BACK TO
TOP
Green reports

Υποτιμούν την αξία της ενεργειακής απόδοσης οι Ευρωπαίοι

Δεν κάνει αρκετά για την εξοικονόμηση ενέργειας η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού και το κλίμα του πλανήτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Χωρίς ξεκάθαρο στόχο για τις ΑΠΕ οι Ευρωπαίοι

0
0

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πολιτικές, «τα δύο τρίτα του οικονομικά βιώσιμου δυναμικού ενεργειακής απόδοσης που διατίθενται από σήμερα μέχρι και το 2035 θα παραμείνουν μη αξιοποιήσιμα», είπε στην EurActiv Γερμανίας η Maria van der Hoeven, εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

 «Αυτό ισχύει επίσης και για την ΕΕ», επεσήμανε, προσθέτοντας: «Επίσης θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα [οι Ευρωπαίοι]. Υποτιμούν την αξία της ενεργειακής απόδοσης».

Συχνά, η ενεργειακή απόδοση βρίσκεται στο περιθώριο της συζήτησης για την προστασία του κλίματος, η οποία αντίθετα επικεντρώνεται σε θέματα όπως η μείωση των εκπομπών CO2, η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών και η μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων. Όταν ξεκινά η συζήτηση για την ενεργειακή απόδοση, πολλές χώρες διστάζουν να επενδύσουν επαρκώς σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (9 Σεπτεμβρίου), η ενεργειακή απόδοση έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι ένα «κρυφό καύσιμο» που αφορά μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας στους καταναλωτές.

Αντιθέτως, η ενεργειακή απόδοση οδηγεί σε μακροοικονομική ανάπτυξη, μακροπρόθεσμη προστασία του κλίματος και αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας, υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ακόμη, η έκθεση για πρώτη φορά παρέχει αξιόπιστα νούμερα που υποστηρίζουν το επιχείρημα.

«Έχουμε επιτέλους συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με την ενεργειακή απόδοση», είπε η van der Hoeven, που είναι επίσης πρώην ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας το 2010.

«Οι πολιτικοί παίρνουν στοιχεία πάνω στα οποία μπορούν να εργαστούν», πρόσθεσε.

Αν οι χώρες της ΕΕ αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό της ενεργειακής απόδοσης, το ΑΕΠ θα αυξηθεί έως και 1,1%, υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αλλά αν οι σημερινές προσπάθειες από τα κράτη μέλη συνεχίσουν στο πλαίσιο της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, η αύξηση αυτή θα είναι μόλις 0,25%.

«Απομακρυνόμαστε από την παραδοσιακή άποψη ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις είναι πάντοτε συνδεδεμένες με την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας», υπογράμμισε η van der Hoeven.

Εάν η ΕΕ δαπανήσει ετησίως € 56 δισεκατομμύρια για ανακαινίσεις για τα δημόσια κτίρια έως το 2020, θα δημιουργήσει περίπου 760.000 νέες θέσεις εργασίας.

Εν τω μεταξύ, τα χρήματα που επενδύονται από τις κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανακτηθούν πλήρως, γράφουν οι συγγραφείς, υπό το πρίσμα του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους και της μείωσης των δαπανών που σχετίζονται με για την υγεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο βιομηχανικός τομέας θα επωφεληθεί από αυτά τα μέτρα εξοικονόμησης.

 «Οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να βελτιώσουν τις διαδικασίες εργασίας τους, θα γίνουν πιο παραγωγικές και πιο ανταγωνιστικές. Θα εξοικονομήσουν όχι μόνο ενέργεια, αλλά μπορεί επίσης να έχουν και στρατηγική ανάπτυξη», δήλωσε η van der Hoeven. 

Η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο να καταναλώσει 20% λιγότερη ενέργεια μέχρι το έτος 2020. Σύμφωνα με τα σχέδια της Επιτροπής, τα κράτη μέλη καλούνται να φθάσουν το 30% σε εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030.

Αλλά προς το παρόν, πολλές χώρες υστερούν στην εφαρμογή της οδηγίας για το 2020. Τον Ιούλιο, ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Günther Oettinger κίνησε διαδικασία επί παραβάσει με 24 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Σημειώνεται επίσης ότι δεν έχουν επιβληθεί ακόμη πρόστιμα.

ΠΗΓΗ: EurActiv Γερμανίας

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία