BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Εγκρίθηκε απ' το Συμβούλιο ο κανονισμός στα βιολογικά

Tο τελευταίο τριμερές στάδιο πριν την υιοθέτηση των κανόνων, που θα τεθούν σε ισχύ το 2021.

Εγκρίθηκε απ' το Συμβούλιο ο κανονισμός στα βιολογικά

0
0

Την έγκριση του Συμβουλίου έλαβε την Τρίτη 22 Μαΐου ο  νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων.

Αυτό ήταν το τελευταίο τριμερές στάδιο πριν την υιοθέτηση του κανονισμού, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2021 και εισάγει ενιαίους και απλοποιημένους κανόνες στην παραγωγή και εμπορία βιολογικών προϊόντων. Ακόμα, το σύστημα ελέγχου θα ενισχυθεί με την εφαρμογή πιο «σφιχτών» προληπτικών μέτρων και ισχυρών ελέγχων ανάλυσης κινδύνου σε ολόκληρη την αλυσίδα τροφίμων, ενώ παράλληλα προβλέπεται μια περισσότερο καθολική προσέγγιση με στόχο την μείωση του κινδύνου μόλυνσης από ουσίες φυτοπροστασίας. Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί τρίτων χωρών θα πρέπει να ανταποκρίνονται στους ίδιους κανόνες με αυτούς που παράγουν εντός της ΕΕ. Προβλέπεται επιπλέον ένα νέο  σύστημα ομαδικών πιστοποιήσεων που στόχο έχει την διευκόλυνση της διαδικασίας πιστοποίησης για τους μικροκαλλιεργητές. Όσον αφορά στις παρεκκλίσεις για την παραγωγή σε οριοθετημένες κλίνες θερμοκηπίων, αυτές θα καταργηθούν. Τέλος το σύνολο των κανονισμών θα αφορά μια μεγαλύτερη λίστα προϊόντων, όπως το αλάτι, το κερί μέλισσας, τα αμπελόφυλλα, καρδιές φοινίκων, ενώ θα υπάρξουν και άλλοι κανονισμοί για την παραγωγή πουλερικών, κουνελιών και ταράνδου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο νέος κανονισμός προάγει την βιώσιμη ανάπτυξη της παραγωγής βιολογικών στην ΕΕ και εγγυάται τον δίκαιο ανταγωνισμό ανάμεσα σε αγρότες και επαγγελματίες, αποτρέποντας άδικες πρακτικές και απάτες, ενώ ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα προϊόντα αυτά. Η ανάγκη για νέους κανονισμούς προέκυψε από το γεγονός ότι οι παλιοί κανονισμοί δεν εφαρμόζονταν με τον ίδιο τρόπο από όλα τα κράτη μέλη, καθώς ακολουθούνταν αρκετές διαφορετικές πρακτικές και υπήρχαν αρκετές εξαιρέσεις. Επιπλέον, με την αρχή της ισοδυναμίας είχε διαμορφωθεί μια κατάσταση κατά την οποία ακολουθούνταν διαφορετικά πρότυπα ανάμεσα σε παραγωγούς από την ίδια χώρα. Ο γρήγορα αναπτυσσόμενος τομέας των βιολογικών της ΕΕ χρειαζόταν ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα φροντίζει ώστε να υπάρχει δίκαιος ανταγωνισμός ανάμεσα στους παραγωγούς, είτε τους ευρωπαίους είτε αυτούς τρίτων χωρών, ενώ ταυτόχρονα θα εγγυάται στον καταναλωτή ότι τα προϊόντα που αγοράζει, εφόσον έχουν το αυτοκόλλητο για τα βιολογικά της ΕΕ, θα έχουν την ίδια ποιότητα σε όλες τις περιοχές της Ένωσης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου και υπουργού Γεωργίας, Τροφίμων και Δασοκομίας της Βουλγαρίας, Ρουμέν Ποροντζάνωφ, «οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις βιολογικών έχουν διπλασιαστεί μέσα σ την τελευταία δεκαετία και συνεχίζουν να αυξάνονται. Χάρη στους κανόνες που υιοθετήσαμε σήμερα, ο τομέας των βιολογικών θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και οι καταναλωτές θα είναι σίγουροι ότι τα προϊόντα που αγοράζουν έχουν τις καλύτερες προδιαγραφές στην ποιότητα».

Ο κοινοτικός Επίτροπος για θέματα Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή μέρα είναι μια μέρα για την οποία πολλοί άνθρωποι εργάστηκαν σκληρά και έδειξαν τεράστια επίπεδα υπομονής. Η αποδοχή από το Συμβούλιο του κειμένου της νέας Ρύθμισης επιτρέπει στους υπάρχοντες αλλά και στους μελλοντικούς παραγωγούς βιολογικών να οργανώσουν την παραγωγή τους με σιγουριά και αυτοπεποίθηση πάνω στη βάση των νέων κανόνων που θα τεθούν σε ισχύ στις 1 Ιανουαρίου του 2021. Ο τομέας των βιολογικών γνώρισε μια σταθερή και σημαντική αύξηση της τάξης του 125% μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, όμως αυτή η ανάπτυξη γνώρισε συμβιβασμούς από κανόνες που δεν ήταν πλέον λειτουργικοί. Μια από τις μεγάλες επιτυχίες της ΚΑΠ και της σχετιζόμενης αγροτικής νομοθεσίας ήταν η ικανότητά τους να προσαρμόζονται στις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Ο ευρωπαϊκός τομέας των βιολογικών βρίσκεται σε μια ανοδική τροχιά και αυτή η Ρύθμιση θα στηρίξει την ανάπτυξή του, εξασφαλίζοντας το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο. Παραγωγοί, επενδυτές και εμπορικοί εταίροι έχουν τώρα στην διάθεσή τους δυόμισι χρόνια ώστε να προσαρμοστούν στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύει και τα συμφέροντα των Ευρωπαίων καταναλωτών. Το νέο  νομικό περιβάλλον είναι φιλικό προς την ανάπτυξη και θα συμβάλει σε αυτόν τον σημαντικό και κεντρικό τομέα να επιτύχει τις αναμφίβολες προοπτικές του, στηριγμένο στην αρχή της ανταγωνιστικότητας επί ίσοις όροις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία