BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Προβληματική λειτουργία Πράσινου Ταμείου διαπιστώνουν οι γεωπόνοι

Την εντονότατη δυσαρέσκειά του για τα «συνεχιζόμενα προβλήματα στη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου» εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ).

2
0

Η ΠΟΓΕΔΥ με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «προβλήματα που συνδέονται με τις αποδοχές υπαλλήλων οι οποίοι προσπαθούν, μέσα στη χειρότερη συγκυρία,  να στηρίξουν τη δουλειά τους και το έργο των δασικών υπηρεσιών».

«Οι δασικοί υπάλληλοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  βρίσκονται σε πραγματικό αδιέξοδο μπροστά στην αδυναμία του Πράσινου Ταμείου να διαχειριστεί με τη στοιχειώδη επάρκεια τις οικονομικές του υποχρεώσεις καταβάλλοντας τις δεδουλευμένες αποδοχές στους δασικούς υπαλλήλους για τα προγράμματα λαθρουλοτομιών και της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών», προσθέτει η Ομοσπονδία, τονίζοντας ότι το θέμα αφορά «πάνω από 2.000 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ έχει ως εξής:

«Οφειλές του Πράσινου Ταμείου σε Δασικούς Υπαλλήλους»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΓΕΔΥ εκφράζει την εντονώτατη δυσαρέσκεια του για τα συνεχιζόμενα προβλήματα  στη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου.

Όταν αυτά τα προβλήματα συνδέονται με τις αποδοχές υπαλλήλων οι οποίοι προσπαθούν, μεσα στη χειρότερη συγκυρία,  να στηρίξουν τη δουλειά τους και το εργο των δασικών υπηρεσιών, ΤΟΤΕ κάποιος θα πρέπει να παντήσει υπέυθυνα.

·        Τι συμβαίνει επιτέλους με το Πράσινο Ταμείο ? 

·        Μπορεί ή οχι να διεκπαιρεώσει την αποστολή του και να διαχειριστεί τους πόρους που του αποδίδοναι ? 

·        Ποιός εχει την πολιτική ευθύνη για καθυστερήσεις στις δεδουλευμένες αποδοχές των δασικών Υπαλλήλων (για τα ετη 2015, 2016 και 2017) ?

·        Τι θα γίνει αν οι δασικοί υπάλληλοι που για τρια χρόνια εργάζονται χωρίς να τους εχει καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωσή τους, στραφούν νομικά κατα της διοίκησής του ?

Οι δασικοί υπάλληλοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  βρίσκονται σε πραγματικό αδιέξοδο μπροστά στην αδυναμία του Πράσινου Ταμείου να διαχειριστεί με τη στοιχειώδη επάρκεια τις οικονομικές του υποχρεώσεις καταβάλλοντας τις δεδουλευμένες αποδοχές στους δασικούς υπαλλήλους για τα προγράμματα λαθρουλοτομιών και της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών .

Το θέμα αφορά πάνω από 2.000 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα. Η ΠΟΓΕΔΥ και η ΠΕΔΔΥ, με συνεχείς οχλήσεις, εξώδικα και υπομνήματα προς το Πράσινο Ταμείο και την πολιτική ηγεσία του Υπουργειου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζήτησαν την επίλυση του προβλήματος, κάτι που όμως δεν εγινε, ενώ η μόνιμη επωδός των «υπευθύνων» ειναι η επίκληση διαφόρων δικαιολογιών πότε για την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού κρατήσεων, πότε για αλλαγή των δικαιολογητικών, πότε για την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Τ, πότε για τη συνταξιοδότηση ή την απουσία υπαλλήλων ή και διάφορα προβλήματα εναρμόνισης με τα ψηφιακά δεδομένα που ζητούσε η ενιαία αρχή πληρωμών .

Τελευταίο πρόβλημα που εκανε το ποτήρι της υπομονής των συναδέλφων να ξεχειλίσει είναι ότι  το σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών δεν κανει αποδεκτές τις κρατήσεις  των Ι.Δ.Α.Χ λόγω της μετάπτωσης στον  ΕΦΚΑ.

 Σε δική μας επικοινωνία με την Ε.Α.Π μας δηλώθηκε ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα και πώς οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρωθούν κανονικά και το θεμα της καταβολής των εισφορών στον ΕΦΚΑ ειναι κάτι που θα αντιμετωπιστεί ξεχωριστά απο τους φορείς πληρωμής  και για το θεμα αυτό εχει γινει και σχετικό έγγραφο από την Ενιάια Αρχή Πληρωμής στο Πράσινο Ταμείο...

Οι υποσχεσεις των διαφόρων «υπευθύνων»  κάνουν και αυτές το δικό τους αέναο κύκλο  ...           Υποσχέσεις, είτε  απο την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, είτε απο τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου,  ακόμα και από το Γενικό Διευθυντή Δασών που θα επρεπε να τον απασχολήσει περισσότερο σοβαρά το θέμα ...  Η ουσία όμως ειναι οτι οι υποσχέσεις δεν αρκούν και οι συναδελφοι συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι. Το επόμενο βήμα είναι η πλήρης αποχή τους απο τα προγράμματα δασοπροστασίας και πρόληψης των λαθρουλοτομιών ...

Η ΠΟΓΕΔΥ παρατηρώντας από κοντά, όλο αυτό το χρονικό διάστημα το πρόβλημα που εχει δημιουργηθεί, βλέποντας τις άκαρπες προσπάθειες των Πρωτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα και την εν πολλοίς ανικανότητα διαχείρισης των πληρωμών του προσωπικού, ακόμα δε και τον αυτοσχεδιασμό των αρμοδίων (?)  το μόνο που μπορεί να κάνει ειναι να καταγγείλει συνδικαλιστικά τον εμπαιγμό από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές

Καλούμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέρεγιας κ. Σωκράτη Φάμελο να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με το θέμα αυτό. Η ΠΟΓΕΔΥ και τα πρωτοβάθμια Σωματεία μπροστα στα αδιέξοδα που δεν φαίνεται να βρίσκουν λύση ειναι αποφασισμένα να τραβήξουν την υπόθεση στα άκρα αν χρειαστεί. Ζηταμε να δοθεί εδώ και τώρα λύση με πολιτική παρέμβαση και να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα όλων των συναδέλφων.

Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει επαρκής πρόβλεψη σε ζητήματα διαδικασιών πληρωμής των εργαζομένων, σήμερα με τις υπάρχουσες τεχνολογικές δυνατότητες  

Υπενθυμίζουμε επίσης στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ οτι αντίστοιχα αιτήματα για αμοιβή των εργαζομένων, εχουν τεθεί απο τη Δασική Υπηρεσία και για τις επιτροπές εξετασης των αντιρρήσεων που λειτουργούν στα πλάισια της διαδικασίας κύρωσης των Δασικών Χαρτών. Το θέμα αυτό επίσης πολιτικά παρακάμφθηκε (με συνοπτικές διαδικασίες) παρα τις τροπολογίες που πέρασαν προκειμένου να προχωρήσει το έργο,  ενώ αντιστοιχη «δυσκαμψία» δεν υπήρχε για τη θεσπιση αμοιβής στους δικηγόρους που συμμετεχουν στις επιτροπές.

Επειδή φανταζόμαστε ότι θα εχει γίνει κατανοητό από την πολιτική και υπηρεσιακή  ηγεσία του ΥΠΕΝ  πώς οι συναδελφοί μας αυτοί εργάζονται χωρίς ωράριο, όσες ημέρες και ώρες χρειαστεί, για το έργο των δασικών χαρτών, θα περιμέναμε την στοιχειώδη πολιτική ευαισθησία για να υπάρξει αντίστοιχη με τους αμοιβόμενους δικηγόρους πρόβλεψη, για όλα τα μέλη των επιτροπών αυτών, που παρεπιπτώντως  βρισκονται  (αν δεν τα εχουν ξεπεράσει κιόλας) στα όρια της ατομικής τους αντοχής.                                        

Για το Δ.Σ της ΠΟΓΕΔΥ

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ                                               ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία