BACK TO
TOP
Green reports

Ψήνεται νέο «κούρεμα» στα φωτοβολταϊκά

Αγνοήθηκαν από το υπουργείο στις σχετικές συναντήσεις οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Στα κάγκελα επενδυτές και βουλευτές για τα νέα μέτρα στα φωτοβολταϊκά

1
0

Η αύξηση του τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) φαίνεται ότι είναι ένα μόνο από τα μέτρα που θα επιστρατευθούν για τη μείωση του ελλείμματος του «πράσινου» λογιαριασμού του ΛΑΓΗΕ καθώς το υπουργείο ετοιμάζει και νέο «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών.

Το μέτρο έπεσε στο τραπέζι στη δίωρη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στο ΥΠΕΚΑ οι φορείς του κλάδου των ΑΠΕ με τον υφυπουργό, Μάκη Παπαγεωργίου, με αντικείμενο τη βιωσιμότητα του συστήματος πληρωμών των ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, στην οποία παρών ήταν και ο γεν. γραμματέας του υπουργείου κ. Μαθιουδάκης, από την πλευρά τουΥΠΕΚΑ δηλώθηκε ρητά η ανάγκη μείωσης των τιμών στα υφιστάμεναέργα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαγεωργίου, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι το έλλειμμα του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ στο τέλος του 2014 θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα 700 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, θαπροέλθουν από τη μείωση στις ταρίφες των υφιστάμενων καιλειτουργούντων έργων ΑΠΕ.

Ο κ. Παπαγεωργίουανέφερε συγκεκριμένα ότι πρέπει να μειωθούν μεσοσταθμικά οι ταρίφες στα φωτοβολταϊκά κατά 45% και στις υπόλοιπες ΑΠΕ κατά 10%.

Από τους φορείς ζητήθηκε να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσειςμέχρι τις αρχές Αυγούστου έτσι ώστε το Σεπτέμβριο να νομοθετηθεί το νέο πλαίσιο, το οποίο αποτελεί το “new deal”, το οποίο το energypressέχει εδώ και αρκετό καιρό προαναγγείλει.

Όσον αφορά τα κίνητρα ή και τα αντικίνητρα προκειμένου να συμμετάρχουν οι επενδυτές στο εθελοντικό «κούρεμα» των τιμών που απολαμβάνουν, το ΥΠΕΚΑ δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για το που προσανατολίζεται, θεωρώντας ότι αυτό θα ανακοινωθεί αφού πρώτα υπάρξουν αποφάσεις για τα υπόλοιπα θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορείς των φωτοβολταϊκών δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή των συμβάσεων που έχουν στα χέρια τους. Ωστόσο, δεσμεύθηκαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εγγράφως.

 

ΠΣΑΦ: «Θέατρο του παραλόγου»

"Με θλίψη, παρακολουθήσαμε σήμερα 23/7 να παίζεται άλλο ένα "θέατρο του παραλόγου" εις βάρος των Αγροτικών Φωτοβολταϊκών.

Στη δημοσιογραφικά ρεπορτάζ που αφορούσαν την σημερινή συνάντηση του Υπουργού ΥΠΕΚΑ με εκπροσώπους ΑΠΕ -προ και μετά αυτής- οι περισσότερες αναφορές έλεγαν ότι "ο Υπουργός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των ΑΠΕ".

Το ορθό όμως είναι ότι: Ο Υπουργός συναντήθηκε με μέρος των Εκπροσώπων των ΑΠΕ, αφού: Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών για δεύτερη φορά αγνοήθηκε και δεν προσκλήθηκε σε συνάντηση.

Να υποθέσουμε ότι οι προτάσεις του Υπουργείου περί "κουρέματος" ...δεν μας αφορούν, άρα δεν είχαμε και λόγο να παρευρεθούμε στη σύσκεψη;

Ο Π.Σ.Α.Φ. κατέθεσε ήδη στο ΥΠΕΚΑ τις προτάσεις του για την δίκαιη προσαρμογή της έκτακτης εισφοράς  (αρ.πρωτ. 3131 της 15/7/13)  και συμμετείχε με συγκεκριμένες προτάσεις, όπου αλλού του ζητήθηκε, σχετικά με τη βιωσιμότητα του ΛΑΓΗΕ.

Το έλλειμα του ΛΑΓΗΕ, ΔΕΝ δημιουργήθηκε από τα Αγροτικά Φωτοβολταϊκά. Ο νόμος 3851/2010 έδινε τη δυνατότητα κατασκευής Αγροτικών Πάρκων, συνολικής ισχύως 750 MW. Από αυτά, δημιουργήθηκαν μόλις 140 MW. Άρα τα Αγροτικά Φ/Β (σε σχέση με τη δυνατότητα που παρείχε ο νόμος) "άδειασαν χώρο" για 610 MW, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν επιχειρηματίες.

Είναι εύκολο για το Υπουργείο, να "δει", τα Φωτοβολταϊκά ποιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, δημιούργησαν το έλλειμα. Αλλά, εάν το "δει", θα διαπιστώσει και συγκεκριμένες τεράστιες πολιτικές ευθύνες.

Ήδη, με την έκτακτη εισφορά, τα υπό λειτουργία Αγροτικά Φ/Β συμμετέχουν στη μείωση του ελλείματος, με ποσοστό μόλις 2,37% του συνολικού ελλείματος του ΛΑΓΗΕ !!

Διακρίνουμε όμως και μία "τάση" για "παραμετροποίηση" της συμβολής Φωτοβολταϊκών στο έλλειμα, (είτε μέσω της Έκτακτης Εισφοράς με νέα δεδομένα, είτε μέσω του "κουρέματος"),  με βάση χρονικούς ορίζοντες οι οποίοι είναι "βολικοί" για κάποιους, αλλά σίγουρα όχι για τους αγρότες.

Οι Αγρότες Ιδιοκτήτες Φ/Β πάρκων, δεν επιβαρύνουν το έλλειμα του ΛΑΓΗΕ και δεν θα αποδεχτούν οποιαδήποτε αλλαγή σε συμβάσεις που αποτελούν περουσιακό τους στοιχείο, την ώρα που ήδη, με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των Πάρκων τους.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ"


(Mε πληροφορίες από energypress.gr)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία