BACK TO
TOP
Green reports

Στα δύο οι ευρωβουλευτές για το πλαφόν 6% στα βιοκαύσιμα

«Ναι» στην επιβολή πλαφόν 6% στη χρήση βιοκαυσίμων που προέρχονται από αροτραίες καλλιέργειες έως το 2020 είπε με ισχνή πλειοψηφία και κατόπιν συμβιβασμού – καθώς η αρχική πρόταση ζητούσε πλαφόν 5,5%- το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στα δύο οι ευρωβουλευτές για το πλαφόν 6% στα βιοκαύσιμα

1
0

Παρά τις έντονες πιέσεις από τη βιομηχανία των βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς και των ευρωπαϊκών αγροτικών οργανώσεων, η εισήγηση της ευρωβουλευτού των φιλελευθέρων Κορίν Λεπάζ, η οποία προβλέπει την επιβολή «πλαφόν» 6% στη χρήση τέτοιων καυσίμων επί της συνολικής ζήτησης καυσίμων για τις μεταφορές έως το 2020, υιοθετήθηκε με 356 ψήφους υπέρ και 327 κατά. Σημειώνεται ότι ο αρχικός στόχος ήταν 10%.

Επιπλέον, έως τα τέλη της δεκαετίας, η κατανάλωση προηγμένων βιοκαυσίμων που βασίζονται σε φύκια ή ορισμένους τύπους αποβλήτων, θα πρέπει να έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 2,5% στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι τα βιοκαύσιμα που παράγονται από ζάχαρη, αραβόσιτο ή σόγια εκπέμπουν ίση ή ακόμη και μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα που αντικαθιστούν. Επιπλέον, η καύση των καλλιεργειών αυτών «εκτοπίζει» την παραγωγή τροφίμων με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μιλώντας στο Associated Press, ο Μαρκ Ολιβιέ Ερμάν από την Oxfam είπε ότι έστω και αυτή η συμφωνία είναι καλύτερη από το τίποτα, όμως κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «αγνοεί τις ανάγκες των ανθρώπων και του πλανήτη». «Αυτός ο αναιμικός συμβιβασμός σημαίνει ότι η πείνα και η περιβαλλοντική καταστροφή θα συνεχιστούν παρότι θα μπορούσαν να αποτραπούν», υποστήριξε ο Ερμάν. «Εκατομμύρια άνθρωποι θα παραμείνουν ευάλωτοι στις ασταθείς τιμές των τροφίμων, στην αποψίλωση και την αρπαγή γης.»

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ωστόσο επέκρινε και η βιομηχανία βιοκαυσίμων, κάνοντας λόγο για έναν «απελπιστικά αδύναμο συμβιβασμό», ο οποίος «θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων απασχόλησης και των επενδύσεων», αποσταθεροποιώντας την ίδια τη βιομηχανία.

 

Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα

Το θέμα δεν έχει λήξει, επεσήμανε η Εθνική Ένωση Αγροτών της Βρετανίας. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι ευρωβουλευτές δεν χαίρονται από την κατεύθυνση που έχει πάρει η πολιτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο θέμα των βιοκαυσίμων» είπε σχετικά ο Τζέιμς Μιλς. Θεωρεί πολύ πιθανό να επανέλθει η συζήτηση στο θέμα σε μία δεύτερη ανάγνωση. Και συνέχισε: «Πολλές από τις ψήφους σε τροποποιήσεις – κλειδιά χώρισαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μέση και η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στην πραγματικότητα ψήφισε κατά της εντολής να δοθεί το οκ για τις τελικές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και τα 28 μέλη της ΕΕ- αυτό σημαίνει ότι το ντιμπέιτ, κάθε άλλο παρά τελείωσε».

 

Αντιδράσεις συνεταιριστών

Την αντίθεσή τους στην πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου να μειώσει το ποσοστό των βιοκαυσίμων που παράγονται από δημητριακά και ζαχαροκάλαμα στο 6% τάχθηκαν οι συνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca.

Ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Copega Πέκα Πεσόνεν (Pekka Pesonen) τόνισε : «Τα παραπροϊόντα από τη συμβατική παραγωγή βιοκαυσίμων, όπως το άλευρο ελαιοκράμβης, τεύτλων κ.α. διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά πρωτεϊνών των ζωοτροφών και άρα στην αλυσίδα τροφίμων της ΕΕ, όπου η ΕΕ αντιμετωπίζει μια συνεχώς αυξανόμενη έλλειψη. Η Συμβατική παραγωγή βιοκαυσίμων είναι ένας αποτελεσματικό εργαλείο για την εξισορρόπηση και εξομάλυνση της αγοράς, τουλάχιστον ως προς την παροχή πρώτων υλών».

Και συνέχισε : «Για τους λόγους αυτούς, το ποσοστό βιοκαυσίμων που παράγεται από τον αγροτικό τομέα πρέπει να αυξηθεί σε τουλάχιστον 8% επί του συνολικού.

Οι αγρότες και η βιομηχανία έχουν επενδύσει πολλά λεφτά στον τομέα αυτόν, έπειτα από την απόφαση της ΕΕ το 2006 να καλύψει το 10% των συνολικών της αναγκών στα καύσιμα, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν μπορώ να δεχτώ το όριο του 6% και δεν μπορώ να δεχτώ μία ξαφνική στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της ΕΕ».

Επίσης έκανε λόγο για «αναξιόπιστες έρευνες», αναφερόμενος στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τις εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης βιομάζας, ή τις εκπομπές αερίων και πως θα έπρεπε να γίνουν περεταίρω μελέτες.   

Υπέρ του πλαφόν το Ευρωκοινοβούλιο

Το Κοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη υπέρ της θέσπισης ανώτατου ορίου στη χρήση των συμβατικών βιοκαυσίμων και υπέρ της ταχείας μετάβασης σε μια νέα γενιά προηγμένων βιοκαυσίμων από εναλλακτικές πηγές, όπως η φύκη και τα απόβλητα. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την αυξανόμενη χρήση των γεωργικών εκτάσεων για την παραγωγή βιοκαυσίμων.


"Ήταν μια πολύ δύσκολη συζήτηση, διότι ήταν ισχυρή η παρουσία όλων των οικονομικών συμφερόντων. Το κείμενο είναι πολύ τεχνικό, αλλά έχει σημαντικές οικονομικές και ηθικές επιπτώσεις", δήλωσε η εισηγήτρια Corinne Lepage (Φιλελεύθεροι, Γαλλία) μετά την έγκριση της  οδηγίας από το ΕΚ με 356 ψήφους υπέρ, 327 κατά και 14 αποχές.

Έμμεση αλλαγή χρήσης γης

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από την αυξανόμενη χρήση της γεωργικής γης για την παραγωγή βιοκαυσίμων αποτελούν την επονομαζόμενη "έμμεση αλλαγή της χρήσης γης" (Indirect Land Use Change). Επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι η συνακόλουθη αύξηση των εκπομπών μπορεί να ακυρώσει μερικά από τα οφέλη των βιοκαυσίμων, εάν ληφθεί υπόψη ολόκληρος ο κύκλος ζωής από την παραγωγή έως την κατανάλωση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το 10% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές θα πρέπει, έως το 2020, να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Στο κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την επιβολή ανώτατου ορίου για το 2020 ύψους 6% για τη συμβολή των βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς (αυτά που προέρχονται από καλλιέργειες τροφίμων) στην τελική κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές.

Η μετάβαση σε προηγμένα βιοκαύσιμα

Τα προηγμένα βιοκαύσιμα, που προέρχονται από φύκη ή ορισμένους τύπους αποβλήτων, θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 2,5% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές έως το 2020, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές.

Επόμενα βήματα


Η εισηγήτρια δεν έλαβε την εντολή να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη. Έτσι, το Κοινοβούλιο ενέκρινε στη συνέχεια τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση με 552 ψήφους υπέρ, 126 κατά και 21 αποχές. Εναπόκειται πλέον στα κράτη μέλη να υιοθετήσουν μια κοινή θέση. Εάν η θέση αυτή διαφέρει από τη θέση του Κοινοβουλίου, η νομοθετική διαδικασία θα προχωρήσει για την επίτευξη συμφωνίας σε δεύτερη ανάγνωση.

Με πληροφορίες από Ναυτεμπορική

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία