BACK TO
TOP
Green reports

Παράταση με κλείδωμα της ταρίφας για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Ρύθμιση με την οποία θα δίνεται τη δυνατότητα σε όσους αγρότες αξιοποιήσουν τη δίμηνη παράταση στις συμβάσεις σύνδεσης να «κλειδώσουν» παράλληλα και την εγγυημένη τιμή με την οποία υπέγραψαν στο ΔΕΔΗΕ προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μάκης Παπαγεωργίου, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα του Agronews.

Έως 35% η έκτακτη εισφορά στα φ/β

1
0

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υφυπουργός έκανε λόγο για αλλαγές στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα πετρελαιοειδή – που βρίσκεται υπό συζήτηση και στο οποίο, υπενθυμίζουμε, έχουν ενταχθεί η δίμηνη παράταση των συμβάσεων σύνδεσης καθώς και η δυνατότητα επιστροφής των εγγυητικών σε περίπτωση που ο αγρότης-επενδυτής παραιτηθεί του έργου.

Οι αλλαγές αποσκοπούν στο να διασφαλίσουντην τιμή αναφοράς για τους «εγκλωβισμένους της ATELeasing», δηλαδή τους αγρότες που λόγω των «παρενεργειών» της  συγχώνευσης ΑΤΕbank-Πειραιώς (εκκαθάριση της ATELeasing, καθυστερήσεις στις εγκρίσεις/ εκταμιεύσεις δανείων) βρίσκονταν μπροστά στον κίνδυνο να απωλέσουν το 18μηνο και, μαζί, με αυτό την "παλαιά" τιμή. 

«Επιπλέον, στο άρθρο 24 προστίθεται παράγραφος με σκοπό να διασφαλιστεί η τιμή αναφοράς για φωτοβολταϊκούς σταθμούς από κατ’ επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν περιπτώσεις κατ’ επάγγελμα αγροτών, οι οποίοι είχαν ζητήσει δάνεια από την Αγροτική τράπεζα, η έγκριση / εκταμίευση των οποίων καθυστέρησε λόγω της συγχώνευσης της τελευταίας με την τράπεζα Πειραιώς», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Παπαγεωργίου.

Εξάλλου, ο υφυπουργός προτείνει την αναδιατύπωση της διάταξης σύμφωνα με την οποία για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς για τους οποίους υποβλήθηκε αίτηση σύνδεσης μέχρι τις 10 Αυγούστου ισχύουν οι παλαιές εγγυημένες τιμές έτσι ώστε «να αντιμετωπιστούν ορισμένες περιπτώσεις φωτοβολταϊκών σταθμών, για τους οποίους, ενώ υπεβλήθη αίτημα για την ενεργοποίηση της σύνδεσής τους, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε εμπροθέσμως από τους Διαχειριστές, με αποτέλεσμα οι εν λόγω παραγωγοί να απολέσουν χωρίς υπαιτιότητά τους την τιμή αναφοράς, που ίσχυε κατά τον χρόνο σύναψης της σύμβασης πώλησης και να εφαρμοσθούν και γι’ αυτούς οι νέες, μειωμένες τιμές αναφοράς».

 

ΣΕΦ: "Να ισχύσει για όλους η παράταση"

Πάντως, στα σχέδια του υπουργείου αντιδρούν τόσο ο ΣΠΕΦ όσο και ο ΣΕΦ ζητώντας, ενφόσον χορηγηθεί δίμηνη παράταση στους αγρότες, να ισχύσει και για όλους τους υπόλοιπους επενδυτές των φωτοβολταϊκών για λόγους "ισονομίας". 

Χαρακτηριστικά, με ανακοίνωσή του προτού ακόμα πραγματοποιήσει την ομιλία του στη Βουλή ο κ. Παπαγεωργίου,

Όπως αναφέρει ο ΣΕΦ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ πρόκειται να κάνει δεκτό το αίτημα των αγροτών και η δίμηνη παράταση στις συμβάσεις σύνδεσης (η οποία προβλέπεται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 3/1/2013) να συνοδευτεί και από δίμηνη παράταση στις συμβάσεις πώλησης ("κλείδωμα" ταρίφας για 20 μήνες δηλαδή αντί των 18 που ίσχυε), ούτως ώστε ο παραγωγός που θα συνδέσει το έργο του στο σύστημα να διατηρήσει την κατοχυρωμένη τιμή που είχε υπογράψει με τον ΛΑΓΗΕ. Η αιτιολογία για τη δίμηνη αυτή παράταση είναι πως η απορρόφηση της πρώην Αγροτικής Τράπεζας που θα χρηματοδοτούσε τα έργα αυτά δεν έκανε δυνατή την υλοποίησή τους εντός των ισχυουσών προθεσμιών.

Στην ανακοίνωση του συνδέσμου τονίζεται ότι «το ίδιο επιχείρημα όμως ισχύει για όλους τους επενδυτές οι οποίοι, ενώ είχαν κλειδωμένη ταρίφα για ένα 18μηνο, με το ν.4093/2012 καλούνται να διασυνδέσουν τα έργα τους το αργότερο ως τις 12/3/2013 αν δεν θέλουν να χάσουν την συμβολαιοποιημένη ταρίφα. Οι επενδυτές αυτοί καλούνται εντός μόλις τεσσάρων μηνών να διασφαλίσουν χρηματοδότηση, να εξασφαλίσουν και να παραγγείλουν εξοπλισμό, να κατασκευάσουν τα έργα εν μέσω χειμώνα και άσχημων καιρικών συνθηκών και να προλάβουν τις προθεσμίες, ρισκάροντας να χάσουν σημαντικά ποσά και να μπουν σε οικονομικές περιπέτειες αν δεν προλάβουν. Η έγκαιρη υλοποίηση των έργων αυτών δεν εξαρτάται πια από τους ίδιους, αλλά από τις διαθέσεις του καιρού και του Διαχειριστή Δικτύου ο οποίος θα πρέπει να ικανοποιήσει χιλιάδες αιτήματα μέσα σε 6-7 εβδομάδες».

Επικαλούμενος την ισότιμη μεταχείριση όλων των επενδυτών από το νόμο καθώς και τα προβλήματα στην αγορά, ο ΣΕΦ «καλεί το ΥΠΕΚΑ να παρέχει μια δίμηνη παράταση για τη διασύνδεση των έργων που έχουν προθεσμία διασύνδεσης ως 12/3/2013».

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία