BACK TO
TOP
Green reports

«Κουρεύονται» οι ταρίφες των φ/β, «παγώνει» η χορήγηση νέων αδειών

Τα πάνω-κάτω στον τομέα των φωτοβολταϊκών φέρνουν τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να επιβληθεί «έκτακτη εισφορά» επί του τζίρου των εγκαταστάσεων που ήδη λειτουργούν (και η οποία θα έχει μόνιμο χαρακτήρα), να «παγώσει» η υπογραφή νέων αδειών και συμβάσεων, να «κουρευτούν» σημαντικά οι ταρίφες για τα νέα συμβόλαια και, τέλος, να μειωθεί στο μισό το 18μηνο που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές προκειμένου να υλοποιήσουν την επένδυσή τους.

«Κουρεύονται» οι ταρίφες των φ/β, «παγώνει» η χορήγηση νέων αδειών

0
0
Οι παράγοντες της αγοράς (ΣΕΦ, ΣΠΕΦ, ΠΑΣΥΦ κλπ) έχουν ήδη πληροφορηθεί τις προθέσεις του υπουργείου και με διαδοχικές επιστολές και ανακοινώσεις τους επιχειρούν να αποτρέψουν τα… χειρότερα, ενώ παρέμβαση υπήρξε και από την πλευρά της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών η οποία σε επιστολή της προς τον κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει ότι το πρόβλημα των επενδυτών φωτοβολταϊκών από μια πιθανή τροποποίηση στα έσοδα των υφιστάμενων σταθμών παραγωγής, θα «μετακυλισθεί» σε μεγάλο βαθμό και στις τράπεζες που έχουν παράσχει δανειοδότηση.

Παρ’ όλα αυτά, ο κύβος φαίνεται ότι έχει ριφθεί και το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα το υπουργείο ΠΕΚΑ αναμένεται να ανακοινώσει τις αλλαγές οι οποίες θα ισχύσουν από 1ης Αυγούστου. Όπως μεταδίδει το energypress.gr, τα μέτρα μεταξύ άλλων θα προβλέπουν τα εξής:

-Θα υπάρξει δραματική μείωση στις ταρίφες των νέων συμβολαίων και για τα οικιακά και για τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Η αρχική απόφαση για άμεση μείωση πάνω από 35%, δεν αποκλείεται τελικά να αλλάξει κατά τι, προς τα κάτω.

-Θα υπάρξει «βαριά» παρέμβαση στα οικονομικά των υφιστάμενων επενδύσεων φωτοβολταϊκών. H παρέμβαση αυτή θα έχει τη μορφή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν, που θα κατευθυνθεί στο ΛΑΓΗΕ για να μειώσει το έλλειμμά του. Η αρχική πρόθεση ήταν για εισφορά 20% επί του τζίρου, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με το χρόνο κατασκευής και την ταρίφα που έχει κλειδώσει κάθε έργο. Στην πραγματικότητα πάντως θα υπάρξει ένα έμμεσο κούρεμα των ποσών που οφείλει ο ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς «πράσινου» ρεύματος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ανεξάρτητα από  το πώς θα λέγεται, η εισφορά αυτή θα έχει χαρακτήρα μόνιμης επιβάρυνσης.

-Θα μειωθεί θεαματικά το χρονικό περιθώριο των 18 μηνών που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές, προκειμένου να υλοποιήσουν την επένδυσή τους μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ΛΑΓΗΕ. Το περιθώριο θα γίνει 9 μήνες, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για μεταβατικού χαρακτήρα ρυθμίσεις, δηλαδή για σταδιακή μείωση, για εκείνους που ήδη έχουν υπογράψει σύμβαση και έχει αρχίσει να μετράει το 18μηνό τους.

-Θα υπάρξει, τέλος, προσωρινή αναστολή υπογραφής νέων συμβάσεων και νέων αδειών, καθώς οι υφιστάμενες συμβάσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τον εθνικό στόχο του 2014.

-Θα υπογραφεί (ίσως όχι μαζί με την ανακοίνωση των υπόλοιπων μέτρων), η Υπουργική Απόφαση για την ενεργοποίηση του «μπόνους» 10% στις ταρίφες των επενδύσεων που θα χρησιμοποιούν ευρωπαϊκό εξοπλισμό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία