BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Δύο ενεργειακές κοινότητες από ΕΑΣ Αγρινίου

Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο το οποίο προβλέπει τη θεμελίωση 2 μεγάλων ενεργειακών κοινοτήτων, στις οποίες θα ενταχθούν 34 «πράσινα έργα» συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, έχει πάρει τη μορφή επενδυτικού φακέλου που έχει ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές με πρωτοβουλία της ΕΑΣ Αγρινίου.

Δύο ενεργειακές κοινότητες από ΕΑΣ Αγρινίου

4
0

Για το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο έχει παράσχει σχετική βεβαίωση με τη μορφή πρόθεσης χρηματοδότησης η Alpha Bank η οποία με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες προτίθεται να διευκολύνει τις σχετικές δαπάνες σε ποσοστό έως 80%. Τα έργα που χωρίζονται, όπως αναφέρθηκε σε δύο ενεργειακές ζώνες κατανέμονται σε ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας και αναμένεται να συμπεριλάβουν περισσότερα από 2.000 συμμετέχοντες (ως φυσικά μέλη) στις σχετικές δράσεις εγκατάστασης μονάδων με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Με βάση τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει κατ’ αποκλειστικότητα το AgroNews, ο προωθούμενος επενδυτικός φάκελος έρχεται να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4513/2018 για τις ενεργειακές κοινότητες και η κατάθεσή του είναι αποτέλεσμα συστηματικής προετοιμασίας ετών.

Όπως αναφέρει  ο εμπνευστής του προγράμματος, πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς, οι προωθούμενες επενδύσεις θα καταστήσουν την Αιτωλοακαρνανία τον μεγάλο πρωταγωνιστή στη νέα ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Η ανακοίνωση της ΕΑΣ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Αγρινίου, προσαρμοζόμενος στις απαιτήσεις και ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας έμπρακτης υποστήριξης των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας, γνωστοποιεί ότι προχώρησε στην ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας-Συνεταιρισμού αξιοποίησης της Αιολικής Ενέργειας (ανεμογεννήτριες).

Σήμερα κατατέθηκε ο ολοκληρωμένος φάκελος στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την αδειοδότηση 34 έργων στην Αιτωλοακαρνανία, συνολικής ισχύος 168Mw.

Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την ασφαλή και ουσιαστική αύξηση του εισοδήματος των μελών της Ένωσης Αγρινίου και των παραγωγών του Συνεταιρισμού από ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και του συνόλου των κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι και θα ενημερωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα για το πώς μπορούν να συμμετάσχουν στο νέο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της Ένωσης Αγρινίου και να υποβάλουν αιτήσεις εγγραφής στην Ενεργειακή Κοινότητα-Συνεταιρισμό, ώστε να επωφεληθούν από το όλο καινοτόμο εγχείρημα, το οποίο και ανοίγει ένα νέο πεδίο παραγωγής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, απόλυτα προσανατολισμένη στην αρχή της τοπικότητας.


Σημειώνουμε ότι μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης, με κύριο στόχο την αειφορία και τον σεβασμό στο περιβάλλον, η Ένωση Αγρινίου ευελπιστεί με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων που υπάρχουν στην ενεργειακή αγορά, να δημιουργήσει ένα νέο ενεργειακό περιβάλλον, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στις δυνατότητες της περιοχής, με το όφελος να διαχέεται συνολικά στην τοπική οικονομία.

Η πρωτοβουλία, αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενεργειακή πολιτική της χώρας και ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια της εξίσου μεγάλης προσπάθειας στην οποία πρωτοστάτησε η Ένωση, με τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Σημειώνουμε ότι η Ένωση Αγρινίου για να φτάσει στο σημερινό αποτέλεσμα και να είναι σε θέση να καταθέσει αιτήσεις αδειοδότησης για όλα αυτά τα έργα, εργάζεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Οι επενδύσεις που θα ακολουθήσουν, θα αφήσουν οικονομικό αποτύπωμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Αιτωλοακαρνανία.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία