BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Για 105 ημέρες οι ενστάσεις επί των δασικών χαρτών

Παρατείνεται σε 105 μέρες, από 60 που προβλεπόταν αρχικά, το δικαίωμα ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες, σύμφωνα με βελτιωτική νομοθετική αλλαγή, στην οποία προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Λύση με νέες τιμές για την ιδιοχρήση αγροτικής γης

8
0
Η νομοθετική αλλαγή έγινε στην επίμαχη τροπολογία για τους δασικούς χάρτες που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την κύρωση μνημονίου συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα μεταξύ υπουργείων Περιβάλλοντος Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση, καθώς η αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην κατάθεση της τροπολογίας σε κύρωση μνημονίου.

Μάλιστα ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν την απόσυρσή της.

Τόσο ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος υπεραμύνθηκαν της άμεσης κατάθεσης της τροπολογίας, καθώς, όπως τόνισαν, λήγει σε εννέα μέρες το δικαίωμα ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες που θα αναρτηθούν και θα πρέπει να δοθεί παράταση, ώστε να διευκολυνθούν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι και κυρίως αγρότες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί με προχειρότητα, δημιουργώντας πρόβλημα στη μισή αγροτιά».

Για ανάγκη προσεκτικής προσέγγισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, μίλησε ο ειδικός εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, δίνοντας έμφαση στα κληροτεμάχια, που αμφισβητούνται, όπως είπε, αν οι περιοχές κηρυχθούν αναδασωτέες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο «για πρωτόγνωρη δράση, έπειτα από 40 χρόνια για την ανάρτηση των δασικών χαρτών», κάτι που -πρόσθεσε- δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις «με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο αναπτυξιακός χάρτης της χώρας».
Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα δίνει λύσεις σε μείζονα θέματα όπως τα κληροτεμάχια, θα κατοχυρώνει τις εκμεταλλεύσεις γης, ενώ ταυτόχρονα θα θωρακίζεται η διαχείριση των δασών.

«Σχεδιάζουμε μια παρέμβαση, ώστε να αποσαφηνιστεί το τοπίο με τις αναδασωτέες περιοχές και τις καταπατήσεις, αλλά βελτιώνοντας τις διαδικασίες, να ενισχυθούν και οι αγρότες και να παίρνουν με πολύ πιο εύκολο τρόπο γη», τόνισε ο κ. Φάμελος.

Η τροπολογία έγινε τελικά δεκτή από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια


Αναλυτικά το περιεχόμενο της τροπολογίας

Άρθρο δεύτερο

Τροποποίησεις – προσθήκες στο ν. 3889/2010 (Α ́ 182)

1. Η παρ. 1 του αρ. 15 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Κατά του περιεχομένου τα δασικού χάρτη που αναρτήθηκε επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εκατόν πέντε (105) ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στην πρόκληση υποβολής αντιρρήσεων της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του παρόντος νόμου. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται για είκοσι μέρες (20) ημέρες για όσους κατοικούν μόνιμα ή διαμένουν στην αλλοδαπή. Για την υποβολή των αντιρρήσεων καταβάλλεται επί ποινή απαραδέκτου των αντιρρήσεων ειδικό τέλος, το ύψος του οποίου καθορίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 22 του παρόντος.»

2. «Η παρ. 5 του άρθρου 14 αντικαθίσταται ως εξής:

5. Ψηφιακό αντίγραφο του αναρτημένου δασικού χάρτη αποστέλλεται επίσης στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας για λόγους ενημέρωσής τους.»

3. Στο άρθρο 17 προστίθενται παράγραφοι 5α και 9 αντιστοίχως ως εξής:

«5α Ψηφιακό αντίγραφο του κυρωμένου δασικού χάρ- τη αποστέλλεται, επίσης, στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας.»

«9. Από την ανωτέρω κύρωση, εξαιρούνται οι εκτάσεις για τις οποίες ισχύουν αποφάσεις κήρυξης τους ως αναδασωτέων λόγω πυρκαγιάς και δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με τη φωτοερμηνεία κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 13 του παρόντος, ή έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πράξεις και αποφάσεις με τη διαδικασία του άρθρου 14 του ν. 998/1979 (Α ́ 289) που τις χαρακτηρίζουν μη δάση ή μη δασικές εκτάσεις.

Η εφαρμογή των προβλεπομένων στο άρθρο 44 παρ. 4 ν. 998/1979, αυτεπαγγέλτως, για τις ανωτέρω εκτάσεις, είναι υποχρεωτική.

Η ολοκλήρωση της κατά τα προηγούμενα διαδικασίας του άρθρου 44 παρ. 4 ν. 998/1979, πριν την κατ’ άρθρο 19 του παρόντος ολική κύρωση του δασικού χάρτη, αποτελεί υποχρέωση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και έως ότου διορισθεί, του ασκούντο καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.»

4. Στην παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 3889/2010, μετά το δεύτερο εδάφιο, προστίθενται νέα εδάφια ως εξής:

«Επιπρόσθετα οι ΕΠ.Ε.Α. αποφαίνονται επί αντιρρήσεων για τον δασικό εν γένει ή μη χαρακτήρα και μορφή εκτάσεων που περιλαμβάνονται σε περιοχές που είναι κηρυγμένες ως αναδασωτέες, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του θεωρημένου και αναρτημένου δασικού χάρτη που προκύπτουν σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 13 του παρόντος.

Στις περιπτώσεις που αποφάσεις των ΕΠ.Ε.Α. εξαιρούν εκτάσεις της υπαγωγής τους στο δασικό χάρτη ως δάση ή δασικές, αυτές γνωστοποιούνται και στο Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και έως ότου διορισθεί, στον ασκούντα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για την αμελλητί συμπερίληψή τους στην εφαρμογή του άρθρου 44 παρ. 4 του νόμου 998/1979.»

5. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 19 αντικαθίσταται ως εξής:

«Με βάση τα αποφάσεις των ΕΠ.Ε.Α. επί των ασκηθεισών αντιρρήσεων και των λοιπών στοιχείων της παρ. 9 του άρθρου 17, ο δασικός χάρτης που κυρώθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 17, συμπληρώνεται και διορθώνεται από την οικεία Διεύθυνση Δασών ή σε περίπτωση εφαρμογής της παραγράφου 4 του άρθρου 13 από την Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε., το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την ολοκλήρωση τα εξέτασης του συνόλου των αντιρρήσεων από τα ΕΠ.Ε.Α.»

6. Στο αρ. 19 προστίθεται παράγραφος 4α ως εξής:

«4α Ψηφιακό αντίγραφο του κυρωμένου δασικού χάρτη αποστέλλεται, στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας.»

7. Η περίπτωση στ’ της παρ. 1 του αρ. 21 αντικαθίσταται ως εξής:

«στ. Οι τεχνικές προδιαγραφές και διαδικασίες αποτύπωσης στο δασικό χάρτη των στοιχείων του άρθρου 23 του παρόντος, καθώς και των διανομών και αναδασμών, που πραγματοποιήθηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της αγροτικής νομοθεσίας του ΥΠ.Α.Α.Τ.»












www.dikaiologitika.gr
Η νομοθετική αλλαγή έγινε στην επίμαχη τροπολογίας για τους δασικούς χάρτες που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την κύρωση μνημονίου συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα μεταξύ υπουργείων Περιβάλλοντος Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Νωρίτερα είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση, καθώς η αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην κατάθεση της τροπολογίας σε κύρωση μνημονίου. Μάλιστα ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν την απόσυρσή της. Τόσο ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος υπεραμύνθηκαν της άμεσης κατάθεσης της τροπολογίας, καθώς, όπως τόνισαν, λήγει σε εννέα μέρες το δικαίωμα ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες που θα αναρτηθούν και θα πρέπει να δοθεί παράταση, ώστε να διευκολυνθούν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι και κυρίως αγρότες. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί με προχειρότητα, δημιουργώντας πρόβλημα στη μισή αγροτιά». Για ανάγκη προσεκτικής προσέγγισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, μίλησε ο ειδικός εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, δίνοντας έμφαση στα κληροτεμάχια, που αμφισβητούνται, όπως είπε, αν οι περιοχές κηρυχθούν αναδασωτέες. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο «για πρωτόγνωρη δράση, έπειτα από 40 χρόνια για την ανάρτηση των δασικών χαρτών», κάτι που -πρόσθεσε- δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις «με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο αναπτυξιακός χάρτης της χώρας». Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα δίνει λύσεις σε μείζονα θέματα όπως τα κληροτεμάχια, θα κατοχυρώνει τις εκμεταλλεύσεις γης, ενώ ταυτόχρονα θα θωρακίζεται η διαχείριση των δασών. «Σχεδιάζουμε μια παρέμβαση, ώστε να αποσαφηνιστεί το τοπίο με τις αναδασωτέες περιοχές και τις καταπατήσεις, αλλά βελτιώνοντας τις διαδικασίες, να ενισχυθούν και οι αγρότες και να παίρνουν με πολύ πιο εύκολο τρόπο γη», τόνισε ο κ. Φάμελος. Η τροπολογία έγινε τελικά δεκτή από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια















www.dikaiologitika.gr






Η νομοθετική αλλαγή έγινε στην επίμαχη τροπολογίας για τους δασικούς χάρτες που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την κύρωση μνημονίου συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα μεταξύ υπουργείων Περιβάλλοντος Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Νωρίτερα είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση, καθώς η αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην κατάθεση της τροπολογίας σε κύρωση μνημονίου. Μάλιστα ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν την απόσυρσή της. Τόσο ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος υπεραμύνθηκαν της άμεσης κατάθεσης της τροπολογίας, καθώς, όπως τόνισαν, λήγει σε εννέα μέρες το δικαίωμα ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες που θα αναρτηθούν και θα πρέπει να δοθεί παράταση, ώστε να διευκολυνθούν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι και κυρίως αγρότες. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί με προχειρότητα, δημιουργώντας πρόβλημα στη μισή αγροτιά». Για ανάγκη προσεκτικής προσέγγισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, μίλησε ο ειδικός εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, δίνοντας έμφαση στα κληροτεμάχια, που αμφισβητούνται, όπως είπε, αν οι περιοχές κηρυχθούν αναδασωτέες. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο «για πρωτόγνωρη δράση, έπειτα από 40 χρόνια για την ανάρτηση των δασικών χαρτών», κάτι που -πρόσθεσε- δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις «με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο αναπτυξιακός χάρτης της χώρας». Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα δίνει λύσεις σε μείζονα θέματα όπως τα κληροτεμάχια, θα κατοχυρώνει τις εκμεταλλεύσεις γης, ενώ ταυτόχρονα θα θωρακίζεται η διαχείριση των δασών. «Σχεδιάζουμε μια παρέμβαση, ώστε να αποσαφηνιστεί το τοπίο με τις αναδασωτέες περιοχές και τις καταπατήσεις, αλλά βελτιώνοντας τις διαδικασίες, να ενισχυθούν και οι αγρότες και να παίρνουν με πολύ πιο εύκολο τρόπο γη», τόνισε ο κ. Φάμελος. Η τροπολογία έγινε τελικά δεκτή από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια















www.dikaiologitika.gr






Η νομοθετική αλλαγή έγινε στην επίμαχη τροπολογίας για τους δασικούς χάρτες που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την κύρωση μνημονίου συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα μεταξύ υπουργείων Περιβάλλοντος Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Νωρίτερα είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση, καθώς η αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην κατάθεση της τροπολογίας σε κύρωση μνημονίου. Μάλιστα ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν την απόσυρσή της. Τόσο ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος υπεραμύνθηκαν της άμεσης κατάθεσης της τροπολογίας, καθώς, όπως τόνισαν, λήγει σε εννέα μέρες το δικαίωμα ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες που θα αναρτηθούν και θα πρέπει να δοθεί παράταση, ώστε να διευκολυνθούν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι και κυρίως αγρότες. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί με προχειρότητα, δημιουργώντας πρόβλημα στη μισή αγροτιά». Για ανάγκη προσεκτικής προσέγγισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, μίλησε ο ειδικός εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, δίνοντας έμφαση στα κληροτεμάχια, που αμφισβητούνται, όπως είπε, αν οι περιοχές κηρυχθούν αναδασωτέες. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο «για πρωτόγνωρη δράση, έπειτα από 40 χρόνια για την ανάρτηση των δασικών χαρτών», κάτι που -πρόσθεσε- δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις «με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο αναπτυξιακός χάρτης της χώρας». Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα δίνει λύσεις σε μείζονα θέματα όπως τα κληροτεμάχια, θα κατοχυρώνει τις εκμεταλλεύσεις γης, ενώ ταυτόχρονα θα θωρακίζεται η διαχείριση των δασών. «Σχεδιάζουμε μια παρέμβαση, ώστε να αποσαφηνιστεί το τοπίο με τις αναδασωτέες περιοχές και τις καταπατήσεις, αλλά βελτιώνοντας τις διαδικασίες, να ενισχυθούν και οι αγρότες και να παίρνουν με πολύ πιο εύκολο τρόπο γη», τόνισε ο κ. Φάμελος. Η τροπολογία έγινε τελικά δεκτή από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια















www.dikaiologitika.gr














Η νομοθετική αλλαγή έγινε στην επίμαχη τροπολογίας για τους δασικούς χάρτες που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την κύρωση μνημονίου συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα μεταξύ υπουργείων Περιβάλλοντος Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Νωρίτερα είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση, καθώς η αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην κατάθεση της τροπολογίας σε κύρωση μνημονίου. Μάλιστα ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν την απόσυρσή της. Τόσο ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος υπεραμύνθηκαν της άμεσης κατάθεσης της τροπολογίας, καθώς, όπως τόνισαν, λήγει σε εννέα μέρες το δικαίωμα ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες που θα αναρτηθούν και θα πρέπει να δοθεί παράταση, ώστε να διευκολυνθούν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι και κυρίως αγρότες. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί με προχειρότητα, δημιουργώντας πρόβλημα στη μισή αγροτιά». Για ανάγκη προσεκτικής προσέγγισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, μίλησε ο ειδικός εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, δίνοντας έμφαση στα κληροτεμάχια, που αμφισβητούνται, όπως είπε, αν οι περιοχές κηρυχθούν αναδασωτέες. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο «για πρωτόγνωρη δράση, έπειτα από 40 χρόνια για την ανάρτηση των δασικών χαρτών», κάτι που -πρόσθεσε- δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις «με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο αναπτυξιακός χάρτης της χώρας». Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα δίνει λύσεις σε μείζονα θέματα όπως τα κληροτεμάχια, θα κατοχυρώνει τις εκμεταλλεύσεις γης, ενώ ταυτόχρονα θα θωρακίζεται η διαχείριση των δασών. «Σχεδιάζουμε μια παρέμβαση, ώστε να αποσαφηνιστεί το τοπίο με τις αναδασωτέες περιοχές και τις καταπατήσεις, αλλά βελτιώνοντας τις διαδικασίες, να ενισχυθούν και οι αγρότες και να παίρνουν με πολύ πιο εύκολο τρόπο γη», τόνισε ο κ. Φάμελος. Η τροπολογία έγινε τελικά δεκτή από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια















www.dikaiologitika.gr






Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία