BACK TO
TOP
Green reports

Κρύφτηκε ο ήλιος για τα φωτοβολταϊκά

Τα πάνω-κάτω στην αγορά των φωτοβολταϊκών, οδηγώντας παράλληλα πολλούς επενδυτές στα όρια της πτώχευσης και της απελπισίας, φέρνουν οι αλλαγές που εισήγαγε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο νομοθέτημα με τις «προαπαιτούμενες δράσεις» το οποίο ψηφίστηκε την Τετάρτη από τη Βουλή.

Κρύφτηκε ο ήλιος για τα φωτοβολταϊκά

2
0

Η επιβολή υψηλότατης (από 25% έως 30%) έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των μονάδων που ήδη λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα, το κλείδωμα της τιμής με την ηλέκτριση (και όχι με την υπογραφή της σύμβασης που ίσχυε μέχρι τώρα) καθώς επίσης και το τελεσίγραφο για την ολοκλήρωση των επενδύσεων που εκκρεμούν μέσα σε τέσσερις (!) μόλις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου συνιστούν «τριπλό χτύπημα» με βαρύτατες επιπτώσεις: Αφενός θέτουν ζήτημα βιωσιμότητας των μικρότερων κυρίως εγκαταστάσεων, όπως είναι τα «100άρια», οι ιδιοκτήτες των οποίων πολύ δύσκολα θα μπορούν πλέον να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους (π.χ. τα τραπεζικά δάνεια). Αφετέρου… εκπαραθυρώνουν από το σύστημα πλήθος «παλιών» έργων, τα οποία έχουν μεν «κλειδώσει» τιμή, όμως πρακτικά δεν προλαβαίνουν να υλοποιηθούν στο τετράμηνο που ορίζει ο νόμος.

Οι επενδυτές της κατηγορίας αυτής κινδυνεύουν να χάσουν τα ποσά των εγγυητικών επιστολών που θα καταπέσουν, ενώ όσοι «τυχεροί» επιμείνουν και καταφέρουν να ολοκληρώσουν αργότερα τα έργα τους θα πρέπει να συμβιβαστούν με την τρέχουσα χαμηλότερη ταρίφα, η οποία, όμως, καθιστά σχεδόν ασύμφορη την επένδυση.

Οι ρυθμίσεις έρχονται να προστεθούν σε αυτές που ανακοίνωσε προ διμήνου μόλις το ΥΠΕΚΑ και οι οποίες, μεταξύ άλλων, επιβάλλουν «πάγωμα» νέων αδειοδοτήσεων και «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών. Εξ ου και παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για «τελειωτικό χτύπημα» στον κλάδο ο οποίος ανήκε στους ελάχιστους που, εν μέσω της κρίσης, διατηρούσαν μια θετική δυναμική.

Τα μόνα που βγαίνουν αλώβητα από το νέο «κύμα» μέτρων είναι τα οικιακά φωτοβολταϊκά (ισχύος έως 10 KW) τα οποία, έστω και με τις προσφάτως ψαλιδισμένες ταρίφες, εξακολουθούν να αποτελούν μια προσοδοφόρα επένδυση.


Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 365ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda:photovoltaika.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία