BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Οι ωκεανοί αξίζουν 24.000 δις δολάρια, λέει η WWF

Στην κατάταξη των 10 χωρών με το μεγαλύτερο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) παγκοσμίως, κατατάσσονται οι ωκεανοί της Γης, προκαλώντας κάθε χρόνο οικονομική επίδοση που εκτιμάται στα 2.500 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έρευνα της WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση).

Οι ωκεανοί αξίζουν 24.000 δις δολάρια, λέει η WWF

0
0

Μάλιστα η αξία των ωκεανών ανά τον κόσμο υπολογίστηκε βάση μελέτης της μη κυβερνητικής οργάνωσης και με ένα «συνετό υπολογισμό» σε 24.000 δις δολάρια, κάτι που αντιστοιχεί στον πλούτο που παράγεται από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη

Πρόκειται για τις Ηνωμένες Πολιτείες (17.400 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ), την Κίνα (10.400 δισεκ. δολάρια), την Ιαπωνία (4.800 δισεκ. δολάρια) τη Γερμανία (3.800 δισεκ. δολάρια), τη Γαλλία (2.900 δισεκ. δολάρια), τη Βρετανία (2.900 δισεκ. δολάρια), τη Βραζιλία (2.200 δισεκ. δολάρια), την Ιταλία (2.100 δισεκ. δολάρια), τη Ρωσία (2.100 δισεκ. δολάρια) και την Ινδία (2.000 δισεκ. δολάρια).

Το WWF βασίζεται για τις εκτιμήσεις αυτές στη νέα έκθεση "Αναζωογονώντας την Οικονομία των Ωκεανών" που επεξεργάστηκε σε συνεργασία με το "Ινστιτούτο Παγκόσμιας Αλλαγής" του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ (Αυστραλία) και με το συμβουλευτικό γραφείο "Boston Consulting Group".

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, πάνω από τα 2/3 της ετήσιας οικονομικής αξίας των ωκεανών παράγεται από στοιχεία που εξαρτώνται άμεσα από την υγιή κατάστασή τους.

Όπως πάντως προειδοποιεί το WWF η υπερεκμετάλλευση των ωκεανών, η κακή διαχείρισή τους και οι κλιματικές αλλαγές συνιστούν μία όλο και μεγαλύτερη απειλή για αυτόν τον οικονομικό πλούτο.

Το WWF προτείνει έναν κατάλογο 8 μέτρων, μεταξύ των οποίων τη συμπερίληψη των ωκεανών στους στόχους βιωσιμότητας του ΟΗΕ, καθώς και την υιοθέτηση μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής και την υποχρέωση να ενισχυθεί η προστασία των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία