BACK TO
TOP
Green reports

«Άτυπη» συμμαχία για τα φωτοβολταϊκά της Κίνας

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας γύρω από τα φωτοβολταϊκά με το Πεκίνο να βρίσκει στο πρόσωπο της Άγκελα Μέρκελ έναν πρόθυμο και, μάλιστα, πολύ ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά του να εμποδίσει την επιβολή δασμών στα κινέζικα πάνελ που εισάγονται στη Γηραιά Ήπειρο.

Ρήξη Βερολίνου - Βρυξελλών για τους δασμούς στα κινεζικά φωτοβολταϊκά

1
0

Η άτυπη συμμαχία των δυο πλευρών αποτυπώθηκε στην επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού, Λι Κετσιάνγκ στο Βερολίνο την περασμένη Κυριακή όπου και εξασφάλισε τη διαβεβαίωση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της και «θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην υπάρξουν μόνιμοι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές» (σ.σ. προσωρινά είναι βέβαιο ότι θα ισχύσουν από τις 6 Ιουνίου οπότε και θα δημοσιευθεί η σχετική απόφαση στην επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.).  Των δηλώσεων Μέρκελ, βεβαίως, είχε προηγηθεί συνάντηση των δύο ηγετών κατά τις οποίες υπογράφηκαν 17 σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες με πρωταγωνιστές γερμανικούς βιομηχανικούς κολοσσούς.

Μεταξύ άλλων, η BASF συμφώνησε να συμμετάσχει σε δυο μεγάλες κοινοπραξίες στο Σινγιάνγκ ενώ η Voklswagen έδωσε τα χέρια με την SAIC για την κατασκευή νέου εργοστασίου στο Τσάνγκσα. Πάντως ο αρμόδιος Επίτροπος εμπορίου της Ε.Ε και εμπνευστής της απόφασης, Κάρελ Ντε Χουχτ δε φαίνεται να… συγκινείται από τις παρασκηνιακές και μη προσπάθειες των Κινέζων για να μπλοκάρουν την απόφαση. Διαμήνυσε μάλιστα ωμά στο Πεκίνο ότι «χάνει το χρόνο του αποπειρώμενο να πιέσει τον ίδιο και χώρες-μέλη της Ένωσης».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία