BACK TO
TOP
Green reports

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων ο Αγοραστός για τα φ/β

Μειωμένες εκτάσεις, αποκλεισμό από μια περιοχή που προσφέρει μεγάλη παραγωγή γάλακτος αλλά και εγκλωβισμό των εκμεταλλεύσεων γύρω από την περιοχή των φωτοβολταϊκών προβλέπουν οι κτηνοτρόφοι που αντιτίθενται στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, έχοντας τη στήριξη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Από 5% έως 22% το «κούρεμα» στις ταρίφες των φ/β

0
0

 

 

 

Τις αντιθέσεις τους στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στα εποικιστικά λιβάδια «Κλήμα» και «Μεγάλο Καλαμάκι» στο Δαμάσι Τυρνάβου εξέφρασαν στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας οι κτηνοτρόφοι και μέλη της Ομοσπονδίας σε συνάντηση που είχαν με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου.

 

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά με τη δημιουργία της εγκατάστασης αυτής δημιουργούνται τα παρακάτω προβλήματα:

 

1) Μειώνονται οι εκτάσεις που μπορούν να βόσκουν οι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι στην υπό συζήτηση νέα ΚΑΠ οι επιδοτήσεις θα δίδονται βάση βοσκοτόπου.

 

2) Στα εποικιστικά λιβάδια οι αποκατεστημένοι κτηνοτρόφοι βόσκουν σε όλο το λιβάδι εξ’ αδιαιρέτου. Αν εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο στα λιβάδια «Κλήμα» και «Μεγάλο Καλαμάκι» και συγκεκριμένα στο επίπεδο τμήμα των λιβαδιών οι κτηνοτρόφοι αποκλείονται από την περιοχή προς βόσκηση καθώς εκεί υπάρχει μεγαλύτερη βοσκοικανότητα και επομένως μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος. Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η φέτα ως ΠΟΠ στηρίζεται στην ιδιαίτερη μορφολογία και στην χλωρίδα και πανίδα, που υπάρχει στην πατρίδα μας, κάτι όμως που θα λιγοστέψει αν στις καλές περιοχές εγκατασταθούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

3) Θα επηρεαστεί η λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο φωτοβολταϊκό πάρκο καθώς εγκλωβίζονται.

 

Από την πλευρά του ο κ. Κ. Αγοραστός υπογράμμισε την αρνητική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή, αλλά και τις επιφυλάξεις της Δ/νσης Πολιτικής Γης Περιφέρειας Θεσσαλίας με έγγραφο προς την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος για το θέμα αυτό.

 

«Εμείς από την πλευρά μας στηρίζουμε τους κτηνοτρόφους και στεκόμαστε στο πλευρό τους στο δίκαιο αυτό αίτημα. Τόσο η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και τα σχετικά έγγραφα καταδεικνύουν την βούλησή μας να μην προχωρήσει η εγκατάσταση αυτή. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα πρέπει πέραν των όρων που θέτει η νομοθεσία, να μην διαταράσσουν σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, ζωτικές για την περιοχή και τους ανθρώπους της και να μην υποθηκεύουν το μέλλον της κτηνοτροφίας».

Στη συνάντηση παραυρέθηκαν οι κ.κ Μπαρδανίκας Γ., Κόκκορας Γ., Κόκκορας Ν., Γκαγκανιάρας Δ., Νότας Γ., οι οποίοι επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη με τις υπογραφές 81 κτηνοτρόφων της περιοχής.

 

 

Πηγή: Thessaly.gov.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία