BACK TO
TOP
Green reports

Προς νέο κούρεμα οδεύουν οι ταρίφες φωτοβολταϊκών

Οι εγγυημένες τιμές για νέα συμβόλαια στα φωτοβολταϊκά ανεξαρτήτως ισχύος οδεύουν για άλλη μια φορά σε «κούρεμα», σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ που φιλοξενεί η εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 4 Αυγούστου, ανατρέποντας το σχεδιασμό και τους προϋπολογισμούς των επενδυτών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής «έκτακτης εισφοράς» επί του τζίρου των εγκαταστάσεων που ήδη λειτουργούν, μπαίνει φρένο στην υπογραφή καινούργιων αδειών και συμβάσεων ενώ μειώνεται στο μισό το 18μηνο για την ολοκλήρωση του έργου. Τα μέτρα που προωθεί άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου 2012.

Προς νέο κούρεμα οδεύουν οι ταρίφες φωτοβολταϊκών

0
0

Ένα ολοκαίνουργιο τοπίο για τον αγροτικό χώρο δημιουργεί η συγχώνευση της Αγροτικής με την Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τον εκτενή τετρασέλιδο φάκελο που φιλοξενεί σε αυτό το φύλλο της η εφημερίδα Agrenda. Πέρα από τις ανακατατάξεις που πυροδοτούνται στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο, το κλείσιμο του κεφαλαίου «ΑΤΕ» τουλάχιστον ως αυτόνομης τράπεζα δημιουργεί ένα εντελώς νέο τοπίο και για τον αγροτικό χώρο, σε μια εποχή που το κόστος της παραγωγής αυξάνεται, οι προμηθευτές μέσα σε συνθήκες μηδενικής ρευστότητας και ελλιπούς εμπιστοσύνης περιορίζουν τις πιστώσεις και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αδυνατούν να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο για τη λειτουργία τους δανεισμό.
Ακόμα, διαβάστε στη σαββατιάτικη εφημερίδα τη λύση για τους κτηνοτρόφους που αποτελεί φέτος το ενσίρωμα καλαμποκιού, το οποίο δεν φαίνεται ν’ ακολουθεί την ανοδική τροχιά των υπόλοιπων ζωοτροφών. Δεδομένου ότι το ενσίρωμα παραμένει ο βασιλιάς στις χονδροειδείς ζωοτροφές, οι κτηνοτρόφοι το προτιμούν ως πιο συμφέρουσα λύση, μια χρονιά που η γενικότερη τάση στην αγορά των ζωοτροφών είναι ανοδική.
Νέους όρους στους διαγωνισμούς για διανομή τροφίμων σε απόρους ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή μικρών επιχειρήσεων ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της σαββατιάτικης εφημερίδας, ο υπουργός προανήγγειλε ουσιαστικά το άνοιγμα της διαδικασίας σε περισσότερους και μικρότερους παραγωγούς ώστε να ενισχυθούν η διαφάνεια και ο ανταγωνισμός και, κατ’ επέκταση, τα οφέλη για τους απόρους-δικαιούχους αφού με τα ίδια χρήματα θα μπορούν να διανέμονται περισσότερα τρόφιμα.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda
Ανάπτυξη
■ Τέλη Αυγούστου σχίζονται οι καρποί της ροδιάς; Πώς θα τους προλάβεις; σελ. 13
■ Γάλα και κρέας από τον Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας σελ. 45
■ Φάση ωρίμανσης για τον τομέα του ελαιολάδου σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία σελ. 6
■ Για την παγκόσμια αγορά ετοιμάζει τις βαλίτσες της η ελληνική ρίγανη σελ. 12
■ Η άρση του καναδικού μονοπωλίου αλλάζει το διεθνές εμπόριο σιτηρών σελ. 10

Οικονομία
■ Μικραίνει η πίτα, μεγαλώνει όμως ο ανταγωνισμός στην αγορά μπίρας σελ. 38
■ Moria Elea, ένα premium ελαιόλαδο από νέους ανθρώπους με μεράκι σελ. 40
■ Εισβάλλουν στην αγορά τα νέα τρακτέρ Claas Arion 500/600 σελ. 52-53
■ Νομίζεις ότι είσαι επιτυχημένος αγρότης και θέλεις όλοι να το μάθουν; σελ. 37
■ Συνέντευξη: Ο Βασίλης Χάιτας, η Lucia και η Agritex Ενεργειακή σελ. 34

Πολιτισμός
■ Για σχέσεις με την Καμόρα κατηγορείται ο «Αρμάνι της μοτσαρέλας» σελ. 9
■ Όργιο κλοπών στην ύπαιθρο και η ΔΕΗ προσλαμβάνει σεκιούριτι σελ. 33
■ Με ποιον τρόπο η ΚΑΠ θα στηρίξει αυτούς που την έχουν ανάγκη; σελ. 24-25
■ Τα πρώτα λουκέτα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ βάζει η «Αθηνά» μέσα στο 2013 σελ. 36
■ Πίστα Φόρμουλα 1 στη Δραπετσώνα; Το θέμα επανέρχεται κι οψόμεθα σελ. 54

Editorial
Η κρίση είναι κρίση, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κάποιοι που και σ’ αυτές τις ιδιότυπες συνθήκες βγαίνουν ωφελημένοι.
Ειδικότερα σε ότι αφορά στον αγροτικό χώρο, αυτό το οποίο καταγράφεται σαν αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, είναι, η κατάρρευση των συνεταιριστικών οργανώσεων και η επιστροφή σε φαινόμενα «μαύρης αγοράς», όπου το ρευστό είναι... ο βασιλιάς και ο δημόσιος έλεγχος στη διακίνηση των αγαθών καθίσταται ολοκληρωτικά ανύπαρκτος.
Χαρακτηριστικό είναι το φετινό παράδειγμα με το σκληρό σιτάρι.
Ελλείψει αξιόλογων συνεταιριστικών οργανώσεων για τη συγκέντρωση του προϊόντος την περίοδο της συγκομιδής, το ιδιωτικό εμπόριο και οι μεταποιητικές μονάδες του κλάδου κατάφεραν να απορροφήσουν το σύνολο της παραγωγής (με εξαίρεση λίγες ποσότητες που παραμένουν στις αποθήκες των παραγωγών) και μάλιστα σε τιμές 3 και 4 λεπτά χαμηλότερες απ’ αυτές που δικαιολογούσε η εικόνα της διεθνούς αγοράς.
 Σημειωτέον ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια (2010, 2012) που λίγο καιρό μετά τη συγκομιδή και διάθεση της παραγωγής στο ελεύθερο εμπόριο, βρίσκεται σε εξέλιξη σοβαρή άνοδος των τιμών με τους παραγωγούς να μην επωφελούνται ουσιαστικά αυτής της ανόδου και με την κατανάλωση να πληρώνει ακριβά το κλίμα ανατιμήσεων που διαμορφώνεται στην αγορά.   
Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία