BACK TO
TOP
Green reports

Υψηλό ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά

Ωστόσο οι πληρωμές προς τους παραγωγούς λόγω έλλειψης ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ καθυστερούν έως 4 - 5 μήνες,.

Εγκρίθηκαν νέα έργα ΑΠΕ στη Στερεά Ελλάδα

0
0
Για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο η ισχύς των φωτοβολταϊκών ξεπέρασε την αντίστοιχη των αιολικών φθάνοντας στα 1615 μεγαβάτ έναντι 1495 των αιολικών, χωρίς να υπολογίζονται οι μικρές εγκαταστάσεις στις στέγες που είναι άλλα 329 μεγαβάτ, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ)

Σύμφωνα με την έρευνα το σωρευτικό έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών (αν δεν ληφθούν μέτρα) θα φθάσει φέτος στα 695 εκατ. ευρώ και το 2014 στο 1,39 δις.

Το υψηλό ενδιαφέρον για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τροφοδοτείται από τις μεγάλες αποδόσεις των επενδύσεων λόγω των υψηλών τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας.

Ωστόσο οι πληρωμές προς τους παραγωγούς λόγω έλλειψης ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ καθυστερούν έως 4 - 5 μήνες, ενώ η κυβέρνηση έχει προχωρήσει μεταξύ άλλων σε πάγωμα των αδειοδοτήσεων νέων μονάδων στο πλαίσιο της προσπάθειας να ελεγχθεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ. Επίκειται επίσης η λήψη νέας δέσμης μέτρων με στόχο το έλλειμμα να μηδενιστεί.

ΣΕΦ

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών  ασκεί κριτική στον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) με σημερινή ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει αβάσιμη και άστοχη την πρόταση του ΕΣΗΑΠΕ για αναστολή σύνδεσης νέων φωτοβολταϊκών.

 Ο ΣΕΦ ζητά αντίθετα να αυξηθεί ο εθνικός στόχος για τα φωτοβολταϊκά και αντιπροτείνει να μειωθούν οι ταρίφες (δηλαδή οι τιμές απορρόφησης της ενέργειας) για τα οικιακά συστήματα, να επιβληθεί εγγυοδοσία για τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα από μονάδες που δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία και να ανακληθούν οι ανενεργές άδειες.

 «Τα συσσωρευμένα χρέη του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, δεν οφείλονται στα φωτοβολταϊκά συστήματα που πρόκειται να εγκατασταθούν μελλοντικά. Δεδομένου ότι τα συστήματα αυτά θα αποζημιώνονται με ταρίφες αρκετά χαμηλές και συγκρίσιμες με το κόστος των υπολοίπων ενεργειακών τεχνολογιών (συμβατικών ή ΑΠΕ), δεν θα προκληθεί διεύρυνση του χρέους του ΛΑΓΗΕ», τονίζει ο ΣΕΦ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία