BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Υποσχέσεις Σκουρλέτη για ενίσχυση του δασαρχείου Αμφιλοχίας

Χωρίς απτές δεσμεύσεις, αλλά με υποσχέσεις για ενίσχυση του δασαρχείου Αμφιλοχίας, με έκτακτο προσωπικό και «αποσυμφόρηση», με βοήθεια από τα δασαρχεία Αγρινίου και Μεσολογγίου προσήλθε στην βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης, για να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νικόλαου Μωραΐτη.

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους δήμους προανήγγειλε ο Σκουρλέτης

1
0

Ο υπουργός παραδέχθηκε την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σημειώνοντας ότι «στο Δασαρχείο Αμφιλοχίας πράγματι απασχολούνται δέκα δασοφύλακες, δύο δασολόγοι, δύο δασοπόνοι, ένας υπάλληλος διοικητικού-οικονομικού, τρεις υπάλληλοι ΔΕ ειδικότητας που κάνουν γραμματειακή υποστήριξη και ένας ΔΕ τεχνικός».

«Το 2014», όπως είπε «είχε γίνει ένας διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για δεκατρείς θέσεις, δεν προσήλθαν τρεις, έμειναν κενές, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση».

«Οι σκέψεις αυτή τη στιγμή που υπάρχουν, αλλά και η πρακτική, η οποία ίσχυσε κατά το πρόσφατο παρελθόν και θα επιλεγεί και τώρα, είναι να υπάρξει ανάθεση για άσκηση παράλληλων καθηκόντων από τα γειτονικά Δασαρχεία του Αγρινίου και του Μεσολογγίου.

Αυτό προτίθεται να κάνει ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης. Και από εκεί και έπειτα -απ’ όσο γνωρίζω- το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος σκέφτεται να καταφύγει έκτακτα στη λύση ενός εποχικού προσωπικού, για να μπορέσει να υποστηρίξει το Δασαρχείο της Αμφιλοχίας», κατέληξε, απαντώντας στον Νίκο Μωραΐτη, ο οποίος εξέθεσε τα μεγάλα προβλήματα και τις δυσχέρειες, με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Αναλυτικά η συζήτηση στην βουλή από τα Πρακτικά της βουλής


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής που υπάγονται στο Δασαρχείο Αμφιλοχίας. Οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στη στελέχωση του Δασαρχείου σε προσωπικό, σε τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό έχουν οδηγήσει σε απελπισία εκατοντάδες κτηνοτρόφους, αφού περιμένουν δύο και τρία χρόνια για να πάρουν μια βεβαίωση-Πράξη Χαρακτηρισμού για την έκδοση σταβλικής εγκατάστασης, που είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Επίσης, βρίσκονται μπροστά σε πιεστικές ημερομηνίες για την πληρωμή της βιολογικής κτηνοτροφίας της περασμένης πενταετίας και άλλων προγραμμάτων. Επιπλέον, οι καθυστερήσεις αυτές του χαρακτηρισμού αποτελούν εμπόδιο, όπως ανέφερα, σε μια σειρά από καθημερινές δραστηριότητες για τους φτωχούς και μεσαίους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Η κατάσταση στο Δασαρχείο Αμφιλοχίας είναι εκρηκτική. Είναι μέσα στα πέντε μεγαλύτερα δασαρχεία της χώρας με κάλυψη έκτασης που φτάνει σχεδόν τα δύο εκατομμύρια στρέμματα, ενώ το προσωπικό που υπάρχει είναι ελλιπέστατο. Ακόμα και αυτό το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα που είναι της δεκαετίας του ’80 –που σήμερα δεν καλύπτει τις σημερινές ανάγκες- δεν καλύπτει ούτε το 50%.

Για παράδειγμα, έχει μόνο δύο δασολόγους. Ο ένας από αυτούς είναι ο προϊστάμενος. Έχει δέκα δασοφύλακες, ενώ στην ουσία απαιτούνται είκοσι. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες ειδικότητες. Η ίδια κατάσταση και χειρότερη ακόμα επικρατεί και στους διοικητικούς υπαλλήλους.

Επίσης, το «πετσόκομμα», κύριε Υπουργέ, στους προϋπολογισμούς των δασαρχείων έχει οδηγήσει, από τη μαρτυρία των ίδιων των εργαζομένων στο Δασαρχείο, σε ακινητοποίηση των αυτοκινήτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν έξω από την υπηρεσία. Και αν ακόμα βγαίνουν, βγαίνουν βάζοντας τη βενζίνη από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι στην περιοχή.

Κατά τη γνώμη μας, είναι τεράστιες και διαχρονικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής που πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, που υποβαθμίζει τη λειτουργία των δασικών κρατικών υπηρεσιών που έχουν ως αρμοδιότητα και αυτό που ανέφερα πιο πάνω, αλλά και τη δασική προστασία της χώρας μας και των δασών. Τα τελευταία χρόνια βέβαια έχει επιδεινωθεί αυτή η κατάσταση.

Ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ: Τι μέτρα θα πάρετε, ώστε να υπάρχει στελέχωση του δασαρχείου με το απαραίτητο προσωπικό, επιστημονικό και τους άλλους εργαζόμενους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες, όχι μόνο των κτηνοτρόφων, αλλά και σ' ό,τι αφορά την προστασία των δασών στην περιοχή; Γιατί έχουμε και εκεί πολλά προβλήματα, τα οποία θα πω στη δευτερολογία μου.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Καλώς.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Μωραΐτη, η περιγραφή που κάνετε για τις ελλείψεις στο Δασαρχείο Αμφιλοχίας είναι πάρα πολύ κοντά στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα και να υπάρχει μεγάλος φόρτος στους μη επαρκούντες εργαζομένους, αλλά κυρίως και οι πολίτες, αγρότες κατά κύριο λόγο, όπως είπατε, που συναλλάσσονται, να μην μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να μην τυγχάνουν των αντίστοιχων εγκρίσεων, κ.λπ.

 

Σήμερα στο Δασαρχείο Αμφιλοχίας πράγματι απασχολούνται δέκα δασοφύλακες, δύο δασολόγοι, δύο δασοπόνοι, ένας υπάλληλος διοικητικού-οικονομικού, τρεις υπάλληλοι ΔΕ ειδικότητας που κάνουν γραμματειακή υποστήριξη και ένας ΔΕ τεχνικός. Το 2014 είχε γίνει ένας διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για δεκατρείς θέσεις, δεν προσήλθαν τρεις, έμειναν κενές, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση.

Οι σκέψεις αυτή τη στιγμή που υπάρχουν, αλλά και η πρακτική, η οποία ίσχυσε κατά το πρόσφατο παρελθόν και θα επιλεγεί και τώρα, είναι να υπάρξει ανάθεση για άσκηση παράλληλων καθηκόντων από τα γειτονικά Δασαρχεία του Αγρινίου και του Μεσολογγίου.

Αυτό προτίθεται να κάνει ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης. Και από εκεί και έπειτα -απ’ όσο γνωρίζω- το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος σκέφτεται να καταφύγει έκτακτα στη λύση ενός εποχικού προσωπικού, για να μπορέσει να υποστηρίξει το Δασαρχείο της Αμφιλοχίας.

Παράλληλα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δείξει σε αρκετό βαθμό την απαιτούμενη ευελιξία έτσι ώστε σε κάποιες περιπτώσεις να μην ζητά την ολοκλήρωση κάποιων αδειοδοτήσεων, αλλά με την κατάθεση της αίτησης να μπορούν να προωθούνται αντίστοιχα αιτήματα και να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

 

Βεβαίως, αποφασιστική σημασία θα έχει η δουλειά που γίνεται τώρα, η κατάρτιση των νέων οργανογραμμάτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που θα αποτυπώσουν τις πραγματικές ανάγκες και με βάση το καθεστώς της κινητικότητας, που θα μπει σε εφαρμογή, εκτιμούμε ότι ένα μέρος των αναγκών θα μπορέσει να καλυφθεί.

 

Είναι μια κατάσταση, η οποία όπως αναφερθήκατε και εσείς είναι προβληματική. Γνωρίζετε τους περιορισμούς που υπάρχουν στα θέματα των προσλήψεων. Προσπαθούμε -και με τις κινήσεις που σας ανέφερα πριν- τουλάχιστον για ένα βραχυπρόθεσμο, για το ορατό μέλλον, να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και κάποια εμπόδια.

Σας ευχαριστώ.

 

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Καλώς, κύριε Υπουργέ.

Ορίστε, κύριε Μωραΐτη, έχετε τον λόγο, για την δευτερολογία σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επί της ουσίας δεν απαντήσατε σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το Δασαρχείο Αμφιλοχίας. Και απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι και στις προθέσεις σας να δώσετε λύσεις.

Αυτό που αναφέρατε, ότι θα μεταφερθεί ένας όγκος δουλειάς στα πλησιέστερα Δασαρχεία του Αγρινίου και του Μεσολογγίου ή ακόμη και της Ναυπάκτου έχει γίνει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν λύσεις, όμως, κύριε Υπουργέ.

Εγώ ανέφερα –δεν ξέρω ποια είναι η πληροφόρησή σας- ότι υπάρχουν κτηνοτρόφοι  που περιμένουν αυτό το χαρτί, το οποίο είναι απαραίτητο για δύο και τρία χρόνια. Μιλάμε, το Δασαρχείο της Αμφιλοχίας έχει τον τριπλάσιο όγκο από τα υπόλοιπα Δασαρχεία του Νομού σε ό,τι αφορά την έκδοση αυτών των βεβαιώσεων. Βέβαια, αυτό που είπατε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα δίνει βεβαιώσεις, το έκανε, κάτω από τον αγώνα και την πίεση των αγροτών. Υπήρξε τροπολογία που δόθηκαν αυτές οι προσωρινές βεβαιώσεις. Αυτό όμως δεν λέει απολύτως τίποτα. Όταν εκπνεύσουν οι ημερομηνίες, γιατί υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες, κύριε Υπουργέ, τον Μάιο του 2018 θα πρέπει να υπάρχουν άδειες σταβλικής εγκατάστασης. Εάν μέχρι τότε δεν δώσουν οριστική λύση, θα αναγκαστούν οι αγρότες αυτοί, οι κτηνοτρόφοι, να επιστρέψουν χρήματα. Και τότε, σας λέμε ότι η κατάσταση θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις γιατί αυτός ο κόσμος είναι απλήρωτος, κύριε Υπουργέ, έχει πληρωθεί για το 2012 και το 2013 και είναι απλήρωτος για το 2014, για το 2015, για το 2016 και τώρα μπαίνουν και σε νέα προγράμματα. Επομένως, είναι εκρηκτική η κατάσταση. Και δεν λύνεται τώρα με μπαλώματα ή πασαλείμματα αυτό που αναφέρατε.

Βέβαια, πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική απαξίωση των δασαρχείων, όπως ανέφερα. Άλλωστε αυτό το κάνετε σε μια σειρά από δημόσιους οργανισμούς. Εσείς, η Κυβέρνησή σας, έχει θεσμοθετήσει τον κτηνίατρο εκτροφής. Όλες οι άλλες υπηρεσίες που υπάρχουν στους αγρότες είναι υποβαθμισμένες, υποστελεχωμένες, όπως οι ΔΑΟΚ. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα του Δασαρχείου. Βέβαια, το ζήτημα αυτό με το Δασαρχείο Αμφιλοχίας είναι εκρηκτικό για τον λόγο που σας ανέφερα νωρίτερα.

Και βέβαια, δεν είναι μόνο η υπόθεση του Δασαρχείου σχετικά με το να πάρουν τη βεβαίωση. Μετά, για την αίτηση των σταβλικών εγκαταστάσεων υπάρχουν, όπως ξέρετε, σοβαρές καθυστερήσεις και στους δήμους και στις περιφέρειες. Επομένως, το πρόβλημα του να βρεθούν έξω από αυτές τις  ημερομηνίες είναι ορατό. Και οι συνέπειες θα είναι εκρηκτικές.

Κύριε Υπουργέ, εδώ πρέπει να αναφέρουμε -και ξέρετε πολύ καλά εσείς προσωπικά- ότι στην περιοχή όταν είναι να γίνουν περιβαλλοντικά εγκλήματα, με διαδικασίες fast track δίνουν άδεια σε δύο-τρεις μέρες, για να μην πω σε ώρες. Μια περίπτωση ήταν επί υπουργίας σας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, την οποία βέβαια εσείς σταματήσατε τελευταία στιγμή. Όμως, αυτή τη στιγμή που μιλάμε γίνονται περιβαλλοντικά εγκλήματα στην περιοχή, η οποία είναι στην ευθύνη του Δασαρχείου της Αμφιλοχίας. Τα Ακαρνανικά Όρη ξηλώνονται για να πάνε οι επενδυτές στην ενέργεια. Έχετε παραδώσει τα πάντα σε αυτούς.

Εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα δώσετε λύση σε αυτά τα ζητήματα. Καλούμε, όμως, τους κατοίκους της περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να παλέψουν. Και όπως με τον αγώνα τους σας ανάγκασαν να δώσετε αυτές τις προσωρινές λύσεις, έτσι να σας αναγκάσουν να δώσετε λύσεις που πραγματικά θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, λύσεις που θα λύνουν μια και καλή το πρόβλημα στην περιοχή του Δασαρχείου.

Κύριε Υπουργέ, σας λέμε και πάλι πως ούτε οι μετακινήσεις ούτε το να πηγαίνουμε σε διπλανά δασαρχεία θα λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει στελέχωση. Και απαντήστε, κύριε Υπουργέ: Το πετσόκομμα αυτών των προϋπολογισμών που σας ανέφερα δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς και κινδυνολογούμε. Είναι υπαρκτό ζήτημα. Δεν έχουν να βάλουν βενζίνη για να κινήσουν τα αυτοκίνητα. Και επειδή γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι σε ό,τι αφορά τις σταβλικές εγκαταστάσεις, δεν έχουν χρήματα να μετακινηθούν οι υπάλληλοι.

Εμείς, λοιπόν, ζητάμε και διεκδικούμε -και εμείς, αλλά και οι αγρότες της περιοχής- να δοθεί οριστική λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Μωραΐτη, στις διαπιστώσεις, στην πληροφόρηση και στην περιγραφή της κατάστασης νομίζω ότι συμφωνούμε κατά 90% με 95%. Από κει κι έπειτα, σας είπα και πριν ότι η επιλογή της ανάθεσης παράλληλων καθηκόντων, η οποία είναι προφανώς επιλογή ασπιρίνης, είχε γίνει στο παρελθόν. Όμως τώρα δεν ισχύει και πρέπει να την επανενεργοποιήσουμε. Διότι υπάρχουν άμεσες ανάγκες, οι οποίες πρέπει να ικανοποιηθούν, έτσι ώστε να μην χάσουμε καμία από τις ημερομηνίες που είπατε εσείς και να μπορέσουμε μέχρι τον Μάιο του επόμενου έτους να έχουμε διεκπεραιώσει τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί.

Θέλω να σας επαναλάβω για άλλη μια φορά, όπως σας είπα και πριν, ότι ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση που γίνονται και θεσμικού είδους αλλαγές, όπως για παράδειγμα αυτή της κατάρτισης των νέων δασικών χαρτών, υπάρχει ανάγκη για έκτακτο εποχικό προσωπικό. Και θεωρώ τελικά ότι το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος θα επιλέξει αυτή τη λύση, η οποία θα αποσυμφορήσει την κατάσταση.

Προσέξτε, όμως, τώρα να δείτε, διότι με αφορμή τη λειτουργία, όχι μόνο του συγκεκριμένου Δασαρχείου, υπάρχει το εξής που σχετίζεται με την ίδια τη συγκρότηση και τον χαρακτήρα των αποκεντρωμένων διοικήσεων: Ενώ διοικητικά υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, εφαρμόζουν ανάλογα με τον τομέα μια πολιτική η οποία αντιστοιχεί σε άλλα Υπουργεία. Άλλος σχεδιάζει, άλλος έχει την ευθύνη την πολιτική και άλλο Υπουργείο έχει την ευθύνη τη διοικητική, με αποτέλεσμα -και αυτή είναι η εμπειρία που μας έρχεται από πάρα πολλές πλευρές και από τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, αλλά και από τις τοπικές κοινωνίες- πολλές υποθέσεις λόγω αυτού του χαρακτήρα της συγκρότησης της αποκεντρωμένης διοίκησης να πηγαίνουν πίσω και να υπάρχει μια δυσλειτουργία. Με αυτή την έννοια αποκτάει και πάρα πολύ μεγάλη επικαιρότητα αυτή η δουλειά που κάνουμε τώρα στο Υπουργείο Εσωτερικών για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην αυτοδιοίκηση του «Καλλικράτη» να ξαναδούμε το θέμα της συγκρότησης της αποκεντρωμένης διοίκησης, έτσι ώστε με διαφορετική διάρθρωση η κάθε υπηρεσία να υπάγεται απευθείας στα αντίστοιχα Υπουργεία, για να μπορούμε να λύνουμε προβλήματα και όχι να περνούν μέσα από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως συμβαίνει σε διάφορα Υπουργεία. Το Υπουργείο Παιδείας, για παράδειγμα, έχει μια κάθετη τέτοιου είδους δομή.

Από εκεί και πέρα δεν είναι δύσκολο να απαριθμήσουμε τα προβλήματα που έχουν υπάρξει στη χώρα ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών. Θα συμφωνήσουμε. Εκεί που θα διαφωνήσουμε είναι στο πως τα αντιμετωπίζουμε, διότι η περιγραφή ή γενικώς το ανάθεμα και οι καταγγελίες γι’ αυτή την πολιτική έχει την αξία της αλλά έχει και τα όριά της στην αποτελεσματικότητα. Συστηματικά, λοιπόν, η Κυβέρνηση προσπαθεί να οργανώσει έναν δρόμο που, παρά τις αντιφάσεις, τις δυσκολίες, τις αβεβαιότητες, θα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια τέτοια κατάσταση έτσι ώστε να μπορέσει να λειάνει τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών και να επουλώσει πληγές για τις οποίες, εν πολλοίς γνωρίζετε κι εσείς, δεν ευθύνεται η ίδια.

Σας ευχαριστώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία