BACK TO
TOP
Green reports

Μονάδα αφαλάτωσης στην Κρήτη για το νερό του Αλμυρού ποταμού

Ξεκίνησε η λειτουργία ενός από τα σημαντικότερα έργα της Κρήτης και συγκεκριμένα της μονάδας αφαλάτωσης του Αλμυρού ποταμού, που συνδυάζεται με ομώνυμο εκπαιδευτικό πάρκο. Το έργο έγινε από το δήμο Μαλεβιζίου και εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 10 Απριλίου.

Μονάδα αφαλάτωσης στην Κρήτη για το νερό του Αλμυρού ποταμού

2
0
Οι τελευταίας τεχνολογίας συνθήκες επεξεργασίας εξασφαλίζουν  την άριστη ποιότητα του πόσιμου νερού. Παράλληλα η μονάδα αφαλάτωσης, το εκπαιδευτικό πάρκο, η πρότυπη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού του χωριού Καλέσσα και το κέντρο ελέγχου του συστήματος τηλεελέγχου - τηλεχειρισμού των δικτύων (που τίθεται σε λειτουργία τη Μεγάλη Δευτέρα 14/4), θα αποτελούν σταθμούς εκπαιδευτικών εκδρομών. Έτσι μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να αντιλαμβάνονται πλήρως την λειτουργία και την ωφέλειά τους.

Μέσα από τη λειτουργία της μονάδας τέλος, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μαλεβιζίου (ΔΕΥΑΜ)  θα μπορέσει να μειώσει ακόμα περισσότερο τα τιμολόγιά της – έχει ήδη προηγηθεί μια μέση έκπτωση 16% προς τους καταναλωτές – κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα

Σύμφωνα με το δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη το έργο της αφαλάτωσης του Αλμυρού ποταμού και της κατασκευής του εκπαιδευτικού πάρκου είναι προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ. Είναι ένα έργο που το περίμεναν για πολλά χρόνια οι χιλιάδες κάτοικοι μιας μεγάλης περιοχής, από το Γάζι μέχρι την Αγία Πελαγία, οι οποίοι τώρα μπορούν να πίνουν το νερό που έρχεται στις βρύσες τους
Με την μονάδα αφαλάτωσης εξασφαλίζονται 2.500 κυβικά πόσιμου νερού ανά ημέρα. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Μαμουλάκης,   η μονάδα βελτιώνει την ποιότητα του νερού, αφού λειτουργεί κάτω από εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, τηρώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους αφαλάτωσης

Εκπαιδευτικό πάρκο


Το εκπαιδευτικό πάρκο είναι το πρώτο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, είναι μια σύγχρονη εκδοχή της παραδοσιακής πηγής νερού που ξέρουμε στις πλατείες των ορεινών χωριών. Μέσα από τον αυτόματο διανομέα νερού, θα μπορεί ο κάθε επισκέπτης να προμηθευτεί το αφαλατωμένο νερό του Αλμυρού ποταμού μόλις με 0,5 € τα 10 λίτρα, μαζί με το ΦΠΑ
Η προοπτική όλων των παραπάνω, είναι η μετατροπή του Πάρκου και της Μονάδας σε ένα τεχνολογικό αξιοθέατο που θα έχει εκπαιδευτικό αλλά και ειδικό τουριστικό χαρακτήρα, όπως π.χ. συνεδριακός τουρισμός στο αντικείμενο της επεξεργασίας και διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Προς μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης


Ο κ. Μαμουλάκης επεσήμανε ακόμα ότι ο δήμος θα προχωρήσει και σε μία νέα επένδυση, την κατασκευή μεγαλύτερης μονάδας αφαλάτωσης που θα αποδίδει από 30.000 κυβικά νερού ανά ημέρα! «Μπορούμε έτσι να λύσουμε οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα υδροδότησης όχι μόνο του Μαλεβιζίου, αλλά και του Ηρακλείου! Οι σχετικές συζητήσεις άλλωστε για συνεργασία και με την ΔΕΥΑΗ βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο», επεσήμανε.

Να σημειωθεί ότι από τον Αλμυρό ποταμό χάνονται κάθε χρόνο εκατομμύρια κυβικά νερού στη θάλασσα. Ενώ στην Κρήτη το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι ορατό, νερό που θα μπορούσε να καλύψει μέχρι και το 50% των αναγκών ολόκληρου του νησιού πάει χαμένο.  

Αξιοποίηση υγροβιότοπου Αλμυρού ποταμού


Σύμφωνα με τον κ. Μαμουλάκη, σε λίγες ημέρες «θα έχουμε και την πρώτη ανάρτηση του διαγράμματος κτηματογράφησης σε μια έκταση περίπου 600 στρεμμάτων, η οποία ξεκινάει από το Μάτι του Αλμυρού και φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Μετά από 15  χρόνια απραξίας και άλλα δυόμιση χρόνια επίπονης και οργανωμένης προσπάθειες της δημοτικής μας αρχής, ξεκίνησε επιτέλους η διαδικασία κτηματογράφησης του Αλμυρού και μάλιστα από ίδιους πόρους του δήμου.  

Μέχρι το φθινόπωρο υπολογίζουμε, είπε ο δήμαρχος,  ότι θα έχει γίνει η ανάρτηση των τελικών στοιχείων των φερόμενων ιδιοκτητών, τα οποία και θα κατατεθούν στην κτηματική υπηρεσία για τις απαιτούμενες εξακριβώσεις και τη διατύπωση του τελικού ιδιοκτησιακού καθεστώτος του υγροτόπου. Θα κλείσει έτσι οριστικά ένα τεράστιο κενό, που δεν μας άφηνε να προχωρήσουμε σε καμία παρέμβαση ανάδειξης και προστασίας αυτού του μοναδικού υγροβιότοπου».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία