BACK TO
TOP
Green reports

Προτιμούν τα αιολικά οι Βρετανοί από το fracking στη γειτονιά τους

Κοντά σε ανεμογεννήτριες και όχι σε μία περιοχή, όπου πραγματοποιούνται εργασίες εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου με την τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης ή fracking, θα προτιμούσε να ζει η πλειονότητα των Βρετανών.

Τι λέει ο ΑΔΜΗΕ για τις υφιστάμενες προσφορές σύνδεσης ΑΠΕ

1
0

Αυτό καταδεικνύουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας φέρεται να βάζει «φρένο» στη δημιουργία νέων αιολικών πάρκων ξηράς, ενώ παράλληλα προωθεί με κάθε τρόπο το fracking.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του YouGov για λογαριασμό του ομίλου αιολικών Ecotricity σε δείγμα 2.000 ατόμων, το 62% δήλωσε ότι προτιμά να ζει κοντά σε αιολικά πάρκα, έναντι μόλις 19% που δεν θα είχε πρόβλημα με το fracking.

Στην πλειονότητά τους όσοι επέλεξαν το fracking ως το μικρότερο από τα δύο κακά ήταν άνδρες, ενώ στους νέους ηλικίας 18-24 ετών, μόλις 12% είπαν ότι θα προτιμούσαν κάτι τέτοιο στην περιοχή τους.

Οι απαντήσεις συμφωνούν με τα ευρήματα κυβερνητικής δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα οποία το 64% των Βρετανών υποστηρίζει τα αιολικά πάρκα ξηράς, ενώ 28% τάσσεται υπέρ του fracking. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές θέσεις των ερωτηθέντων, η δημοσκόπηση της YouGov καταδεικνύει επίσης ότι οι μισοί ψηφοφόροι των κυβερνώντων Συντηρητικών υποστηρίζουν την αιολική ενέργεια στην περιοχή τους, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έρχονται στη δημοσιότητα καθώς τα σχέδια του πρωθυπουργού να συμπεριλάβει στις προεκλογικές του εξαγγελίες για νέους περιορισμούς των αιολικών ξηράς, όπως πλαφόν, περαιτέρω μείωση επιδοτήσεων και νέες, αυστηρότερες προδιαγραφές για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών - έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά οργανώσεων, οι οποίες τον κατηγορούν ότι με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να κατευνάσει μια μειοψηφία πολεμίων της αιολικής ενέργειας στο κόμμα του.

Πρόκειται για «μια σίγουρη συνταγή υπονόμευσης της ενεργειακής μας ασφάλειας, επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής και καταστροφής της υπαίθρου μας», υποστήριξε ο επικεφαλής του βρετανικού παραρτήματος της Greenpeace Τζον Σόβεν, συμπληρώνοντας ότι «πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της έκθεσης του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση σκέφτεται να αποτελειώσει τα αιολικά ξηράς, τη φθηνότερη μορφή καθαρής ενέργειας, και να εξορύξει περισσότερα βρώμικα ορυκτά καύσιμα μέσω του fracking».

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία