BACK TO
TOP
Green reports

Προσπάθεια για την απεμπλοκή 1.624 μικρών επενδύσεων φωτοβολταϊκών

Η Ομάδα Μικρών Έργων που συστάθηκε με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη έχει σαν στόχο να ξεμπλοκάρουν 1.624 μικρές επενδύσεις φ/β συστημάτων με συνολικό προϋπολογισμό 665 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Προσπάθεια για την απεμπλοκή 1.624 μικρών επενδύσεων φωτοβολταϊκών

1
0
Ταυτόχρονα δρομολογείται η διαδικασία για την επανεξέταση οκτώ μεγάλων επενδύσεων, ενώ ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι καθ’ οδόν για τη βουλή με βασική φιλοσοφία τη διαφάνεια, την ταχύτητα και τη στόχευση.  

Εντός του συγκεκριμένου πλαισίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης, είχε συνάντηση με την Ομάδα Ελέγχου Μικρών Έργων.

Η ομάδα εγκαθίσταται στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Επενδυτών στην Κοραή με ευθύνη της τον Διοικητικό έλεγχο των μικρών έργων με στόχο την ταχύτερη αποπληρωμή των επιχορηγήσεων στους επενδυτές.

Ο έλεγχος θα διενεργηθεί βάσει τις διατάξεις του Π.Δ. και τις αντίστοιχες αποφάσεις Διοικητικού Ελέγχου με χρήση πληροφοριακού συστήματος που θα οδηγεί στην άμεση κατάρτιση της έκθεσης ελέγχου και την ταχύτατη κατάρτιση του εισηγητικού σημειώματος και των αποφάσεων ολοκλήρωσης

Σχετικά με το θέμα ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως «σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, το Υπουργείο Ανάπτυξης κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ξεμπλοκάροντας επενδύσεις που για καιρό στοιβάζονταν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Η σύσταση της Ομάδας Ελέγχου Μικρών έργων σε συνδυασμό με τη χρήση ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων θα μας επιτρέψει να ξεμπλοκάρουμε 1.624 μικρές επενδύσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων και να τις χρηματοδοτήσουμε μέχρι το τέλος του έτους με 274 εκατ. ευρώ».  

Το υπουργείο στοχεύει μέχρι το τέλος του έτους την ολοκλήρωση και την αποπληρωμή του συνόλου των εκκρεμών αιτημάτων με τον συνολικό προϋπολογισμό των επενδυτικών σχεδίων να υπολογίζεται στα 665 εκατ. ευρώ και οι επιχορηγήσεις που προέρχονται από το ΠΔΕ και τα ΕΣΠΑ ανέρχονται στα 274 εκατ. ευρώ

Η εν λόγω προσπάθεια δεν έχει αποσπασματικό χαρακτήρα σύμφωνα με τον υφυπουργό και αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων.

Ειδικότερα ανέφερε πως «έχει ήδη δρομολογηθεί και η διαδικασία για την επανεξέταση όλων των μεγάλων επενδύσεων - άνω των 50 εκατ. ευρώ - προκειμένου να πάνε στη Βουλή για κύρωση, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις».

Πρόκειται για οκτώ μεγάλα επενδυτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, ενώ όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου αν είχαν υλοποιηθεί οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα είχαν δημιουργηθεί 3.000 θέσεις εργασίας

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Ανάπτυξης στοχεύει στην αξιοποίηση όλων των μηχανισμών και των διαδικασιών που μπορούν να εγγυηθούν τη διαφάνεια και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση των επενδυτικών σχεδίων με το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα κατατεθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.  

Πηγή: euro2da
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία