BACK TO
TOP
Green reports

«Ψήνεται» λύση για τα δάνεια της ΑΤΕLeasing

Σύμφωνα με δήλωση του εκκαθαριστή της Αγροτικής. Πρόθυμη να βοηθήσει η Πειραιώς.

«Ψήνεται» λύση για τα δάνεια της ΑΤΕLeasing

1
0

Προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης που θα "ξεκλειδώνει" όσα από τα δάνεια των αγροτών για φωτοβολταϊκά έχουν συμβασιοποιηθεί, όχι όμως και αυτά που εκκρεμούν αλλά δεν έχουν εγκριθεί θα καταβάλλει ο εκκαθαριστής της ΑΤΕLeasing.

Αυτό ξεκαθάρισε ο κ. Ν. Μαράντος (ειδικός εκκαθαριστής της "κακής" ΑΤEbank) με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιου Πετράκου και Ευγενίας Ουζουνίδου.

Πιο συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι "από τα όργανα της ειδικής εκκαθάρισης της Αγροτικής Τράπεζα θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα με τα αιτήματα δανειοδότησης των αγροτών στα φωτοβολταϊκά, που έχουν εγκριθεί και συναφθεί οι σχετικές συμβάσεις".

Σύμφωνα με πληροφορίες, θετική ώστε να συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει εκατοντάδες αγρότες είναι και η Τράπεζα Πειραιώς η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει αποκτήσει το "υγιές" κομμάτι της ΑΤΕbank.  

Ο εκκαθαριστής διευκρινίζει ότι "η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΤΕ ΑΕ και η θέση της σε ειδική εκκαθάριση δεν της επιτρέπουν την εξέταση και αξιολόγηση αιτημάτων που εκκρεμούν και δεν έχουν εγκριθεί."
Μάλιστα αναφέρειότι ήδη "η ΑΤΕ Leasing γνωστοποίησε στους αιτούντες, το παραπάνω ανυπέρβλητο κώλυμα και την επιστροφή των σχετικών φακέλων ώστε να υποβληθούν σε άλλες τράπεζες".

Όπως είχαν γράψει σε σχετικά ρεπορτάζ το Agronews και η εφημερίδα Agrenda, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ,  μέχρι τον περασμένο Ιούνιο είχαν τεθεί σε λειτουργία μόλις 500 αγροτικά φωτοβολταϊκά. Το νούμερο είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του Μαρτίου ( κινούνταν μεταξύ 200 και 300) ωστόσο παραμένει πολύ μικρό αν συγκριθεί με τις περίπου 5.500 προσφορές σύνδεσης που είχαν δοθεί από τη ΔΕΗ σε επαγγελματίες αγρότες.

Το χάσμα αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην έλλειψη ρευστότητας που ανάγκασε πολλούς παραγωγούς να βάλουν στον «πάγο» ή ακόμα και να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους. Υπολογίζεται ότι από τους 5.500 που έλαβαν προσφορές μόνο οι 1.200 αποφάσισαν να προχωρήσουν στη υλοποίηση των επενδύσεών τους.

Από αυτούς, τουλάχιστον οι μισοί απευθύνθηκαν για χρηματοδότηση στην ΑΤΕLeasing η οποία, όμως, εν τω μεταξύ –και μετά την απορρόφηση της ΑΤΕbank από την Πειραιώς εντάχθηκε στο κακό «κομμάτι» της τράπεζας που τίθεται προς εκκαθάριση.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις των αγροτών και τα απανωτά δημοσιεύματα του Τύπου, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο δε φαίνεται να έχουν καταλήξει σε κάποια ρύθμιση που θα εξασφαλίζει τουλάχιστον τη χορήγηση των δανείων που έχουν εγκριθεί. Έτσι τα έργα αυτά βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΤΕLeasing είχε εγκρίνει περί τα 640 δάνεια αγροτών για κατασκευή φωτοβολταϊκών και από αυτές οι 500 είχαν συμβασιοποιηθεί.

Εκτιμάται ότι περίπου 300 αγρότες από την παραπάνω κατηγορία έχουν παραγγείλει τον εξοπλισμό και πάνω από 200 βρίσκονται σε φάση κατασκευής.

Σε όλο αυτό το διάστημα πολλοί κατασκευαστές ανέλαβαν να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος λόγω της αδυναμίας των παραγωγών να πληρώσουν τις δαπάνες σύνδεσης με τη ΔΕΗ και να καταβάλλουν εγγυητικές επιστολές. Τώρα οι εταιρείες αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να χάσουν τα χρήματά τους και το ίδιο συμβαίνει με τους αγρότες που είχαν καταβάλλει εγγυητικές επιστολές ή είχαν πληρώσει δαπάνες σύνδεσης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία