BACK TO
TOP
Green reports

Πόρους και στρατηγικό σχέδιο χρειάζεται η βιοποικιλότητα

Την ανάγκη εντοπισμού και κατανομής πόρων για την προστασία της θαλάσσιας και παράκτιας βιοποικιλότητας υπογράμμισε ο Υπουργός Αναπληρωτής Παραγωγικής Ανσυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τσιρώνης, κατά την έναρξη των εργασιών της 12ης Συνάντησης των Εθνικών Εστιακών Σημείων του RAC/SPA.

Σε διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική για την Βιοποικιλότητα

0
0
Στον χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Υπουργός, αναφέρθηκε στην θαλάσσια και παράκτια βιοποικιλότητα ως φυσικό κεφάλαιο που μπορεί να αποτελέσει βάση της ελληνικής οικονομίας, καλωσορίζοντας τη δήλωση του επιτρόπου Vella ότι η προστασία της δεν αποτελεί κόστος, αλλά επένδυση

Απειλές και προκλήσεις
Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της απώλειας της βιοποικιλότητας, υπάρχουν συνεχείς και αυξανόμενες πιέσεις στη θαλάσσια και παράκτια βιοποικιλότητα στο σύνολο της περιοχής της Μεσογείου, όπως η ρύπανση, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η ανεξέλεγκτη επέκταση της αστικοποίησης και της κατασκευής των υποδομών, η εξάπλωση των χωροκατακτητικών ξενικών ειδών, το παράνομο εμπόριο των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών, οι αλλαγές στις χρήσεις γης και η κλιματική αλλαγή
Αυτές οι πολύπλοκες απειλές απαιτούν την ανταπόκριση φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την εφαρμογή εθνικών και περιφερειακών δράσεων, την συμμετοχή και την δέσμευση όλων των χωρών και όλων των φορέων και των χρηστών του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Επιπλέον πρόκληση αποτελεί η περιορισμένη ενημέρωση που αποτελεί τροχοπέδη στην χρησιμοποίηση αυτού του συγκριτικού κεφαλαίου, μέσω της δημιουργίας κατάλληλης κουλτούρας, καθώς οι υπάρχουσες αξίες της βιοποικιλότητας δεν αντικατοπτρίζονται ακόμη στο κατάλληλο επίπεδο που θα επιτρέψουν την αξιοποίησή τους.

Δημιουργία Στρατηγικού Προγράμματο
Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός στρατηγικού προγράμματος δράσης για όλη την Μεσόγειο σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και ο εντοπισμός και η αξιοποίηση πόρων για την εφαρμογή του, ενώ στοχοθέτησε την υλοποίηση ενός εθνικού προγράμματος δράσης που θα επενδύσει στην προστασία της βιοποικιλότητας ως προτεραιότητα της κυβέρνηση.
Ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε ότι παρά το ότι η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη για όλη την Μεσόγειο, η οποία έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά επειγόντων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων, δεν πρέπει να διασπάται η προσοχή μας από αυτό το ανεγειρόμενο πρόβλημα. Αντίθετα, ένα μοντέλο αιφόρου ανάπτυξης και πράσινης οικονομίας, που μπορεί να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη του συνόλου της Μεσογείου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την διατήρηση της θαλάσσιας και παράκτιας βιοποικιλότητας.
 
Αναζήτηση Νέας Ταυτότητα
Η Ελλάδα έχει σήμερα δέκα Εθνικά Πάρκα και Καταφύγια με παράκτια και θαλάσσια τμήματα και δύο Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα που καλύπτουν 225.000 εκτάρια θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το θαλάσσιο τμήμα του δικτύου Natura 2000 στη χώρα μας καλύπτει 690.000 εκτάρια θάλασσας και ο συνολικός αριθμός των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών του Δικτύου ΝATURA ανέρχεται σε 225. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για τη διατήρηση αυτού του σημαντικού τμήματος της κοινής μας ευημερίας – δεδομένα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να καθορίσει  την ταυτότητά της στο πεδίο στο άμεσο μέλλον. Για τον κ. Τσιρώνη «αυτό το μέλλον πρέπει να βασίζεται σε ολοκληρωμένη διαχείριση της γης, του νερού και των έμβιων πόρων που προωθεί τη διατήρηση και την αειφόρο χρήση με δίκαιο τρόπο
Το Μεσογειακό Πρόγραμμα Δράσης, η Σύμβαση της Βαρκελώνης και τα πρωτόκολλά της έχουν να παίξουν καταλυτικό ρόλο, αποτελούν σημαντικά εργαλεία όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και την υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας», είπε κλείνοντας ο Γιάννης Τσιρώνης.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία