BACK TO
TOP
Green reports

Περιβαλλοντικό πρόβλημα το 2050 η παραγωγή βοείου κρέατος

Ο δυτικός τρόπος ζωής, συνιστά παγκόσμιο πρόβλημα για την υγεία και το περιβάλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Στα ύψη η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος

2
0

Τη Μεσογειακή δίαιτα και τη χορτοφαγία ως λύση στο πρόβλημα συστήνουν οι επιστήμονες, καθώς ο τρόπος ζωής στη Δύση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα ποσοστά διαβήτη, παχυσαρκίας, καρκίνου και εκπομπών CO2, και απειλεί την υγεία των ανθρώπων αλλά και το περιβάλλον.

Η υγεία και το περιβάλλον επηρεάζονται από τις δίαιτες των ανθρώπων, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές τάσεις στις εκατό πιο πυκνοκατοικημένες χώρες την περίοδο 1961-2009. Οι διατροφικές τάσεις αλλάζουν ανάλογα με το αυξημένο εισόδημα και την αστικοποίηση, όπως προκύπτει από την έρευνα. Η τάση πηγαίνει προς τη Δύση, περιλαμβάνοντας πολύ κρέας, λίπος και ζάχαρη, είπαν οι ερευνητές. Την ίδια στιγμή που η πρόσληψη ανθυγιεινών τροφίμων αυξάνεται, η ποσότητα των υγιεινών προϊόντων διατροφής μειώνεται.

«Εκείνοι που ζουν σε πόλεις τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά και αντίθετα, αγοράζουν φθηνό φαγητό από έξω με κενές θερμίδες», είπε ο Ντέιβιντ Τίλμαν από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στο σουηδικό κανάλι SVT. Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα ορατή σε χώρες όπως το Μεξικό, η Κίνα και η Τυνησία, πρόσθεσε.

Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα καταναλώνει λιγότερα φρούτα και λαχανικά, 60% περισσότερες «κενές θερμίδες» και περίπου 50% περισσότερα κρέας από ό, τι σήμερα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επίσης, αναμένεται ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων και επίσης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Παράλληλα, η παραγωγή βοείου κρέατος, καθώς και κάποιων ψαριών, θα είναι περιβαλλοντικό πρόβλημα, και η ποσότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε να διπλασιαστεί εάν ο δυτικός τρόπος ζωής συνεχίσει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, αποκαλύπτει η μελέτη.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα είμαστε περίπου 30% περισσότερος πληθυσμός στη γη το 2050, αλλά οι εκπομπές CO2 θα αυξηθούν κατά 80% συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα», είπε ο Τίλμαν. «Αυτό που τρώμε είναι εξίσου σημαντικό για το περιβάλλον με το τι αυτοκίνητα οδηγούμε. Η βιομηχανία τροφίμων προκαλεί περισσότερες εκπομπές άνθρακα από ό, τι όλα τα αυτοκίνητα και τα μέσα μεταφοράς μαζί», συνέχισε.

Η πιο φιλική προς το περιβάλλον διατροφή είναι η Μεσογειακή, δηλαδή να είναι κάποιος χορτοφάγος ή να συνδυάζει μια δίαιτα λαχανικών και ψαριών, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία