BACK TO
TOP
Green reports

Εξαρθρώθηκε κύκλωµα στα φ/β

Η… χαρά του κάθε επιτήδειου αποδεικνύονται το τελευταίο διάστημα οι «αδειούχοι» αγρότες που αδυνατούν ένεκα της έλλειψης ρευστότητας να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους στα φωτοβολταϊκά.

Εξαρθρώθηκε κύκλωµα στα φ/β

0
0

Μετά από τις στρατιές «ειδικών» οι οποίοι, όπως έγραψε σε πρόσφατο ρεπορτάζ η Αgrenda, «σαρώνουν» την ύπαιθρο επιδιώκοντας να αγοράσουν κοψοχρονιά τις άδειες και να καρπωθούν τις «καλές» ταρίφες, οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπίσουν και τους «αετονύχηδες», οι οποίοι, πατώντας στο κενό ενημέρωσης και την οικονομική αδυναμία, επιχειρούν -και σε αρκετές περιπτώσεις τα καταφέρνουν- να πουλήσουν… φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Ένα τέτοιο κύκλωμα, το οποίο το οποίο προσέγγιζε αγρότες και τους ζητούσε χρήματα υποσχόμενο τραπεζική χρηματοδότηση και συνεργασία με γερμανική εταιρεία που –υποτίθεται ότι- θα προχωρούσε στην κατασκευή των έργων, εξάρθρωσε πρόσφατα το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε ήδη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος συνολικά 6 ατόμων, για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και της πλαστογραφίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος που αποκάλυψε την υπόθεση, οι δύο εξ αυτών (50 και 51 ετών αντίστοιχα) συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας τη στιγμή που παραλάμβαναν από «θύμα» τους προσημειωμένο χρηματικό ποσό.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η εν λόγω ομάδα έκανε την εμφάνισή της στην «πιάτσα» στις αρχές Αυγούστου προσεγγίζοντας ανυποψίαστους επενδυτές, ως επί το πλείστον αγρότες, που κατείχαν άδειες κατασκευής και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων.

Παρουσίαζαν εαυτούς ως πληρεξούσιους στην Ελλάδα μεγάλης γερμανικής επενδυτικής τράπεζας και προωθούσαν δελεαστικά προγράμματα χρηματοδότησης εγκαταστάσεων ΑΠΕ και δη φωτοβολταϊκών.

Είχαν, μάλιστα, νοικιάσει γραφεία στο Περιστέρι Αττικής και κατάρτιζαν εικονικές συμβάσεις συνεργασίας της τράπεζας, με πλαστές σφραγίδες και λογότυπα, παρουσιάζοντας μάλιστα σαν εκπρόσωπο αυτής γερμανόφωνο συνεργό τους, προκειμένου να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των υποψήφιων θυμάτων τους και να τους πείθουν να καταβάλουν για κάθε σύμβαση που υπέγραφαν 5.000 ευρώ, με το πρόσχημα των διαδικαστικών εξόδων.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχει εξακριβωθεί η εξαπάτηση τριών πολιτών από τους οποίους οι δράστες έλαβαν συνολικά 20.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των εξαπατημένων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν, πάντως, ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση και πως σύντομα θα έλθουν στην επιφάνεια παρόμοια περιστατικά και «συμμορίες επιτηδείων».

«Παράθυρο» για λύση από το ΥΠΕΚΑ
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις γύρω από το θέμα που έχει προκύψει με τα «πράσινα» δάνεια της –υπό εκκαθάριση πλέον- ATELeasing αλλά και εκείνο των χρονικών προθεσμιών τις οποίες έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν –λόγω έλλειψης χρημάτων- οι επαγγελματίες αγρότες.

Για το πρώτο εξακολουθεί να αναζητείται φόρμουλα ώστε το κομμάτι των δανείων που έχουν υπογραφεί να «μεταφερθεί» στην Τράπεζα Πειραιώς.

Για το δεύτερο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην τελευταία του ανακοίνωση –μετά από απανωτές σχετικές ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή- αφήνει ένα σαφές «παράθυρο» για λύση αφού αναφέρει ότι επεξεργάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία