BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Με δυσκολίες τα βιοκλιματικά σχολεία

Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται το πρόγραμμα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) για τη μετατροπή των σχολείων σε βιοκλιματικά λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Με δυσκολίες τα βιοκλιματικά σχολεία

0
0

Αν και από το 2007, που έχει αρχίσει να «τρέχει» το πρόγραμμα, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΠΕΕΡΑΑ) και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, οι ρυθμοί μετατροπής ή κατασκευής «πράσινων» σχολείων «σκοντάφτει» στα οικονομικά προβλήματα.

Κάποια έργα καθυστερούν, επειδή σταματούν οι εργασίες και διαλύονται οι εργολαβίες, όπως στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης, ή σε άλλα, όπως στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου τα ανταποδοτικά οφέλη από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, «παγώνουν» για μεγάλα χρονικά διαστήματα, λόγω κωλύματος πληρωμής τους από τη ΔΕΗ.

Η Μαρία Μπακλαβά, σύμβουλος επικοινωνίας στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως από το 2007 όλα τα νέα σχολεία της ΟΣΚ ΑΕ είναι «βιοκλιματικά». Σκοπός του ενεργειακού σχεδιασμού των διδακτηρίων, σύμφωνα με την κ. Μπακλαβά, είναι η υλοποίηση ενός σύγχρονου μη ενεργοβόρου, φιλικού προς το περιβάλλον κτιρίου, το οποίο θα καλύπτει όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας και θα εξασφαλίζει τελικά καλύτερες συνθήκες λειτουργίας των χώρων, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί ως ζωντανό «εργαστήρι» περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Τουλάχιστον σε 72 σχολικά συγκροτήματα στην Ελλάδα, έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ αρκετά βρίσκονται στο τελικό κατασκευαστικό στάδιο, προσφέροντας επιπρόσθετο φυσικό φωτισμό και επιπλέον φυσικό αερισμό από το δώμα του κτιρίου, βαλβίδες ρυθμιζόμενου χρόνου ροής νερού, φυτεμένο δώμα, υψηλή φύτευση, εξαερισμό αιθουσών με αισθητήρες διοξειδίου του άνθρακα, χωροταξικό σχεδιασμό σύμφωνα με τον προσανατολισμού του κτηρίου, ηλιοπροστασία και σκίαση, διαχείριση ομβρίων υδάτων, γεωθερμία και εγκατάσταση φυσικού αερίου.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο, σύμφωνα με την κ. Μπακλαβά, αποτελεί η αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας στην Αθήνα, με συνολικό προϋπολογισμό 8.690.165 ευρώ, που θα υλοποιηθεί από την ΟΣΚ ΑΕ, ενώ η αποπεράτωση κατασκευής του έργου θα ολοκληρωθεί έως το τέλος 2015.

(Πηγή: AMNA)



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία