BACK TO
TOP
Green reports

Λάθη στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων για ΑΠΕ

Μονόδρομος οι βελτιώσεις, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επενδύσεις 100 δις ευρώ σε ΑΠΕ από τη Γερμανία

0
0

 

Σημαντικές βελτιώσεις απαιτούνται στη διαχείριση των κοινοτικών δαπανών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου ο τομέας των ΑΠΕ να συνεισφέρει σε μεγαλύτερο βαθμό στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ.

Τα παραπάνω αναφέρει έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη 8 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), όπου αποκαλύπτεται ότι απαιτούνται αλλαγές προκειμένου η χρηματοδότηση της ΕΕ να συνεισφέρει στον μέγιστο δυνατό βαθμό στην επίτευξη του στόχου για ενέργεια από ΑΠΕ έως το 2020.

Οι ελεγκτές του ΕΕΣ εξέτασαν κατά πόσον τα ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν διατεθεί σε έργα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, τα οποία χαρακτηρίζονται από οικονομική αποτελεσματικότητα, ωριμότητα και ορθολογικούς στόχους και τα οποία επελέγησαν βάσει ορθά καθορισμένων προτεραιοτήτων.

Επίσης, εξέτασαν σε ποιο βαθμό τα κονδύλια αυτά συνεισέφεραν στην επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για ενέργεια από ΑΠΕ έως το 2020.

Σύμφωνα με τον Ladislav Balko, μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για την έκθεση «τα κράτη-μέλη της ΕΕ έθεσαν φιλόδοξους στόχους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η επίτευξη των οποίων μπορεί να στηριχθεί σημαντικά με κεφάλαια της ΕΕ μόνον εάν βελτιωθεί η διαχείριση των προγραμμάτων δαπανών».

Και συνέχισε, «η Επιτροπή πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι τα χρηματοδοτούμενα από τα κράτη μέλη προγράμματα είναι οικονομικά αποτελεσματικά».

Το Συνέδριο διαπίστωσε «αφενός ότι τα ελεγχθέντα έργα πέτυχαν τις προβλεπόμενες υλοποιήσεις και αφετέρου τα περισσότερα από αυτά ήταν επαρκώς ώριμα και έτοιμα προς υλοποίηση κατά τη χρονική στιγμή της επιλογής τους. Δεν σημειώθηκαν σημαντικές υπερβάσεις κόστους ή χρονικές καθυστερήσεις, ενώ οι ικανότητες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ εγκαταστάθηκαν όπως είχε προγραμματιστεί και ήταν λειτουργικές.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα όσον αφορά στην παραγωγή ενέργειας δεν επιτεύχθηκαν σε όλες τις περιπτώσεις ή δεν μετρήθηκαν ορθώς. Συνολικά, η στήριξη που παρείχαν τα ταμεία της πολιτικής συνοχής σε έργα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για ενέργεια από ΑΠΕ με ορίζοντα το 2020, δεν συνιστούσε βέλτιστη χρήση των πόρων διότι: η οικονομική αποτελεσματικότητα δεν αποτέλεσε την κατευθυντήρια αρχή κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τα ταμεία της πολιτικής συνοχής είχαν περιορισμένη προστιθέμενη αξία ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει θέσει τον δεσμευτικό στόχο το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε επίπεδο ΕΕ, επί της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας, να ανέλθει στο 20 % έως το 2020, με βάση τον «οδικό χάρτη» της Επιτροπής για τις ΑΠΕ, ο οποίος χαράζει την πορεία για την ένταξη των ανανεώσιμων πηγών στις πολιτικές και αγορές ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2007 - 2013, διατέθηκαν περίπου 4,7 δισ. ευρώ από τα ταμεία της πολιτικής συνοχής στον τομέα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

 

(Πηγή: energypress.gr)

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία