BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Ψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Εμπορίου το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

«Πέρασε» κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τον αρμόδιο υφυπουργό, Ασ. Παπαγεωργίου να διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται στην παρούσα φάση θέμα μείωσης στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών.

Το Σύνταγμα και τα σενάρια για την «επόμενη μέρα»

2
0

Αποκάλυψε, επίσης, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και τους εκπροσώπους των παραγωγών με αντικείμενο μια συμφωνία (το λεγόμενο «new deal») για τη μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ . Πρόσθεσε, πάντως, ότι δεν μπορεί να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο των συζητήσεων και περιορίστηκε να πει ότι «εμάς μας ενδιαφέρει το έλλειμμα, δηλαδή η λειτουργία του ΛΑΓΗΕ, δηλαδή της αγοράς. Τους παραγωγούς τους ενδιαφέρει να επιβιώσουν και τις τράπεζες τις ενδιαφέρει να μην έχουν κόκκινα δάνεια. Άρα έχουμε κοινό τόπο δημοσίου συμφέροντος».

«Θέλουμε να βρεθεί η φόρμουλα που θα ικανοποιεί και τις τρεις πλευρές» είπε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί μια μόνιμη, μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και της αντιμετώπισής του τα επόμενα χρόνια.

 

"Θα έχει αναλογικό χαρακτήρα το τέλος διακοψιμότητας"

Στο πλαίσιο της συζήτησης στη βουλή, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, μεταξύ άλλων, δεσμεύθηκε ότι το τέλος διακοψιμότητας θα έχει αναλογικό χαρακτήρα.

Απαντώντας στην κριτική που επιφύλαξαν στη ρύθμιση οι αρμόδιοι φορείς και βουλευτές - που τοποθετήθηκαν στην Επιτροπή επί του σχεδίου νόμου - «αυτό το οποίο κοιτάμε και θα κοιτάξουμε είναι να γίνει αναλογικότερο το μοίρασμα του βάρους της διακοψιμότητας».

Επίσης, απέναντι στον ισχυρισμό ότι με την διάταξη αυτή επιδιώκεται να επιδοτηθούν ενεργοβόρες βιομηχανίες επιβάλλοντας πρόσθετα τέλη στις ΑΠΕ, ο κ. Παπαγεωργίου αντέτεινε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν χιλιάδες εργαζόμενους.

Τέλος, αφού είπε ότι σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να ενημερώσει για περισσότερα σχετικώς με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, τόνισε ότι θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Οι ενστάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ 

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων ΑΠΕ και άλλες διατάξεις» την ΠΑΣΕΓΕΣ εκπροσώπησαν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γιώργος Ανέστης και το στέλεχος, κ. Μιχάλης Σμύρης.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ, ο κ. Κουτσουπιάς αναφέρθηκε στο θέμα της διακοψιμότητας, για την οποία δήλωσε ότι οι επαγγελματίες αγρότες που λειτουργούν φ/β, είναι κάθετα αντίθετοι, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την επιβολή σε αυτούς τυχόν πρόσθετων επιβαρύνσεων.

Το μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ τοποθετήθηκε για το ζήτημα των αγροτών-αυτοπαραγωγών και υποστήριξε και το πλήρες αιτιολογημένο αίτημα της ΠΑΣΕΓΕΣ, να μπορούν οι αγρότες  να συνδέονται με το δίκτυο της ΔΕΗ. Για το συγκεκριμένο θέμα κατατέθηκε μάλιστα κείμενο προτεινόμενης τροπολογίας και αιτιολογική έκθεση.

«Οι αρνητικές εξελίξεις στα φ/β έχουν ακυρώσει στην πράξη την προσπάθεια της ΠΑΣΕΓΕΣ, ν’ αποκτήσουν οι αγρότες ένα συμπληρωματικό εισόδημα, ώστε απρόσκοπτα να ασχοληθούν με την παραγωγή διατροφικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να δουλεύουν στα χωράφια, για να αποπληρώνουν τα δάνεια που έλαβαν για την κατασκευή των πάρκων τους», δήλωσε σχετικά ο κ. Κουτσουπιάς.

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ συνεχίζει ως εξής:

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ, αιτιολόγησαν πλήρως την άποψη ότι τα φ/β των αγροτών, θα πρέπει να αποτελέσουν ειδική κατηγορία, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει γι’ αυτούς ανάλογη πρόβλεψη στο Νόμο 3851/2010, καθώς και Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει τμήμα του ηλεκτρικού χώρου αποκλειστικά για χρήση από αγρότες. Παράλληλα, κατέστησαν σαφές ότι οι επαγγελματίες αγρότες δεν δικαιούνται επιδότηση για την κατασκευή του σταθμού τους, όπως επίσης ότι αδυνατούν να μεταβιβάσουν την άδειά τους, πριν την παρέλευση 5 ετών.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα σημαντικό κόστος κατασκευής και δανεισμού που αντιμετωπίζουν οι αγρότες (επιτόκια της τάξης του 11%, κόστος κατασκευής άνω των 220.000 Ευρώ), αλλά και την ανάγκη δημιουργίας συμπληρωματικού εισοδήματος, ώστε να συνεχίσουν την κύρια δραστηριότητά τους, δηλαδή την παραγωγή διατροφικών προϊόντων, δικαιολογούν πλήρως την αντιμετώπισή τους ως ειδική κατηγορία, πολύ δε περισσότερο μετά τις τελευταίες επιβαρύνσεις, οι οποίες επιφέρουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα για την πλειονότητα των φ/β σταθμών που λειτουργούν σήμερα από αγρότες.

Με τις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ κατέρριψαν, επίσης, πλήρως το αστήρικτο επιχείρημα, που κυκλοφορεί ευρέως, ότι λόγω της εγκατάστασης φ/β από αγρότες, η χώρα αποστερήθηκε ένα μεγάλο τμήμα γαιών υψηλής παραγωγικότητας. Είναι ενδεικτικό, τόνισαν, ότι το σύνολο των φωτοβολταϊκών πάρκων που εγκατέστησαν αγρότες καταλαμβάνει μια έκταση αγροτικής γης χαμηλής παραγωγικότητας μεταξύ 5.000 και 6.000 στρεμμάτων, τη στιγμή που με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι συνολικές καλλιεργηθείσες εκτάσεις ξεπερνούν τα 37 εκατ. στρέμματα.

Στα πλαίσια της παρουσίας τους στην συνεδρίαση της Επιτροπής, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ, πέραν των κειμένων της τροπολογίας, κατέθεσαν τεκμηριωμένες προτάσεις για την επίλυση των δυσχερειών των αγροτών – επενδυτών φ/β, καθώς επίσης τεκμηριωμένη οικονομική ανάλυση. Από την ανάλυση προκύπτει η αρνητική απόδοση των φ/β σταθμών των αγροτών, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία