BACK TO
TOP
Green reports

Οδηγίες για εγκατάσταση φ/β από τον Κύπριο Επίτροπο Περιβάλλοντος

Συμβουλές σε όσους ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά δίνει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Κύπρου, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ενόψει της ανάπτυξης που αναμένεται στον κλάδο, μετά την ανακοίνωση των νέων σχεδίων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση της χώρας.

Οδηγίες για εγκατάσταση φ/β από τον Κύπριο Επίτροπο Περιβάλλοντος

1
0
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρεται στα φωτοβολταϊκά στις στέγες δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες, συμβουλές αλλά και παραδείγματα προς αποφυγή.
«Αν θα τα εγκαταστήσετε στην οροφή, δεν είναι εύκολο να κάνετε μετά θερμομόνωση. Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι και το ότι η οροφή θα πρέπει να σηκώνει το βάρος του εξοπλισμού. Οι χρεώσεις για εγκατάσταση σε στέγη με κεραμίδια είναι διαφορετικές από την ταράτσα», εξηγεί ο Επίτροπος, σημειώνοντας ότι εάν ο καταναλωτής πληρώνει ψηλό λογαριασμό για τη θέρμανση και ψύξη του,  έχει πιο πολλά να κερδίσει από τη θερμομόνωση, παρά από την εγκατάσταση φωτοβολταικών
Συνεχίζει λέγοντας ότι «όπως σε όλα τα άλλα τα καταναλωτικά προϊόντα, υπάρχουν και καλά και κακά συστήματα», για να προσθέτει ότι πριν την τελική απόφαση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ρωτήσει, να μελετήσει και να ζητήσει προσφορές από διάφορες εταιρείες
Όπως σημειώνει «κατάλογο εταιρειών που πωλούν φωτοβολταικά θα βρείτε στις σελίδες του συνδέσμου ΣΕΑΠΕΚ και ακόμη περισσότερους προμηθευτές και μεγαλύτερη βοήθεια, για όσους απευθυνθούν στο Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών»
Επίσης, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρει πως «ένα καλό σύστημα θα σας δώσει 20 με 25 χρόνια ζωής, υπάρχουν όμως μέρη, τα οποία δεν είναι και τόσο αξιόπιστα». «Δώστε σημασία στις εγγυήσεις, και στα συμβόλαια συντήρησης που θα σας προτείνουν. Εξετάστε όμως και τα μελλοντικά σας σχέδια όσον αφορά τη διάρκεια ζωής του κτηρίου σας, ιδιαίτερα αν σχεδιάζεται να το κατεδαφίσετε και πότε», προσθέτει
Για αυξημένο κέρδος, αναφέρει πως «μπορεί μια εταιρεία να προσπαθήσει να στριμώξει πολλά φωτοβολταικά σε λίγο χώρο, με αποτέλεσμα το ένα να σκιάζει το άλλο και να έχουν μειωμένη απόδοση», σημειώνοντας πως «είναι σημαντικό να το γνωρίζεται αυτό και το πόσο αυτό θα σας επηρεάσει»
Επιπλέον, ο κ. Θεοπέμπτου εξηγεί πως «ένα σύστημα π.χ. 1KWp σημαίνει 1KW μέγιστη παραγωγή κάτω από ιδανικές συνθήκες» και προσθέτει πως «ένα σύστημα φωτοβολταικών του 1KWp μέσα σε ένα χρόνο θα παράξει στην Κύπρο περίπου 1500KWh με άλλα συστήματα λιγότερο και άλλα περισσότερο, ανάλογα με την αποδοτικότητα»
«Από εδώ μπορείτε να υπολογίσετε με βάση τη τιμή αγοράς πότε περίπου θα πάρετε πίσω τα λεφτά σας και το μελλοντικό κέρδος. Υπόψη ότι το συμβόλαιο έχει διάρκεια 15 χρόνια  πολύ λιγότερη δηλαδή από ότι η διάρκεια ζωής του εξοπλισμού. Παράλληλα, ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα αναλαμβάνουν όλο το κόστος εγκατάστασης, εσείς δεν πληρώνετε απολύτως τίποτα και το εισόδημα από την πώληση ηλεκτρισμού αποτελεί τη δόση του δανείου», συμπληρώνει
Επιπροσθέτως, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρει: «Αν έχετε στέγη με κεραμίδια που βλέπει σε λάθος κατεύθυνση .... την πατήσατε! Για αυτό αν προγραμματίζετε να κτίσετε σύντομα πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε σοβαρά υπόψη το χώρο που θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταικά είτε τώρα είτε στο μέλλον. Υπόψη ότι φωτοβολταικά μπορούν να εγκατασταθούν και σε υπερυψωμένη βάση στο έδαφος, εφόσον καλύπτεται από την αρμόδια πολεοδομική αρχή σχετικά με την νομοθεσία για φωτοβολταικά συστήματα»
Επίσης, αναφέρει πως «τα συστήματα που ακολουθούν τον ήλιο τοποθετούνται στο έδαφος και έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση, αλλά ψηλότερο κόστος».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία