BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Έως 7 Σεπτεμβρίου οι ενστάσεις σε δασικούς χάρτες

Σε νέα παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών, ως τις 7 Σεπτεμβρίου, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες που δημοσίευσε από τις 20 Ιουλίου το AgroNews. Υπενθυμίζεται πως η σχετική προθεσμία λήγει την Πέμπτη 27 Ιουλίου και το αρμόδιο υπουργείο κατέθεσε τροπολογία παράτασης της ανάρτησης, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίζεται την προσεχή Πέμπτη.

Έως 7 Σεπτεμβρίου οι ενστάσεις σε δασικούς χάρτες

5
0

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

Η παράταση σκοπεύει να δώσει επαρκή χρόνο σε όλους τους ενδιαφερόμενους ώστε να εξαντλήσουν εντός του Αυγούστου και μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός που υπάρχει στις αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού.

Ταυτόχρονα, δίνει επιπλέον χρόνο στους αγρότες και τους καλλιεργητές που επιδοτούνται να μαζέψουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την υποβολή των αιτήσεων (παύει να ισχύει η 31/8/2017 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τοπογραφικών διαγραμμάτων και μετατίθεται στις 7/9/2017), ενώ διευκολύνει και τους κατοίκους εξωτερικού που θα βρίσκονται αυτή την περίοδο στη χώρα μας για καλοκαιρινές διακοπές να ρυθμίσουν τυχόν εκκρεμότητές τους με τους δασικούς χάρτες.

Και, βέβαια, η νέα παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών παρέχει ένα τελευταίο προς αξιοποίηση περιθώριο στους Δήμους, προκειμένου να υποβάλουν τα όρια των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, αποφεύγοντας τη δημιουργία προβλημάτων στους πολίτες των Περιφερειών τους.

Τονίζεται ότι η 7η Σεπτεμβρίου 2017 είναι καταληκτική ημερομηνία, τόσο για τους κατοίκους της Ελλάδας, όσο και αυτούς του εξωτερικού.

Ειδικότερα, έως τη λήξη της παράτασης, στις 7 Σεπτεμβρίου, δίνεται το περιθώριο χρόνου για την χρησιμοποίηση των παρακάτω εργαλείων:

  • Υποβολή αντιρρήσεων επί του χαρακτήρα των εκτάσεων στον αναρτημένο δασικό χάρτη
  • Υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος για διόρθωση στον χάρτη
  • Υποβολή αιτήματος εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που είχαν στο παρελθόν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, είναι άλλης μορφής σήμερα και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ.
  • Οριοθέτηση επί του χάρτη από τους Δήμους των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων.

Όσον αφορά το τελευταίο, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα, δύο μέρες πριν την λήξη της προηγούμενης πια καταληκτικής ημερομηνίας, υπάρχουν ακόμα 20 Δήμοι που δεν έχουν διασφαλίσει τα συμφέροντα των πολιτών τους. Οι Δήμοι αυτοί είναι:
1. ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
2. ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
3. ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
4. ΔΟΞΑΤΟΥ
5. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
6. ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
7. ΔΩΔΩΝΗΣ
8. ΚΙΜΩΛΟΥ
9. ΜΗΛΟΥ
10. ΜΥΚΟΝΟΥ
11. ΣΙΦΝΟΥ
12.  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
13. ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
14. ΣΚΟΠΕΛΟΥ
15. ΟΙΧΑΛΙΑΣ
16. ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ
17. ΣΠΕΤΣΩΝ
18. ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ
19. ΣΙΘΩΝΙΑΣ
20. ΧΙΟΥ

Κοσμοσυρροή σε ορισμένα δασαρχεία

Το αδιαχώρητο παρατηρείται από νωρίς το πρωί, της Τρίτης 25 Ιουλίου, έξω από πολλά περιφερειακά Δασαρχεία της χώρας, με μεγάλες «ουρές» αγροτών, οι οποίοι στέκονται ακόμη και κάτω από καυτό λιοπύρι, για να διευθετήσουν τις εκκρεμότητές τους με τους δασικούς χάρτες, καθώς η εκπνοή της σχετικής προθεσμίας είναι προ των πυλών.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα από την πλευρά των αγροτών τις τελευταίες μέρες και επειδή το θέμα των δασικών χαρτών είναι εξαιρετικά λεπτό, το Υπουργείο πρέπει να εκτονώσει την κατάσταση δίνοντας μια νέα παράταση λίγων εβδομάδων» τόνισε στο Agronews ο μελετητής Θεοχάρης Αμανατίδης, ο οποίος μας μετέφερε την εικόνα που επικρατεί στα Δασαρχεία του Βόλου και της Θεσσαλονίκης.

Για «πολύ μεγάλο χαμό» κάνει λόγο κι ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Δημήτρης Τζηρίτης, σημειώνοντας πως «η κατάσταση είναι εκρηκτική» διότι «η συντριπτική πλειονότητα δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Στη Χαλκιδική θα σας έλεγα πως δεν είναι ούτε το 10% όσοι τελείωσαν. Πάνε στα μελετητικά γραφεία και τους λένε πως δεν μπορούν να τους αναλάβουν, διότι έτσι όπως είναι ο νόμος, τα δασαρχεία επιλαμβάνονται μόνο για τα αγροτεμάχια».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Τζηρίτη «εάν δεν δοθεί παράταση, μερικές εβδομάδες, ένα μήνα, θα καταστραφεί κόσμος, διότι αν κλείσει αύριο το σύστημα και έχουμε την κύρωση των δασικών χαρτών, το μόνο ένδικο μέσο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αγρότες θα είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας και εκεί δεν θα προσφύγει κανείς γιατί το κόστος είναι τόσο που θα πρέπει να πουλήσουν τα χωράφια τους. Άρα δεν θα έχει νόημα». Ο έμπειρος περιφερειακός σύμβουλος ανέφερε ακόμη ότι επειδή όλοι υπέβαλαν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τα χωράφια αυτά τα έχουν δηλώσει ως επιλέξιμα, σε περίπτωση που οι δασικοί χάρτες τα αναγνωρίζουν, για παράδειγμα το 20%, ως δάση, αυτά τα τμήματα θα χάσουν τις επιδοτήσεις για τα επόμενα τρία χρόνια.

Από την πλευρά του ο κ. Αμανατίδης, επισημαίνει πως στην πίεση που δημιουργείται σε σχέση με την εμπρόθεσμη περαίωση της διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων, πέραν της όποιας ολιγωρίας μπορεί να υπάρχει από τους παραγωγούς, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το υπουργείο έδινε διευκρινίσεις σταδιακά από το Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε η ανάρτηση και επειδή πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο σε τόσο ευρεία κλίμακα, φάνηκαν τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια. «Επίσης, το πληροφοριακό σύστημα της ΕΚΧΑ ΑΕ, λόγω φόρτου, είναι εξαιρετικά αργό και καθυστερεί πάρα πολύ τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής, διότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο του έργου που υπάρχει», ανέφερε ο ίδιος. Έκανε επίσης λόγο και «για προβλήματα επικαλύψεων που παρατηρούνται σε σχέση με τη δασική μορφή, αλλά και την αγροτική χρήση εδαφών, οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθεί πρόβλημα στις κοινοτικές επιδοτήσεις».

Κατά τον κ. Θεοχάρη, «έτσι και αλλιώς, ο Αύγουστος είναι μήνας κατά τον οποίο δεν πρόκειται να εξεταστούν οι αντιρρήσεις, οπότε είναι τελείως λάθος να μην δοθεί παράταση, καθώς μικρό ποσοστό των αγροτών κυρίως έχει προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, λαμβάνοντας υπόψη και τα κόστη που θα πρέπει να επωμιστούν για τους μελετητές και για τα παράβολα των αντιρρήσεων, όπου αυτά απαιτούνται».

Παράταση στη διαδικασία, επίσης, κατά τον συνομιλητή μας ζητούν και υπηρεσιακοί παράγοντες από Δασαρχεία και Διευθύνσεις Δασών, ενώ επιστολή έχει στείλει και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης. «Αναμένουμε να δούμε τι θα πράξει το Υπουργείο σε ένα θέμα που «καίει» χιλιάδες πολιτών, αν και νομίζουμε ότι η κατάσταση είναι τέτοια που δεν θα μπορέσει να τη διαχειριστεί το Υπουργείο και θα «αναγκαστεί» να παρατείνει την προθεσμία», αναφέρει ο ίδιος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία