BACK TO
TOP
Green reports

Στο... περίμενε τα φ/β σε γη υψηλής παραγωγικότητας

Άλυτο παραμένει το ζήτημα της απαγόρευσης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας καθώς, παρά την ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αρκετές Περιφέρειας αρνούνται να εκδώσουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, αμφισβητώντας ουσιαστικά την εγκυρότητά της.

Στο... περίμενε τα φ/β σε γη υψηλής παραγωγικότητας

4
0
Στο θέμα επανέρχεται με νεότερη ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών με επιστολή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠΕΚΑ.

Ο ΣΕΦ υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη στρεβλή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί στην ακύρωση χιλιάδων επενδύσεων φωτοβολταϊκών και συγκεκριμένα έργων για τα οποία κατατέθηκαν αιτήσεις μετά την ψήφιση του Ν.3851/2010, με άμεση συνέπεια,  χιλιάδες επενδυτές να υφίστανται σημαντική οικονομική ζημιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο σύνδεσμος ζητά  την επείγουσα κατάθεση τροπολογίας η οποία θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο αναφορικά με την εγκατάσταση φ/β σε εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, διευθετώντας έτσι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες επενδυτές και έχει αναστατώσει την αγορά.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΕΦ έχει ως εξής:

«Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ψηφίστηκε ο Ν.4015/2011, το άρθρο 21 του οποίου προσπάθησε να δώσει διέξοδο σε πολλούς αγρότες λόγω των υφιστάμενων αγκυλώσεων που σχετίζονται με τις γαίες υψηλής παραγωγικότητας.

Ατυχώς, η ψηφισθείσα διάταξη διατυπώθηκε κατά τρόπο που δημιούργησε ένα νέο μεγάλο πρόβλημα και συγκεκριμένα ακύρωσε τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε μικρό τμήμα των γαιών υψηλής παραγωγικότητας, όπως προέβλεπε ο Ν.3851/2010.

Ενώ το ψηφισθέν άρθρο προσπαθεί να λύσει πρακτικά προβλήματα που σχετίζονται με τη μεταβίβαση ακινήτων σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, στην πράξη ακυρώνει τις πρόνοιες του Ν.3851/2010 που επιτρέπει την εγκατάσταση ΑΠΕ σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας και σε ποσοστό έως 1% επί της συνολικής αγροτικής έκτασης κάθε Νομού. Με την τροπολογία, αίρεται πρακτικά αυτή η δυνατότητα αφού τίθεται ως προϋπόθεση η έκδοση μιας ΚΥΑ (που καθυστερεί εδώ και χρόνια).

Αποτέλεσμα είναι ότι ακυρώνονται στην πράξη χιλιάδες επενδύσεις φωτοβολταϊκών και συγκεκριμένα το μεγαλύτερο μέρος των δρομολογηθέντων έργων για τα οποία κατατέθηκαν αιτήσεις μετά την ψήφιση του Ν.3851/2010. Η ρύθμιση αυτή ακυρώνει ακόμη και έργα για τα οποία έχουν γίνει παραγγελίες του εξοπλισμού και εκκρεμεί απλώς η έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας, η οποία όμως δεν μπορεί πλέον να δοθεί».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία