BACK TO
TOP

Θεσμικά

nea-posa-eco-schemes

Στις πλάτες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, πέφτει το βάρος για τον επανακαθορισμό των ενισχύσεων που πηγάζουν από τα πολυσυζητημένα τον τελευταίο χρόνο οικοσχήματα. Κι αυτό γιατί, παράλληλα με τις τεχνικές δυσκολίες που ανακύπτουν και έχουν να κάνουν με την παραμετροποίηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, τίθεται και σοβαρό θέμα πολιτικής διαχείρισης του όλου ζητήματος.

forologika961

Οι αγρότες διαχωρίζονται σε επαγγελµατίες και σε κατόχους αγροτικής εκµετάλλευσης. Υποβολή αίτησης για προκαταβολή στην πλατφόρµα arogi.gov.gr εξαιτίας της καταστροφικής πληµµύρας Daniel, είχαν δικαίωµα να κάνουν όλοι, ανεξάρτητα από το αν έχουν βιβλία ή όχι, από το αν είναι επαγγελµατίες αγρότες ή όχι.

den-poulan-kato-6-euro-arnia

Με την υπ’ αριθμόν 361/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύσσεται παράνομη και καταχρηστική η απεργία - αποχή των υπαλλήλων των κλάδων ΠΕ Γεωτεχνικών, ύστερα από αγωγή που κατέθεσε εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

tropopoihseis-kap

Η αύξηση του πριµ πρώτης εγκατάστασης άνω των 40.000 ευρώ για τους κτηνοτρόφους, ο εξορθολογισµός των eco-schemes σε συνδυασµό µε την υιοθέτηση νέων παρεµβάσεων που µοιάζουν να εστιάζουν στην ελαιοκαλλιέργεια, περιλαµβάνονται στις προτάσεις φορέων και κοµµάτων που θα εξεταστούν ενόψει της δεύτερης τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

agora-dikaiwmatwn

Σε µία ιδιαίτερη χρονιά για τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης, αναµένεται να εξελιχθεί η φετινή, µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ πάντως, προς το παρόν, να µην έχει φροντίσει να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο που αφορά την έναρξη της διαδικασίας µέσω ΟΣ∆Ε.

nefh-pliromes

Σκληρό παρασκήνιο με χτυπήματα… κάτω από τη ζώνη, δείχνει να εκτυλίσσεται για μια ακόμα φορά στα θέματα των πληρωμών των αγροτών, με τα «υπόγεια» της Δομοκού να αδιαφορούν για τις δημόσιες δεσμεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και να βάζουν πάνω απ’ όλα τα δικά τους συμφέροντα.

dyt-ellada-bloko-se-1800-sfagmena-arnia-roumanias-kataschesi-kai-se-200-kila-kreas

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης της ανάγκης αυξημένων ελέγχων, που απαιτούνται αυτήν την περίοδο, ώστε να ασκηθούν πιέσεις ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Γεωτεχνικών. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΥπΑΑΤ, με την οποία ανακοινώνει πως ζητάει με αγωγή να αναγνωρισθεί ως παράνομη και καταχρηστική η απεργία του κλάδου.

25τυριξ

«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό αλλά αυτό δεν σημαίνει «δεν πληρώνω» ούτε σπατάλη», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο συζήτησης στο «Delphi Economic Forum 2024», στο πάνελ με θέμα: «Νερό: ένας κοινόχρηστος πόρος, μια αυξανόμενη πρόκληση».

trihmerh-suntanthsh-ellada-italia-ispania

Tο φλέγον ζήτημα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ, αλλά και το μείζον πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, που αντιμετωπίζουν, πρωτίστως οι χώρες της Μεσογείου συζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας σε συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο υπουργικής ημερίδας για το κρασί που λαμβάνει χώρα στην Ιταλία.

cloning-vineyard

Την τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών και κατανομής των κονδυλίων για την ένταξή τους στην παρέμβαση αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για την περίοδο 2022-2023, καθορίζει νέα τροποποιητική απόφαση του ΥπΑΑΤ.

karta-agroth-ton-aprilio

∆ύο φάσεις φόρτισης της Κάρτας του Αγρότη προβλέπει ο σχεδιασµός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, µια µέσα στον Απρίλιο µε βάση τα ποσά της βασικής ενίσχυσης του 2023 και µια µέχρι τον Ιούνιο, όπου λογικά θα αναπροσαρµοστούν τα πιστοληπτικά όρια στα δεδοµένα που θα προκύπτουν από τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε της φετινής χρονιάς.

9f9704785d5b5396d1bed30228b5e6861a0020f8-1709048230-d286959b-960x640

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 11 Απριλίου την επείγουσα διαδικασία που του επιτρέπει να ψηφίσει στα τέλη Απριλίου βάσει επείγουσας διαδικασίας την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με την απάλειψη ορισμένων περιβαλλοντικών κανόνων μετά και τις δυναμικές κινητοποιήσεις του αγροτικού τομέα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

VINITALY-2024

Σε πολυεθνική ημερίδα 32 χωρών που διοργανώνεται στην Ιταλία για τις στρατηγικές βιωσιμότητας στον αμπελοοινικό τομέα θα συμμετάσχει ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης. Tην Κυριακή o Έλληνας υπουργός θα παραστεί στα εγκαίνια της Vinitaly, όπου η Ελλάδα αποτελεί τιμώμενη χώρα.

Fotovoltaika-agrotwn

Προσεγγίζουν τις 700 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στο χωράφι, με την πλειοψηφία των φακέλων να κατατίθεται από περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ μόνο την πρώτη ημέρα στην πλατφόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατατέθηκαν 675 φάκελοι, 250 εκ των οποίων είναι από Θεσσαλούς αγρότες.

46-47_02_2

«Καθηγητές τρεις κι εχάθη η πατρίς». Με ένα γνωμικό που αποδίδεται στον Γερμανό πολιτικό και Όττο φον Μπίσμαρκ, απαντούν οι Κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στους συντάκτες της ΚΑΠ με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της Agrenda, από το οποίο διαπίστωσαν πως στη συζήτηση γύρω από τα λόμπι που έβαλαν τις δικιές τους πινελιές στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, η μπάλα παίρνει και τους ίδιους, με τον καθηγητή Γιώργο Κλωνάρη, να τους αποδίδει έντονες πιέσεις οι οποίες άλλαξαν ως ένα βαθμό τις αρχικές προτεραιότητες του υπουργείου.

Photo_14_

Σε αλλαγή κουλτούρας µε έµπρακτη εµπιστοσύνη στα συνεργατικά σχήµατα για να αποδώσει καλύτερα στους σηµερινούς και µελλοντικούς κραδασµούς υποχρεώνεται ο πρωτογενής τοµέας. Μάλιστα, η αγροτική µετάβαση καλείται να επικεντρωθεί στο τρίπτυχο συνεργασία-υπεραξία-βιωσιµότητα. Αυτό εξάλλου ήταν και το κεντρικό συµπέρασµα της ζωντανής συζήτησης το απόγευµα της Τετάρτης 10 Απριλίου στο πλαίσιο του 9ου Φόρουµ των ∆ελφών.

Pomona

Λευκός καπνός μετά από πολυήμερες καθυστερήσεις βγήκε μόλις τα προηγούμενα 24ωρα στις συσκέψεις που είχαν στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας με τους παρόχους ρεύματος, με το βασικό σημείο τριβής να αποτελούν τα επιτόκια που θα καταβάλει το δημόσιο για τη δεκατή ρύθμιση των αγροτικών οφειλών.

02-Apr-10-2024-03-41-08-9119-PM

Στην προδημοσίευση των Νέων Αγροτών ύψους 410 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, επανήλθε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Φόρουμ των Δελφών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υπερδέσμευσης που θα αγγίξει τα 600 εκατ. ευρώ.

fotvoltakiak_2

Επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή την προκήρυξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» απέστειλε η ΕΘΕΑΣ, ζητώντας να ενταχθούν και οι συνεταιρισμοί στους δικαιούχους του προγράμματος ύψους 30 εκατ. ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία