BACK TO
TOP
Green reports

Προ των πυλών το νέο κούρεμα στα φωτοβολταϊκά

Νέες ανατροπές στην αγορά των φωτοβολταϊκών και, βεβαίως, στους σχεδιασμούς και το… πορτοφόλι των επενδυτών φέρνουν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στο βωμό της ενίσχυσης της ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ (το ταμείον του οποίου είναι …. μείον) προς «κούρεμα» οδεύουν για άλλη μια φορά οι εγγυημένες τιμές (ταρίφες) των νέων συμβολαίων ενώ για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής «έκτακτης εισφοράς» επί του τζίρου που ήδη πραγματοποιούν!

Νέο φωτοβολταϊκό πάρκο στη στέγη της εταιρείας ΑΒΒ

0
0

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ πιθανή θεωρείται η προσωρινή αναστολή στη χορήγηση νέων αδειών και την υπογραφή νέων συμβάσεων ενώ δρομολογείται και μείωση στο μισό του 18μηνου που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές –αφού υπογράψουν σύμβαση με το ΛΑΓΗΕ- προκειμένου να υλοποιήσουν το έργο τους.
Το πακέτο των μέτρων που αγγίζει όλα τα φ/β (από τα μικρά οικιακά των 10 KW και τα αγροτικά των 100 ΚW μέχρι τα μεγαλύτερα συστήματα) αναμένεται να ανακοινωθεί από τον κ. Παπαγεωργίου τη Δευτέρα 6 Αυγούστου ή το αργότερο μέχρι την Τρίτη και να ισχύσει από την 1η Αυγούστου 2012. Ωστόσο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μείωση των τιμών, τον τόνο φρόντισε να δώσει η ΡΑΕ μέσω της γνωμοδότησής της προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και η οποία, καίτοι δεν είναι υποχρεωτική, θα ληφθεί υπόψη πριν την οριστικοποίηση των αποφάσεων.

Οι τιμές που «προτείνει» η ΡΑΕ
Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ βασίζεται σε μια σειρά δεδομένα και, πιο συγκεκριμένα, στο κόστος των επενδύσεων όπως διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα, στο βαθμό απόδοσης (IRR) των επενδύσεων, τις ταρίφες που ισχύουν σε άλλες κοινοτικές χώρες και τη μεσοσταθμική παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα (kWh σε ετήσια βάση ανά εγκατεστημένο kWp).
Ειδικά σε ό,τι αφορά το πρώτο, η Ρυθμιστική Αρχή επισημαίνει ότι η μείωση του κόστους του εξοπλισμού στα φωτοβολταϊκά υπερβαίνει το 70% τα τελευταία τέσσερα έτη, ενώ ο μέσος ρυθμός μείωσης του κόστους είναι υψηλότερος από την απομείωση των εγγυημένων τιμών (7% ανά εξάμηνο). Η ΡΑΕ δεν αναφέρει συγκεκριμένες τιμές, όμως ουσιαστικά τις «φωτογραφίζει» σημειώνοντας ότι η απόδοση των έργων σε τρέχουσες τιμές (IRR) δεν θα πρέπει να υπερβαίνει για το ειδικό πρόγραμμα εγκαταστάσεων σε στέγες το 17% και για τους υπόλοιπους σταθμούς το 12% με 14%, με τις μεγαλύτερες αποδόσεις να αφορούν τα μικρότερα έργα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα –και με την προϋπόθεση ότι γίνεται δεκτό αυτούσιο το σκεπτικό και τα νούμερα της ΡΑΕ- οι τιμές θα διαμορφωθούν ως εξής:
 - 255 ευρώ/MWh για έργα μικρότερα των 100 KW από 305,6 ευρώ που διαμορφωνόταν από την 1η  Αυγούστου με βάση το ισχύον καθεστώς13,4%). Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.
 - 190 ευρώ/MWh για έργα μεγαλύτερα των 100 KW από 271 ευρώ σήμερα.
 - 290 ευρώ/ΜWh ευρώ για τα οικιακά από 470 ευρώ σήμερα. Από το ΥΠΕΚΑ διαβεβαιώνουν ότι οι νέες τιμές δε θα ισχύσουν για τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, ωστόσο αποφεύγουν να διαψεύσουν τις πληροφορίες για επιβολή «έκτακτης εισφοράς» επί του τζίρου των εγκαταστάσεων που ήδη λειτουργούν.
Εξάλλου «παγώνουν» όπως όλα δείχνουν οι υπογραφές νέων συμβάσεων και νέων αδειών καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, οι υφιστάμενες συμβάσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τον εθνικό στόχο του 2014.
Τέλος, εκτός απροόπτου θα μειωθεί στους 9 μήνες το περιθώριο 18 μηνών που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές, προκειμένου να υλοποιήσουν την επένδυσή τους μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ΛΑΓΗΕ. Ωστόσο, αναμένεται να υπάρξει πρόβλεψη για μεταβατικού χαρακτήρα ρυθμίσεις (σταδιακή μείωση) για όσους έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση και έχει αρχίσει να μετράει το 18μηνό τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία