BACK TO
TOP
Green reports

Ευρωπαϊκή σύσταση για την υποβάθμιση του Κυπαρισσιακού Κόλπου

Σύσταση προς την Ελλάδα ώστε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη προστασία για τον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο και να αποφύγει κάθε είδους υποβάθμιση της περιοχής απεύθυνε η Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος σε συνεδρίασή της την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET και WWF.

Ευρωπαϊκή σύσταση για την υποβάθμιση του Κυπαρισσιακού Κόλπου

1
0
Επίσης, οι ίδιες περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Ιωάννη Μανιάτη, και τη Γενική Γραμματέα Περιβάλλοντος, κα. Νάντια Γιαννακοπούλου, να αναμορφώσουν όλο το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος βάσει των διεθνών συστάσεων.  

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET και WWF:
«Το Συμβούλιο της Ευρώπης και συγκεκριμένα η Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, γνωρίζουν από το 2010 τις σοβαρότατες πιέσεις που δέχεται ο βιότοπος από οικοδομικά συμφέροντα, υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και υπενθυμίζουν ότι τον Ιούλιο του 2014, η Σύμβαση επισκέφθηκε την περιοχή για επιτόπια αξιολόγηση του βιοτόπου και των προβλημάτων προστασίας.
Έτσι, στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας στο Στρασβούργο, η Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης, υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα, το οποίο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τo προωθούμενο από το ΥΠΕΚΑ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ).  
Συγκεκριμένα, ενώ το σχέδιο ΠΔ νομιμοποιεί τις παράνομες παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα τους παράνομους δρόμους που έχουν ανοιχθεί, και αποσιωπά την ανάγκη αποκατάστασης στοιχείων της φύσης, όπως οι θίνες που έχουν καταστραφεί με τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες, η Σύμβαση της Βέρνης ζητά την κατά προτεραιότητα απομάκρυνση της οποιασδήποτε παράνομης κατασκευής και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Το σχέδιο ΠΔ επιτρέπει τη δόμηση πίσω από τον πυρήνα ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta (περιοχή από τον ποταμό Νέδα ως το χωριό Καλό Νερό, όπου συγκεντρώνεται το 82% των φωλιών του είδους) με ελάχιστους περιορισμούς, ικανοποιώντας έτσι αιτήματα για την ανέγερση 47 βιλλών στο παραλιακό μέτωπο. Σημειώνεται ότι στην περιοχή αυτή το ΥΠΕΚΑ έχει επιβάλει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διατήρησης των φυσικών χαρακτηριστικών της. Αντίθετα η Σύμβαση της Βέρνης ζητά τη μόνιμη απαγόρευση της δόμησης στο τμήμα αυτό.
Ενώ το σχέδιο ΠΔ επιτρέπει την κατάληψη του 30% της παραλίας με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ακόμα και μέσα στον πυρήνα ωοτοκίας, χωρίς ποτέ να έχει γίνει αίτημα από την τοπική κοινωνία για τέτοιου είδους εκμετάλλευση της παραλίας, η Σύμβαση της Βέρνης συστήνει τον αποκλεισμό έκδοσης νέων αδειών στο τμήμα αυτό.
Το σχέδιο ΠΔ χαρακτηρίζει την περιοχή ως Περιφερειακό, και όχι Εθνικό Πάρκο, υποβιβάζοντας έτσι την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας και επιδιώκοντας την παγίωση της υπάρχουσας ανεξέλεγκτης κατάστασης, μέσα από τη μετατροπή μιας φυσικής περιοχής σε τουριστική/οικιστική. Αντίθετα η Σύμβαση της Βέρνης ζητά τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη αυξημένη προστασία και διατήρηση της φυσικής κατάστασης του βιοτόπου.
Παρότι το ΥΠΕΚΑ είχε την ευκαιρία να προχωρήσει σε μία ολοκληρωμένη χωροταξική παρέμβαση που θα επέτρεπε τη μακροχρόνια, ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη και θα ωφελούσε τόσο την τοπική κοινωνία, όσο και τη θαλάσσια χελώνα, προτίμησε να «υποκύψει» σε κοντόφθαλμα, χωρίς όραμα, οικοδομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Αντίθετα, προωθεί με γοργούς ρυθμούς Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο νομιμοποιεί όλες τις παράνομες παρεμβάσεις που έχουν γίνει  στην περιοχή ωοτοκίας και - με πρόσχημα την «προστασία» - επιτρέπει την εντατική και συνολική δόμηση μιας σχεδόν παρθένας παράκτιας περιοχής. Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακριβώς επειδή δεν έχει εξασφαλίσει την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, το ψήφισμα της Σύμβασης της Βέρνης ίσως είναι προάγγελος της μελλοντικής καταδίκης της χώρας μας.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET και WWF Ελλάς εκφράζουν τη βαθειά τους ανησυχία για τις παραπάνω εξελίξεις, θέτουν τον Υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Ιωάννη Μανιάτη, και τη Γενική Γραμματέα Περιβάλλοντος, κα. Νάντια Γιαννακοπούλου, προ των διεθνών ευθυνών τους και τους καλούν να αναμορφώσουν όλο το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος βάσει των διεθνών συστάσεων».  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία