BACK TO
TOP
Green reports

«Παράθυρο» για παράταση στα φωτοβολταϊκά με τις παλιές ταρίφες

Σκέψεις για χορήγηση παράταση της… τελευταίας στιγμής στα φωτοβολταϊκά με τις «παλιές» ταρίφες που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να «προλάβουν» το τετράμηνο που ορίζει ο νέος νόμος κάνουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην αγορά.

«Παράθυρο» για παράταση στα φωτοβολταϊκά με τις παλιές ταρίφες

0
0

 

Όπως είναι γνωστό, με τον τελευταίο νόμο 4093/2012, το 18μηνο (σ.σ. άρχιζε να μετράει από την υπογραφή της σύμβασης με το ΛΑΓΗΕ) που είχαν στη διάθεσή τους οι επενδυτές προκειμένου να ολοκληρώσουν την επένδυση –χωρίς να χάσουν την εγγυημένη τιμή που έχουν «κλειδώσει»- έχει μειωθεί σε μόλις τέσσερις μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή μέχρι τις 12 Μαρτίου 2013. Στην πράξη, βέβαια, το διάστημα αυτό είναι ακόμα μικρότερο καθώς τα έργα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί ένα μήνα πριν, όταν δηλαδή γίνεται η αίτηση ετοιμότητας προς τη ΔΕΗ. Δηλαδή η πραγματική προθεσμία είναι η 12η Φεβρουαρίου 2012.

Ωστόσο, στο διάστημα αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να ολοκληρωθούν όλα τα έργα καθώς η μαζική ζήτηση που εκδηλώθηκε μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες έχει ουσιαστικά εξαντλήσει τα αποθέματα σε εξοπλισμό (πάνελ, inverters κ.α.) των επιχειρήσεων του χώρου. Συν τοις άλλοις, οι επενδυτές βρήκαν στο πρόσωπο του καιρού ένα ακόμα –όχι και τόσο απροσδόκητο…- εμπόδιο στην έγκαιρη υλοποίηση των έργων τους. Μάλιστα, η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε κλοιό χιονοπτώσεων οι οποίες δεν αναμένεται να υποχωρήσουν πριν τον Μάρτιο.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούνται σε επίπεδο φορέων (πιο πρόσφατη η παρέμβαση του ΣΕΒΕ) αλλά και σε πολιτικό επίπεδο (από το εσωτερικό των κομμάτων, ακόμα και της συγκυβέρνησης) οδηγούν, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, το ΥΠΕΚΑ στη χορήγηση μιας παράτασης, τουλάχιστον μερικών μηνών η οποία θα αφορά τα έργα που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Πάντως ανακοινώσεις δύσκολα θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες καθώς από το υπουργείο ισχυρίζονται ότι θέλουν να σταθμίσουν όλα τα δεδομένα προτού προχωρήσουν στις οριστικές αποφάσεις.



(Πληροφορίες από energypress.gr)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία