BACK TO
TOP
Green reports

Η Ελλάδα στο μέσο όρο κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ

Λίγο κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ σε ό,τι αφορά στο ποσοστό της κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με νέα επίσημα στοιχεία για το 2015. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση και τις μεταφορές.

Η Ελλάδα στο μέσο όρο κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ

1
0

Στόχος τη ΕΕ είναι μέχρι το 2020 το 20% της χρήσης ενέργειας να προέρχεται από πηγές χωρίς άνθρακα. Ενώ παραμένει σε καλό δρόμο για το στόχο αυτόν, με μέσο ποσοστό το 16,4% το 2015, εντυπωσιακές είναι οι παρεκκλίσεις μεταξύ των καλύτερων και των χειρότερων επιδόσεων των ευρωπαϊκών κρατών.

Πρώτες στην κατάταξη των καλύτερων επιδόσεων είναι οι βόρειες χώρες. Όπως ήταν αναμενόμενο, το υψηλότερο ποσοστό παρουσιάζει η Σουηδία με περισσότερο από το 54% της ενέργειάς της να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές το 2015, ενώ την ακολουθούν η Φινλανδία με λίγο κάτω από το 40% και τη Λετονία με 39%.

Τις τελευταίες θέσεις στη λίστα καταλαμβάνουν το Λουξεμβούργο με 5%, η Μάλτα με 5,3%, η Ολλανδία με 6% και το Βέλγιο με 7,3%. Ακριβώς από πάνω τους, με 8,2%, βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο που αποφάσισε πρόσφατα να εκκινήσει τη διαδικασία αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς ακόμα να έχει επισημοποιηθεί αν θα διατηρηθούν οι κλιματικοί στόχοι.

 «Παρά τις τρέχουσες γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η Ευρώπη προχωρά με την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας, Μιγκέλ Άριας Κανιέτε. «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Και τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον οικονομικά ανταγωνιστικές και μερικές φορές φθηνότερες από ό,τι τα ορυκτά καύσιμα, απασχολούν πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Ευρώπη, προσελκύουν περισσότερες επενδύσεις από πολλούς άλλους τομείς και έχουν μειώσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά 16 δισεκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε , ενώ ολοκλ΄ήρωσε λέγοντας ότι «τώρα, οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν καθώς η Ευρώπη συνεργάζεται με τους εταίρους της ώστε να ηγηθεί του παγκόσμιου αγώνα δρόμου για μια πιο βιώσιμη, ανταγωνιστική οικονομία».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία