BACK TO
TOP
Green reports

«Φρένο» ευρωκοινοβουλίου στη χρήση βιοκαυσίμων

Υπέρ της μείωσης των βιοκαυσίμων στο σύνολο της ενέργειας που χρησιμοποιείται στις μεταφορές τάχθηκε το Ευρωκοινοβούλιο.

Λιγότερο βιοντίζελ, περισσότερα τα συμβόλαια με καλλιεργητές

0
0

Υπέρ της μείωσης του ποσοστoού των βιοκαυσίμων στο ενεργειακό «μίγμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2020 ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη 11 Ιουλίου, σε μια απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των παραγωγών και των επιχειρήσεων του κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε πρόταση σύμφωνα με την οποία το «μερίδιο» των βιοκαυσίμων στο σύνολο των πηγών ενέργειας που χρησιμοποιείται στον κλάδο των μεταφορών της Ε.Ε. θα πρέπει να περιοριστεί μόλις στο 5,5% μέχρι το 2020.

Η απόφαση αφορά κυρίως τα βιοκαύσιμα που προέρχονται από την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, δηλαδή ζάχαρη, δημητριακά και ενεργειακά φυτά όπως ο ηλίανθος. Στο σκεπτικό της η Επιτροπή επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση των τιμών των τροφίμων ενώ επισημαίνει επίσης ότι νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα βιοκαύσιμα δεν είναι εν τέλει και τόσο ωφέλιμα από περιβαλλοντικής άποψης.

Τα βιοκαύσιμα είναι αυτή τη στιγμή από τις πιο διαδεδομένες μορφές «πράσινης» ενέργειας στην Ε.Ε. Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal,  η μείωση της χρήσης των βιοκαυσίμων σημαίνει ότι για να πετύχει η Ε.Ε. το στόχο που έχει θέσει για το 2020 (δηλαδή το 10% του συνόλου της ενέργειας των μεταφορών να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), η ΕΕ θα πρέπει να βασιστεί σε έναν πιο ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο ηλεκτρικών αυτοκινήτων και βιοκαυσίμων που προέρχονται από μη αγροτικές καλλιέργειες. Κάτι που, πάντως, αυτή τη στιγμή δε φαίνεται τόσο εφικτό.

Το νομοθέτημα θα έρθει εκ νέου προς ψήφιση από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, πιθανότατα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

 

Οι πρώτες αντιδράσεις

Κατά της απόφασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος να βάλει περιορισμό 5,5% στη χρήση βιοκαυσίμων από αροτραίες καλλιέργειες το 2020 τάσσονται οι κεντρικές αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΕΕ Copa – Cogeca.

Σε ανακοίνωσή τους οι Copa – Cogeca προειδοποίησαν ότι η απόφαση αυτή όχι μόνο δεν αποτελεί απειλή για το μέλλον της βιομηχανίας βιοκαυσίμων και της ζήτησης για ζωοτροφές  αλλά έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και την Εργασία καθώς και τους στόχους του Κλίματος και της Ενέργειας με ορίζοντα το 2020.

Ο γενικός γραμματέας των Copa – Cogeca, Πέκα Πέσονεν είπε: «Οι αγρότες και η βιομηχανία έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στον κλάδο, βασισμένοι στη δέσμευση που έδωσαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στο να διασφαλίσουν ότι το 10% των καυσίμων για τις μεταφορές θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ψήφιση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος σήμερα είναι απολύτως απαράδεκτη και οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και περισσότερες εκπομπές CO2 στις μεταφορές ως το 2020.

Η ψήφιση βάζει αιφνίδιο τέλος στην ανάπτυξη του κλάδου σε πολλές χώρες, απειλώντας 220.000 θέσεις εργασίας στις περισσότερες αγροτικές περιοχές της ΕΕ».

 

 

Έλενα Ταγκαλάκη-Γιάννης Τσατσάκης


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία