BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Υπεραυτονομία στην αγροτική παραγωγή καλλιεργούν οι ενεργειακές κοινότητες

Η νέα εποχή ενεργειακής αυτονοµίας των αγροτικών εκµεταλλεύσεων είναι ήδη εδώ µε την καινούργια στρατηγική επιδοτήσεων και το θεσµικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες να αναπροσαρµόζουν το ρόλο του αγρότη σε πάροχο ρεύµατος και εν δυνάµει να εκµηδενίζουν το κόστος του ακριβότερου παραγωγικού συντελεστή της αγροτικής οικονοµίας.

Υπεραυτονομία στην αγροτική παραγωγή καλλιεργούν οι ενεργειακές κοινότητες

6
0

Η ιστορία αυτή ξεκίνησε µε το ενδιαφέρον κυρίως των αγελαδοτρόφων προς την κατεύθυνση της ίδρυσης µονάδων βιοαερίου, σε συνέχεια των καλών περιθωρίων κέρδους που καταγράφουν υφιστάµενοι παίχτες του κλάδου και φαίνεται να συνεχίζεται από τις οµάδες παραγωγών µε τη σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων (Ν. 4513/2018) από κοινού µε άλλους φορείς δηµοσίου ή ιδιωτικού συµφέροντος. Την πρωτοβουλία των κινήσεων στη βόρεια Ελλάδα έχει αναλάβει ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Επανοµής που δουλεύει την ιδέα να κατασκευαστεί ένα µεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, στην περιοχή της Επανοµής Θεσσαλονίκης, µε δυναµικότητα 1,5 - 2 MW.

Σκοπός του εγχειρήµατος είναι η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται να πωλείται στο διαχειριστή του συστήµατος και κατόπιν να γίνεται συµψηφισµός µε την κατανάλωση που θα έχει γίνει από τις γεωτρήσεις των µελών του φορέα υλοποίησης της επένδυσης, µειώνοντας, αντίστοιχα, το κοστολόγιό τους.

Στην κεντρική Ελλάδα τώρα ο ∆ήµος Τρικκαίων αποτελεί τον πρώτο δήµο της Ελλάδας που αξιοποιεί τον πρόσφατο νόµο για την υλοποίηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Εκεί προβλέπεται να γίνουν µεταξύ άλλων µικρές µονάδες βιοαερίου, εφόσον οι τοπικές κοινότητες το επιθυµούν σε χωριά µε ζωικό κεφάλαιο.

Bρείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία