Τα κυριότερα σημεία της παρουσίασης του προέδρου του ΣΠΕΦ αφορούν τα εξής:
  • Άμεση μείωση των καθυστερήσεων στις πληρωμές των ΑΠΕ από τον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) κατά τουλάχιστον 50 ημέρες, δηλαδή από τις 170 στις 120, λόγω της δραστικής μείωσης του λογιστικού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.
  • Ίση μεταχείριση στην κατανομή της ρευστότητας που εισπράττεται από την ΔΕΗ. Από την προσαύξηση της υπερημερίας προς τις ΑΠΕ κατά 100 ημέρες πάνω από το επίπεδο που δικαιολογεί το λογιστικό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, οι 70 οφείλονται στις ασυμμετρίες αυτές και μόνο οι υπόλοιπες 30 στα μη καλυμμένα από προβλέψεις ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα λογαριασμών της ΔΕΗ, αν οι προβλέψεις δηλαδή αυτές αφορούσαν θεωρητικά συμμέτρως και το ΕΤΜΕΑΡ που συνιστά κόστος ρεύματος βάσει και της Απόφασης του ΣτΕ 3366/2015.    Στον αντίποδα τα ΥΚΩ που συνιστούν και αυτά εν τοις πράγμασι κόστος ρεύματος αλλά είναι επίσης διακριτή ρυθμιζόμενη χρέωση όπως το ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς, η ΔΕΗ τα ενσωματώνει κανονικά στον τζίρο στους ισολογισμούς της και έτσι η ανεισπραξιμότητα λογαριασμών στην αναλογία που τα αφορά πιθανότατα καλύπτεται από τις εγγραφείσες προβλέψεις.  Οφείλουν λοιπόν άμεσα οι ανισοκατανομές στην ρευστότητα αυτές να εξαλειφθούν.
  • Επανεξέταση του μέτρου της διακοψιμότητας («μπόνους» σε μεγάλους καταναλωτές για τον περιορισμό της κατανάλωσης σε περιόδους αιχμής) το οποίο χρηματοδοτείται από τις ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, με αφορμή την πρόσφατη ενεργειακή κρίση ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, Στέλιος Λουμάκης αναφέρει ότι «λάβαμε όλοι μια πολύ καλή γεύση του τι θα συνέβαινε αν τα καλοκαίρια το μεσημέρι δεν είχαμε τα φωτοβολταϊκά να στηρίζουν το σύστημα, τις ακραίες ανάγκες του, αλλά και να συγκρατούν την Οριακή Τιμή του Συστήματος».
  • Να παρουσιάσει η ΔΕΗ «ποσοτικοποιημένο και τεχνοκρατικό τριετές κυλιόμενο οικονομικό και επιχειρησιακό σχέδιο που θα βγάζει νόημα και στους αριθμούς».
  • Ακόμα αναφέρθηκε, «στην επιτυχή υιοθέτηση από την Πολιτεία με τον ν. 4414/2016 της πρότασης του συνδέσμου για θεσμοθέτηση εικονικού παράλληλου Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ) χωρίς ΑΠΕ για τον υπολογισμό μιας δεύτερης σκιώδους Οριακής Τιμής Συστήματος, της οποίας η διαφορά από την τακτική αποτυπώνει το αποφευγόμενο κόστος των Προμηθευτών λόγω των ΑΠΕ και τοιουτοτρόπως αντιμετωπίζεται το Merit Order Effect στην χονδρεμπορική αγορά.  Η απόδοση στον ΛΑΓΗΕ της νέας αυτής Χρέωσης Προμηθευτών σε εβδομαδιαία βάση όπως και ο ΗΕΠ σύμφωνα με τον Κώδικα, αποκαθιστά μια πολυετή οικονομική αδικία σε βάρος των ανανεώσιμων.  Η νέα χρέωση Προμηθευτών την οποία και παρακολουθεί αδιάλειπτα ο ΣΠΕΦ, δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές αφού τυχόν υπεραπόδοση της θα επιφέρει ισόποση μείωση στο ΕΤΜΕΑΡ».
  • Τα «προβλήματα εύρεσης ρευστότητας και προκλήσεων οικονομιών κλίμακας και ρίσκου που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο να συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο στις νέες ΑΠΕ και που μόνο η υιοθέτηση μοντέλων πολυσυμμετοχικής ανάπτυξης μπορεί να δώσει απάντηση, όπως συμβαίνει από χρόνια στην Ευρώπη και στις 1.243 τέτοιες επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν εκεί με τους 300.000 μεριδιούχους τους.  Η πρωτοβουλία που ανέπτυξε ο ΣΠΕΦ τους περασμένους μήνες προς την κατεύθυνση αυτή βρήκε ανταπόκριση και ήδη κυοφορεί και δρομολογεί θετικές εξελίξεις». 

Επισυνάπτεται αναλυτικά η παρουσίαση του προέδρου του ΣΠΕΦ.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία